Autoverzekering afsluiten voordat auto op naam is geschreven

Je gaat een nieuwe auto kopen of je hebt al een nieuwe auto gekocht. De auto staat nog niet op jouw naam. Als de auto op jouw naam komt te staan dan ben je verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Nu is het soms niet praktisch om ter plekke bij overdracht en overschrijving van de auto een autoverzekering te regelen. In dit geval is het handiger om van tevoren de autoverzekering af te sluiten voordat de auto op naam staat. Hoe werkt dit en is het mogelijk? Kan je een auto verzekeren die nog niet op naam staat?

Het is mogelijk om een autoverzekering af te sluiten voordat de auto op naam staat. Wanneer de auto nog moet worden overgeschreven is het mogelijk om een autoverzekering af te sluiten met een uitgestelde ingangsdatum. Voor het afsluiten is een kenteken en meldcode nodig. Deze kan de verkoper van de auto geven.

Regel je autoverzekering vooraf met een uitgestelde ingangsdatum

Het is zonde om een autoverzekering af te sluiten als je nog niet feitelijk eigenaar bent van de auto. Je betaalt dan namelijk premie voor niets (voor de dagen dat de auto nog niet op jouw naam staat). Vanaf het moment van overschrijven van het kenteken wordt jij eigenaar van de auto en ben je verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Lees meer over welke autoverzekering is verplicht.

Berekenen InShared autoverzekering

  • 3 jaar nieuwwaarde regeling
  • Gratis vervangend vervoer

Om niet ter plekke direct na de overschrijving een autoverzekering te hoeven regelen is het mogelijk om de autoverzekering vroegtijdig te regelen. Het vroegtijdig regelen kan door een autoverzekering af te sluiten met een uitgestelde ingangsdatum. Als je bijvoorbeeld 2 februari de auto ophaalt en overschrijft op jouw naam dan kan je op 1 februari al een autoverzekering afsluiten waarbij je aangeeft dat je wilt dat die ingaat op 2 februari. Zo hoef je niet op de overschrijving datum zelf de autoverzekering te regelen. Dat is wel zo makkelijk. Je hebt wel twee zaken nodig om de autoverzekering af te sluiten, dit zijn:

Beide gegevens kan je opvragen bij de vorige eigenaar van de auto. Met deze gegevens kan je een autoverzekering afsluiten voordat de auto op naam staat. Een autoverzekering afsluiten met een uitgestelde ingangsdatum kan bijvoorbeeld bij de volgende autoverzekeraars:

De verkoper van de auto hoeft zich geen zorgen te maken met het geven van de meldcode. Met een meldcode kan je nog geen kenteken overschrijven. Dit doe je met de tenaamstellingscode. Regel snel je autoverzekering bij ook bijvoorbeeld FBTO.

Sluit je autoverzekering af met directe ingang

Het is in principe ook mogelijk om de autoverzekering al af te sluiten voordat deze op je naam staat. Je hebt hier ook het kenteken en de meldcode voor nodig. De autoverzekeraar stelt vaak wel als eis dat de auto verzekerd moet zijn door de kentekenhouder (wil je gedekt zijn). Op het moment van afsluiten ben je dat nog niet. Dus in principe is jouw verzekering voor de dagen dat de auto nog niet op jouw naam is overgeschreven waardeloos. De vorige kentekenhouder (verkoper van de auto) moet namelijk voor die dagen dat hij of zij zelf nog eigenaar is gewoon een autoverzekering hebben. De enige reden om een autoverzekering af te sluiten die direct ingaat, nog voordat de auto echt op jouw naam staat, is de ultieme zekerheid dat je verzekerd bent zodra je de auto hebt overgeschreven op jouw naam.

Centraal Beheer autoverzekering

  • 3 jaar aanschafprijs vergoed
  • Gratis vervangend vervoer

Wist je dat het overschrijven van een kenteken van de auto tegenwoordig online kan als je een DigID account hebt en een legitimatie met NFC chip (in je smartphone)? Lees meer over kenteken online overschrijven.

Op zoek naar een goede autoverzekering begin met vergelijken

Nog geen goede autoverzekering in gedachten? Vergelijk de autoverzekering om een goede autoverzekering te vinden.

Lees ook eens over de volgende gerelateerde onderwerpen