Autoverzekering afsluiten, waar rekening mee houden?

Waar op letten bij het afsluiten autoverzekering? Als u een nieuwe autoverzekering gaat afsluiten is het belangrijk om op een aantal zaken te letten. Waar op letten bij de autoverzekering? Wij hebben de belangrijkste zaken op een rij gezet. Waaronder: 1. Dekking, 2. Terugval in premie na schade, 3. no-claim beschermer, 4. Eigen risico, 5. Aanvullende dekkingen en 6. ervaringen van anderen.

1. Dekking

Bij het kiezen van een autoverzekering is het belangrijk dat u weet welke dekking u nodig heeft. U kunt kiezen uit drie verschillende dekkingen. De WA dekking, WA beperkt casco en WA volledig casco dekking. Om te weten welke dekking u nodig heeft is het raadzaam de volgende vragen aan uzelf te stellen:

  • Bent u erg afhankelijk van uw auto? Zo ja, dan kan een een uitgebreidere dekking een betere uitkomst zijn. Als u total loss rijdt krijgt u bij sommige dekkingen een tijdelijke vervangende auto.
  • Heeft u niet veel geld achter de hand? In dit geval kan een uitgebreidere dekking ook een uitkomst zijn. U krijgt bij total loss een waarde vergoedt waarvan u een nieuwe auto kunt kopen. Als u dit bedrag niet achter de hand heeft kan een uitgebreidere dekking uitkomst bieden.
  • Is lening van uw auto nog niet afbetaald? Als u uw auto heeft gefinancierd met een lening zou in dit geval een uitgebreidere dekking een uitkomst kunnen zijn. Indien u alleen WA verzekerd bent en total loss raakt door eigen schuld, dan bent u een lening aan het afbetalen voor een auto die u niet meer heeft. Met een uitgebreide dekking kunt u de lening afbetalen met de vergoeding uit de verzekering.
  • Is de dagwaarde van uw auto hoog? In dit geval zou een uitgebreide dekking (WA beperkt casco of WA volledig casco) een uitkomst zijn. U krijgt bij total loss een hoge vergoeding. Bereken de dagwaarde van uw auto hier.
  • Heeft u veel schadevrije jaren? Wanneer u veel schadevrije jaren heeft dan kan het slim zijn om te kiezen voor een ruimere dekking omdat de premie dan over het algemeen laag is. Vraag uw schadevrije jaren op bij uw verzekeraar of raadpleeg deze in de Roy data.
  • Is het premieverschil tussen de verschillende dekkingen minimaal? Als u relatief weinig extra premie betaald voor een ruimere dekking dan is dit de overweging waard.

Afhankelijk van de antwoorden hierboven kunt wellicht al een indicatie vormen van de dekking die u nodig heeft. U kunt daarnaast ook de volgende indicatie in acht nemen:

Leeftijd autoDekking
0-5 jaar WA volledig casco (Allrisk)
6-10 jaar WA beperkt casco (WA+)
10 jaar en ouder WA (wettelijke aansprakelijkheid)

2. Hoeveel is terugval in premie na een eerste schade?

Een goedkope premie zegt niet alles. Het kan zo zijn dat wanneer u een goedkope premie heeft dat u na een schade flink achteruit gaat in de premie. Dit betekent dat u na een schade flink meer moet gaan betalen.

Kortingsladder raadplegen

Het is daarom raadzaam de bonus-malus ladder (kortingstabel) van de verzekeraar te raadplegen. Om te weten in welk kortingstarief (trede) u valt op de bonus malus ladder dan moet u weten wat uw schadevrije jaren zijn. Als u uw schadevrije jaren weet dan kunt u uitrekenen hoeveel treden u terugvalt indien u een schade claimt bij de verzekeraar. U valt bij een schade altijd vijf schadevrije jaren terug, lees daar hier meer over. Schadevrije jaren zijn iets anders dan tredes. Bij veel verzekeraars valt u na een schade ook vijf tredes terug op de kortingsladder. Dit is gedaan om het overzichtelijk te houden. Er zijn echter ook verzekeraars waarbij u na een schade vier treden terugvalt. Het is raadzaam om, wanneer u een aantal verzekeringen op het oog heeft, te kijken op welke bonus-malus ladder u het minste terugvalt in premie na een potentiële schade. Immers hoe goed u ook kunt rijden. Een ongeluk zit altijd in een klein hoekje.

