Autoverzekeraars met 5 jaar aanschafwaardegarantie

Als je een auto echt goed verzekerd wilt hebben dan ontkom je niet aan de aanschafwaardegarantie. Deze garantie biedt je bij total loss of diefstal van de auto het bedrag wat je betaald hebt voor de auto. Aanschafwaarderegeling of aanschafwaardegarantie geldt alleen voor occasions. Voor nieuwe auto’s is er de nieuwwaarderegeling. Op zoek naar een autoverzekering met aanschafwaarderegeling 5 jaar?

Tot op heden kan je een autoverzekering met 5 jaar aanschafwaarderegeling afsluiten bij BOVAG autoverzekering. Je moet dan wel de auto gekocht hebben bij de BOVAG dealer. Verder zijn er momenteel geen autoverzekeraars die een aanschafwaarderegeling aanbieden van 5 jaar. Een autoverzekering met aanschafwaarderegeling is vaak alleen beschikbaar met een maximale looptijd van 1, 2 of 3 jaar. De aanschafwaardegarantie is af te sluiten in combinatie met een WA plus of all risk verzekering. Kijk bijvoorbeeld bij Centraal Beheer of FBTO.

Verzekeraars met aanschafwaarde garantie

De meeste verzekeraars hebben niet 5 maar 3 jaar aanschafwaarde garantie. Bij sommige verzekeraars geldt de aanschafwaarde garantie ook als je de auto hebt gekocht bij een particulier! Op zoek naar een goede autoverzekering met aanschafwaarde garantie? Bekijk eens InShared, Centraal Beheer of check de verzekeraars hieronder.

BOVAG autoverzekering

 • Tot 5 jaar aanschafwaarde
 • Alleen als auto bij BOVAG dealer gekocht is
 • Geldt niet bij aankoop via particulier

Centraal Beheer autoverzekering

 • 3 jaar aanschafprijs vergoed
 • Ook bij aankoop auto via particulier!

FBTO autoverzekering

 • 3 jaar aanschafprijs vergoed
 • Ook bij aankoop auto via particulier!

InShared autoverzekering

 • 3 jaar aanschafwaarde regeling
 • Geldt niet bij aankoop via particulier
 • Aankoop bij BOVAG bedrijf
allianz direct logo nieuw

Allianz Direct autoverzekering

 • 3 jaar aanschafwaarde regeling
 • Geldt niet bij aankoop via particulier
 • Auto gekocht bij een BOVAG-garage of Nederlandse merkdealer

Univé autoverzekering

 • 3 jaar aanschafwaarde
 • Geldt niet bij aankoop via particulier
 • Auto gekocht bij een BOVAG-garage of Nederlandse merkdealer

Wat betekent aanschafwaarderegeling?

De aanschafwaarderegeling, ook wel aanschafwaardegarantie of occasionwaarderegeling (occasionregeling) genoemd is een aanvullende dekking die je kan afsluiten bij de autoverzekering (alleen in combinatie met een WA+ of all risk dekking). In sommige gevallen is de aanschafwaardegarantie onderdeel van de WA+ of allrisk autoverzekering. De aanschafwaarderegeling is alleen bedoeld voor occasions (tweedehands auto’s). Voor nieuwe auto’s (uit de showroom) kan men de nieuwwaarde regeling aanspreken. Wat is nu de aanschafwaarde betekenis? De aanschafwaarderegeling zorgt ervoor dat je na een bepaalde periode na het kopen van de auto het aankoopbedrag terug krijgt bij total loss. Om in aanmerking te komen voor de aanschafwaarderegeling moet er wel voldaan worden aan een aantal voorwaarden. Zo moet je bijvoorbeeld bij schade kunnen aantonen met de bon dat je de auto bij een erkende garage hebt gekocht. Hieronder een overzicht van de veel voorkomende eisen:

 • Maximale leeftijd van de auto bij aankoop (bijvoorbeeld 6 jaar)
 • Maximale aanschafprijs van de auto (bijvoorbeeld EUR 75.000 – vaak cataloguswaarde)
 • Auto moet vaak gekocht zijn bij een erkende autodealer of BOVAG bedrijf.

Voorbeeld aanschafwaarderegeling

Als je een tweedehands auto koopt van bijvoorbeeld EUR 10.000. Voor deze auto sluit je een all risk verzekering af met een aanschafwaardegarantie van 3 jaar. Na 2 jaar rijden is de auto door de gereden kilometers en afschrijving nog maar EUR 7.000 waard. Je rijdt de auto tegen een boom. De auto is total loss. Door de aanschafwaarderegeling krijg je niet EUR 7.000 vergoed maar EUR 10.000. Zonder aanschafwaardegarantie zou je EUR 7.000 krijgen.

