Autoverzekering afsluiten en direct verzekerd

Op zoek naar een autoverzekering en direct verzekerd wegrijden? Dat kan gelukkig bij veel verzekeraars (zoals InShared en FBTO). In dit artikel gaan wij in op de autoverzekeraars waar u een autoverzekering afsluit en een directe dekking krijgt. Ook wordt ingegaan wanneer u deze dekking krijgt alsmede de zaken waar de autoverzekering naar kijkt bij het afsluiten van de verzekering. Lees verder over de autoverzekering met directe acceptatie.

Voorlopige dekking na het afsluiten van de autoverzekering

Bij het afsluiten van de autoverzekering krijg je meestal direct een voorlopige dekking. Deze dekking is van tijdelijke aard en is er om de verzekeraar de tijd te geven om een aanvraag te beoordelen. Als er geen bezwaren zijn krijgt u na een aantal dagen de definitieve verzekeringspolis. Met de voorlopige dekking bent u direct verzekerd en kunt u gewoon de weg op.

Bij welke autoverzekeraars bent u direct verzekerd?

U kunt tegenwoordig gemakkelijk een autoverzekering afsluiten via het internet. Sommige autoverzekeraars werken tegenwoordig alleen nog maar via het internet. Als u via deze manier een autoverzekering afsluit bent u vaak direct verzekerd. U kunt bij de diverse verzekeraars kiezen uit verschillende dekkingen voor de autoverzekering. Zo kunt u direct een all risk verzekering afsluiten of een WA plus autoverzekering. De keuze voor de dekking hangt in grote mate af van uw auto. In ieder geval is de verplichte dekking de WA autoverzekering. U kunt uw autoverzekering afsluiten en direct verzekerd zijn bij de volgende autoverzekeraars:

U krijgt dus meestal een voorlopige autoverzekering na het afsluiten. U bent met deze voorlopige dekking direct verzekerd. Na een paar dagen krijgt u een definitieve dekking.

Hoe direct verzekerd te zijn door een autoverzekering afsluiten?

Om een autoverzekering te krijgen is het verstandig om eerst rond te kijken bij welke verzekeraars u het beste uit bent. Dit kan bijvoorbeeld door de verzekering te vergelijken. Als u weet bij welke verzekeraar u terecht wilt dan kunt u gemakkelijk de autoverzekering afsluiten en bent u direct verzekerd. Een goede goedkope verzekering waarbij u direct verzekerd bent is die van InShared, bekijk snel de InShared autoverzekering. U moet het volgende doen: NAW gegevens doorgeven, meldcode van de auto, kenteken, uw gewenste dekking en schadevrije jaren. Daarnaast moet u de acceptatievragen beantwoorden van de verzekeraar. Dit zijn vragen over het schadeverleden, rijbewijs, rijontzeggingen, lichamelijke beperkingen, weigeringen van vorige verzekeraars, strafrechtelijk verleden en betalingsgeschiedenis. De autoverzekeraar heeft geen acceptatieplicht, dus hij kan u weigeren. Als er geen gronden zijn voor weigering krijgt u meestal direct een voorlopige dekking en kunt u de weg op. Lees ook meer bij is de autoverzekering direct geldig?

Kan je direct de weg op na afsluiten?

Ja, als u een voorlopige dekking heeft gekregen dan kunt u direct de weg op en rijden. Sommige autoverzekeraars geven zelfs gelijk een definitieve dekking. De ene verzekeraar is wat soepeler in acceptatie dan de andere. Let wel op dat u echt een bevestiging heeft gekregen van de voorlopige dekking, bijvoorbeeld in de e-mail. Zo kunt u bij mogelijke schade aantonen dat u een voorlopige dekking heeft.

Wanneer kan je afsluiten en ben je direct verzekerd?

Verzekeraars zijn tegenwoordig niet meer gebonden aan specifieke openingstijden. Het is mogelijk om in de avond een autoverzekering af te sluiten en direct de weg op te gaan. Ook een autoverzekering afsluiten in het weekend op zaterdag en zondag is mogelijk. De voorlopige dekking gaat vaak automatisch.

Wanneer bent u niet direct verzekerd voor de autoverzekering?

Als u aangeeft bij het afsluiten dat u negatieve schadevrije jaren heeft, dat u een keer geweigerd bent voor een verzekering, een strafrechtelijk verleden heeft of een rijontzegging heeft dan krijgt u meestal niet een voorlopige dekking. U bent dan niet direct verzekerd. De verzekeraar kan u weigeren, maar dat hoeft niet zo te zijn. De autoverzekeraar zal onderzoek uitvoeren naar uw situatie. Na het onderzoek kan er alsnog grond zijn om u te accepteren.

Wanneer wordt de voorlopige dekking omgezet in een definitieve polis?

De verzekeraar gaat een aantal zaken beoordelen bij uw aanvraag. Dit duurt een paar dagen. Indien u gelogen heeft bij de aanvraag dan is de kans groot dat de verzekering wordt geweigerd. Denk hierbij aan het verzwijgen van uw strafrechtelijk verleden of rijontzegging. De polis wordt goedgekeurd wanneer er geen zaken zijn waaruit blijken dat u een verhoogd risico bent.

Wanneer kunt u geweigerd worden voor de autoverzekering?

De verzekeraar kijkt naar een aantal zaken om te bepalen of u een verhoogd risico bent. Zo kijkt de verzekeraar naar:

Om te bepalen of u aan een van de bovenstaande risico’s voldoet gebruikt de verzekeraar de registraties in het CIS en in de Roy data.

Weigering door CIS registraties

In het CIS kunnen verzekeraars schadeclaims terugzien. Ook fraudes worden geregistreerd in het CIS. Schadeclaims worden voor 5 jaar geregistreerd. Fraudegevallen worden 8 jaar geregistreerd. Alleen een registratie in CIS is niet alleen een reden voor weigering. De verzekeraar moet kunnen toelichten waarom iemand geweigerd wordt. U kunt in bezwaar gaan tegen een CIS registratie. Een verzekeraar moet bij een weigering daarnaast ook duidelijk maken waarom u wordt afgewezen. Verzekeraars moeten duidelijk zijn over hun acceptatiebeleid.

Heeft u het vermoeden dat de CIS registratie onterecht is of niet klopt? Dan kunt u altijd bezwaar aantekenen. U kunt een verzoek tot correctie indienen bij de verzekeraar. Op de site van Stichting CIS kunt u een formulier downloaden, waarop u aangeeft waarom de registratie aangepast moet worden. De stichting speelt het verzoek door naar de verzekeraar. De verzekeraar beslist uiteindelijk of de registratie wordt gecorrigeerd. Als u het niet eens bent met de beslissing van de verzekeraar dan kunt u naar het Kifid.

Geweigerd voor de autoverzekering hoe verder?

Als je geen verzekering kan afsluiten door bijvoorbeeld veel schades dan kan je mogelijk bij een andere autoverzekeraar een aanvraag indienen. De kans is groot dat andere verzekeraars u ook weigeren. U kunt dan alleen nog terecht bij de Vereende verzekeringen. De premie bij deze verzekeraar is zeer hoog omdat ze bijna iedereen accepteren (en daarmee veel risico lopen).

Gerelateerde onderwerpen