Autoverzekering afsluiten met negatieve schadevrije jaren

Heb je negatieve schadevrije jaren? Vervelend! Dit kan een probleem zijn bij het zoeken en afsluiten van een autoverzekering. Sommige autoverzekeraars zullen je niet meer accepteren. Wij hebben uitgezocht welke autoverzekeraars je wel accepteren. Sluit nu jouw autoverzekering af met negatieve schadevrije jaren.

Autoverzekering met negatieve schadevrije jaren

Je kan bij de autoverzekering maximaal vijf jaar negatief staan. Je komt negatief te staan met schadevrije jaren wanneer je een schade hebt veroorzaakt die jouw schuld was. Voor deze schade wordt je gestraft met de autoverzekering premie. Die gaat flink omhoog omdat je minder no-claim korting geniet. De negatieve schadevrije jaren zijn geregistreerd in de Roy data, dit wordt ook wel een malusregistratie genoemd. Niet elke autoverzekeraar zit te wachten op een klant met negatieve jaren. Dit komt omdat zij deze consumenten als hoger risico zien. Sommige autoverzekeraars nemen je niet aan met negatieve schadevrije jaren. Gelukkig zijn er wel autoverzekeraars die je ook met negatieve schadevrije jaren accepteren.

Auto verzekeren met negatieve jaren

Bij de onderstaande autoverzekeraars kan je de auto verzekeren met negatieve schadevrije jaren.

Autoverzekeraar Acceptatie met negatieve schadevrije jaren?
Centraal Beheer Achmea Ja tot -5 schadevrije jaren
FBTO Ja tot -5 schadevrije jaren
OHRA Ja tot -5 schadevrije jaren
Klaverblad Ja tot -3 schadevrije jaren
HEMA Ja tot -2 schadevrije jaren
InShared Ja tot -2 schadevrije jaren

Autoverzekering overstappen negatieve schadevrije jaren is het verstandig?

Met negatieve jaren betaal je vaak veel premie. Doordat de premie zo hoog is zijn de verschillen tussen verzekeraars ook hoog. Het kan daarom verstandig zijn om over te stappen wanneer je lage schadevrije jaren hebt. Ga wel na of de nieuwe autoverzekeraar jou accepteert met jouw jaren. Zie hierboven welke autoverzekeraars je accepteren met malus jaren. Het aantal autoverzekeraars dat je accepteert met minus 5 jaren zijn beperkt.

Welke autoverzekering met negatieve schadevrije jaren is het goedkoopst?

Iedere autoverzekering is verschillend. Een goedkope autoverzekering met negatieve schadevrije jaren verschilt per persoon. De autoverzekeraar kijkt naar verschillende factoren in het bepalen van de premie van de autoverzekering. Zo is je leeftijd, auto, woonplaats en aantal kilometers per jaar een factor die invloed heeft op de premie. Om nu te zeggen welke autoverzekeraar het goedkoopste is, is onmogelijk. Sommige autoverzekeraars zijn in bepaalde provincies of steden goedkoper dan andere. Wij hebben wel wat testberekeningen gedaan. Hieruit kwam naar voren dat FBTO en Centraal Beheer Achmea relatief goedkope autoverzekeraars zijn.

Hoe lang blijven negatieve schadevrije jaren staan?

Hoe lang de negatieve schadevrije jaren blijven staan hangt van de situatie af. Er zijn twee situaties mogelijk.

  1. De eerste situatie is dat je een autoverzekering nodig blijft hebben en verzekerd blijft staan. In dat geval hangt het er vanaf hoeveel negatieve jaren je hebt. Als je vijf negatieve schadevrije hebt dan zal het vijf jaar duren om weer op 0 jaren te komen. Bij -3 jaren duurt het logischerwijs drie jaar voordat je weer op 0 terecht komt.
  2. De tweede situatie is dat je geen autoverzekering meer op naam hebt. Schadevrije jaren (en dus ook negatieve) vervallen namelijk na verloop van tijd als je geen autoverzekering op naam hebt staan. Gemiddeld is dat na 3 jaren. Elke autoverzekeraar hanteert een andere termijn om terug te kijken. Het is dus mogelijk om met -5 schadevrije jaren na 3 jaar op nul komen te staan. Je moet dan wel drie jaar geen auto of autoverzekering op naam hebben gehad.
Autoverzekeraar Schadevrije jaren (ook negatieve) vervallen na x jaren niet verzekerd te zijn
Centraal Beheer Achmea 3 jaar
FBTO 3 jaar
OHRA 3 jaar
Klaverblad NB
HEMA 4 jaar
InShared 4 jaar

Lees ook eens over de volgende verschillende gerelateerde onderwerpen