Autoverzekering afsluiten met BKR

De Stichting BKR (Bureau Krediet Registratie) houdt de registraties van diverse vormen van leningen bij. Het BKR houdt alleen leningen bij met een waarde van meer dan €250. Bij het BKR kan je een positieve of negatieve registratie hebben. Een positieve registratie betekent dat je altijd netjes leningen en de (mogelijke) rente daarop op tijd afbetaald. Als je een betalingsachterstand hebt dan kan jouw positieve registratie omslaan in een negatieve. Dit heeft gevolgen in de toekomst wanneer je bijvoorbeeld een nieuwe lening wilt afsluiten. Maar wat zijn de gevolgen van deze negatieve registratie nu voor de autoverzekering? Kan de autoverzekeraar je weigeren met een negatieve BKR registratie? Lees er meer over.

In principe staat de BKR registratie los van verzekeringen. Het BKR gaat over de registratie van leningen. Een verzekering is geen lening. Daarmee heeft een positieve of negatieve BKR registratie geen gevolgen voor het aanvragen van een autoverzekering. De autoverzekeraar controleert het BKR doorgaans niet. Een autoverzekering zonder BKR afsluiten kan bijvoorbeeld bij InShared of FBTO.

Wat voor registraties doet het BKR?

Het BKR houdt alle registraties van leningen bij. Hierbij kan gedacht worden aan de volgende soorten leningvormen

  • Kredietlimiet op de betaalrekening (rood staan).
  • Credit card met betaling in gespreide termijnen.
  • Doorlopend krediet of persoonlijke lening.
  • Uitgestelde betalingen (koop nu betaal later)
  • Private lease contract
  • Telefoonabonnement inclusief toestel (het toestel is de lening)
  • Zakelijk krediet
  • Hypotheek met ander onderpand dan eigen huis
  • Schuldregeling

Het BKR biedt de registraties aan in een centraal overzicht. Hier kunnen kredietverstrekkers gebruik van maken bij het beoordelen van een nieuwe klant.

Op zoek naar een goede autoverzekering zonder BKR check? Bekijk eens InShared

BKR en de autoverzekering

Wanneer je een wanbetaler bent geweest ten aanzien van een lening dan krijg je bij het BKR een negatieve registratie. Deze registratie blijft in ieder geval 5 jaar staan. Dit kan vervelend zijn wanneer je weer een nieuwe lening zou willen afsluiten. De kans is groot dat je met de negatieve registratie geen lening krijgt. Hoe zit het nu met de autoverzekering en BKR registratie? Kan je wel een autoverzekering afsluiten met BKR? In principe doet de autoverzekeraar doorgaans geen check bij het BKR en kan je gewoon een autoverzekering afsluiten met negatieve BKR registratie. Het wordt een ander verhaal wanneer je een betalingsachterstand hebt opgelopen bij een verzekering. Hiermee krijg je geen BKR registratie, maar een CIS registratie.

Wanbetaling bij een verzekering resulteert in opzegging en een CIS registratie

Als je bij een verzekering (waaronder de autoverzekering) de premie niet betaald dan wordt je op gegeven moment gezien als een wanbetaler. De verzekeraar zal je royeren (opzeggen van de verzekering) en een melding maken bij het CIS. Het CIS is een Stichting die een database beheert voor verzekeraars. In deze database staan onder andere meldingen van wanbetalers opgenomen, maar ook van bijvoorbeeld fraudeurs.

Door de wanbetaling krijg je een CIS registratie (een zogeheten “Vertrouwelijke Mededeling”). Dit is iets anders dan een BKR registratie. Met een CIS registratie een autoverzekering afsluiten wordt lastig. In de meeste gevallen wordt wanbetaling zwaar aangerekend en is het niet mogelijk meer om een verzekering af te sluiten. De melding vervalt na drie jaar. Je kan proberen bij de oude verzekeraar bezwaar aan te tekenen of een verzoek te doen om de melding ongedaan te maken. Dit kan de verzekeraar weigeren. Kan je geen autoverzekering meer krijgen? Bekijk wat je dan het beste kan doen.

Op zoek naar een autoverzekering zonder BKR check?

Een goede autoverzekering kan je afsluiten bij onderstaande autoverzekeraars.

Gerelateerde onderwerpen