Autoverzekering afsluiten op andere naam

Laat hier geen onduidelijkheid over verstaan. Een autoverzekering moet altijd afgesloten worden door de kentekenhouder. De kentekenhouder is de eigenaar van de auto. Het kan voorkomen dat bijvoorbeeld ouders een autoverzekering willen afsluiten voor hun kind of dat een partner de auto van zijn of haar partner wilt verzekeren.

Autoverzekering op andere naam dan eigenaar

Het is in de regel niet mogelijk om de autoverzekering af te sluiten op een andere naam dan de eigenaar van de auto. Er is een uitzondering voor de partner. Doorgaans willen jongeren hun eigen auto graag op naam van de ouders verzekeren. Dit komt omdat de premie voor jonge bestuurders duurder is dan voor oudere bestuurders. Jongeren hebben namelijk geen of weinig schadevrije jaren opgebouwd. De jongeren autoverzekering is daarmee zeer duur. Het verzekeren van de auto op een andere naam dan de eigenaar is niet toegestaan, dus ook niet voor jongeren om de auto te verzekeren op de ouders naam.

Auto gekocht en autoverzekering afsluiten voordat auto op eigen naam staat? Lees meer over hoe dit werkt.

Partner verzekeren

Er is één uitzondering bij het verzekeren van de auto op een andere naam. Dit is in het geval bij het verzekeren van een auto voor een partner. De verzekeringsmaatschappij stelt vaak wel als voorwaarde dat de partner op hetzelfde adres woont als de kentekenhouder.

FBTO autoverzekering

  • Zelfde no-claim voor tweede auto

Op ouders naam verzekeren

Voor jongere beginnende bestuurders is de autoverzekering vaak duurder. Dit is niet zonder reden. Jongeren veroorzaken nu eenmaal statistisch gezien meer ongelukken en schade. De verzekeraar ziet in jongeren een extra risico en vraagt dus een hogere premie. Daarnaast hebben jongeren vaak geen of weinig schadevrije jaren. De hoge premie is vaak de reden dat de ouders een autoverzekering willen afsluiten voor hun kind. De auto is dan verzekerd voor een lagere premie en het kind kan er dan in rijden. Het is niet aan te raden om de autoverzekering op ouders naam te zetten. Het is namelijk niet toegestaan wanneer u niet het kind doorgeeft als regelmatig bestuurder. Wanneer er na een ongeluk blijkt dat het kind de regelmatige bestuurder is dan is er sprake van fraude. In dit geval hoeft de verzekeraar niets uit te keren en heeft uw kind en u als ouder een enorm probleem. Ook komt u op een zwarte lijst en kunt u geen verzekering meer afsluiten. De premie is weliswaar duurder voor een jongere maar deze bouwt over tijd wel schadevrije jaren op waardoor de premie over de jaren heen minder wordt (in geval van geen schade).

Samengevat zijn er twee nadelen bij het verzekeren op ouders naam:

  1. Het mag niet en je bent niet verzekerd bij een ongeluk;
  2. De jongere bestuurder bouwt geen schadevrije jaren op.

Vergelijken autoverzekering

Bent u op zoek naar een voordelige autoverzekering dan raden wij u aan om de vergelijker te gebruiken. Hierin staan de meeste autoverzekeraars vermeld en krijgt u de beste premie.

Gerelateerde artikelen