5 jaar komt niet vaak voor maar welke aanschafwaarderegeling periode komt wel vaak voor?

Het liefst verzeker je auto het langst tegen de aanschafwaarde. Na een aantal jaar gereden te hebben kan je bij total loss het aankoopbedrag vergoed krijgen. Verzekeraars bieden echter niet de mogelijkheid om de aanschafwaarderegeling oneindig door te laten lopen. De langste periode bij een verzekeraar is 5 jaar na aankoop. Dit is bij de BOVAg autoverzekering. De BOVAG autoverzekering is niet voor iedereen haalbaar omdat je een auto gekocht moet hebben bij een BOVAG dealer. Daarom zijn meeste mensen aangewezen op andere verzekeraars die maximaal 3 jaar aanschafwaarde periode hebben. 3 jaar betekent dat als na 2,5 jaar jouw auto total loss raakt, je de aanschafwaarde vergoed krijgt.

Wil je de auto verzekeren tegen aanschafwaarde met een lange periode? Onder andere hebben de volgende verzekeraars een lange aanschafwaarderegeling periode in de markt.

Verschil aanschafwaarde en nieuwwaarde regeling

De nieuwwaarderegeling is alleen bedoeld voor nieuwe auto’s die maximaal 1 jaar oud zijn of waarvan je de eerste eigenaar bent. Met de nieuwwaarderegeling krijg je de nieuwwaarde vergoed. Dit is het bedrag dat nodig is om dezelfde of een gelijkwaardige auto aan te schaffen. De nieuwaarderegeling is doorgaans 1 jaar geldig, maar kan ook uitgebreid worden tot max 3 jaar bij meeste verzekeraars. Bij de aanschafwaarderegeling krijgt u het bedrag wat u voor een tweedehands auto heeft betaald binnen een bepaalde periode (1,2 of 3 jaar na aankoop auto).

Aanschafwaarderegeling en aankoop auto bij een particulier

Veel autoverzekeraars hebben de voorwaarde opgenomen dat de auto gekocht moet zijn bij een erkende dealer (BOVAG dealer) om in aanmerking te komen voor de aanschafwaarderegeling. Een auto gekocht van een particulier (bijvoorbeeld via marktplaats, gaspedaal of autoscout24) komt bij veel verzekeraars niet in aanmerking voor de aanschafwaarderegeling. Bij de volgende verzekeraars komt u bijvoorbeeld niet in aanmerking voor de regeling bij aankoop van de auto via een particulier:

Gelukkig zijn er ook verzekeraars waarbij de aanschafwaarde wel geldt bij aankoop auto particulier! Dit zijn bijvoorbeeld:

Beroep doen op de aanschafwaarderegeling

Wanneer je een beroep doet op de regeling moet je wel rekening houden met het volgende:

 • Een eventuele restwaarde van de auto wordt in mindering gebracht op de uitkering van de verzekeraar.
 • Een eventueel eigen risico bij de autoverzekering wordt in mindering gebracht op de uitkering van de autoverzekeraar.

Aanschafwaarderegeling en WA verzekering

Het is niet mogelijk om de aanschafwaarderegeling af te sluiten in combinatie met een WA verzekering. De WA dekking is een verzekering die alleen schade veroorzaakt door jou aan derden vergoed. Schade aan eigen spullen (dus ook eigen auto) zijn niet verzekerd. Het is doorgaans ook niet mogelijk om met bijbetaling in aanmerking te komen voor de aanschafwaardegarantie onder de WA verzekering. De regeling is alleen mogelijk in combinatie met de WA+ beperkt casco verzekering of met de all risk (WA volledig casco) verzekering. Deze laatste twee dekkingen hebben namelijk ook dekking voor schade aan de eigen auto.

Wat krijg je vergoedt zonder aanschafwaarderegeling?

In de meeste gevallen krijg je de verzekeringswaarde vergoed bij diefstal of total loss. Dit wordt soms ook de dagwaarde genoemd. De verzekeraars bepalen deze waarde doorgaans op basis van de koerslijst van de ANWB. Er wordt gekeken naar dezelfde auto met een gelijke kilometerstand, accessoires, bouwjaar, etc. Dit bedrag kan hetzelfde bedrag zijn wat je hebt betaald bij aanschaf, maar kan ook lager (of als je geluk hebt meer) zijn.

Gerelateerde artikelen