3. No-claim beschermer

In aanvulling op het punt ten aanzien van de terugval op de kortingsladder onder twee is het bij veel verzekeraars ook mogelijk om een no-claim beschermer af te sluiten. U betaalt dan extra premie om u te verzekeren tegen een situatie zoals omschreven onder punt twee. Bijvoorbeeld u rijdt een schade en claimt deze bij een verzekeraar. Normaal zou u terugvallen op de kortingsladder en dus meer premie betalen. Om dit te voorkomen kunt u een no-claim beschermer inzetten. U claimt dan een schade, maar blijft gewoon hetzelfde kortingspercentage houden en gaat niet meer premie betalen.

U moet hierbij wel opletten want uw schadevrije jaren zakken wel met 5 jaren na het claimen van een schade. U kunt zich niet tegen deze terugval verzekeren met een no-claim beschermer. Dit betekent wanneer u wilt overstappen van verzekeraar, dat een nieuwe verzekeraar niet kijkt naar uw huidige korting, maar naar de hoogte van uw schadevrije jaren. Gevolg is dat een premie dan veel hoger kan gaan uitvallen.

4. Hoger eigen risico

U heeft bij de autoverzekering een eigen risico bij schades. U kunt doorgaans zelf bepalen wat de hoogte van het eigen risico is. De regel is wanneer u een hoger eigen risico neemt dan betaalt u minder premie. Als u doorgaans weinig schade rijdt dan kunt u met een hoog eigen risico veel premiegelden besparen. Als u dan onverhoopt wel een schade veroorzaakt dan kunt u de kosten zelf betalen. Dit kan over de jaren heen goedkoper zijn dan met een laag eigen risico en veel premie betalen.

5. Aanvullende verzekeringen

U kunt bij de autoverzekering kiezen voor aanvullende dekkingen. Over het algemeen zijn dit de:

Aanvullend verzekeren soms niet nodig

Soms is een aanvullende verzekering niet nodig. Dit komt door overlap met andere verzekeringen. Als u in het bezit bent van een schadeverzekering voor inzittenden dan is een ongevallen inzittenden dekking overbodig. De algemene rechtsbijstandverzekering heeft vaak ook een dekking voor motorverkeer (kijk dit altijd na in uw rechtsbijstandverzekering polis!).

Inzittendenverzekering

De inzittenden verzekering is over het algemeen ook niet direct nodig, maar wel het overwegen waard. Passagiers kunnen altijd claimen op de WA-verzekering van de bestuurder of op de WA-verzekering van de tegenpartij in de aanrijding. Medische kosten zijn zowel voor de bestuurder als voor de passagiers gedekt via de zorgverzekering. De inzittenden verzekering heeft als voordeel dat de schadeafhandeling sneller is. De verzekeraar kijkt bij deze dekking niet naar wie de schuldige is. Via een overeenkomst is vastgelegd dat de verzekeraar van de inzittenden dekking eerst de schade behandelt. De autoverzekeraar van de tegenpartij volgt erna.

Rechtsbijstand motorverkeer handig

Ten aanzien van de rechtsbijstand dekking motorverkeer is het raadzaam om in acht te houden dat juridische kosten nogal kunnen oplopen bij een conflict. Het is in dat geval handig dat u daarvoor een dekking heeft. Niet elke afhandeling van een aanrijding verloopt immers soepel.

6. Ervaringen Googelen

U kunt veel informatie vinden op deze website. Echter raden wij u ook aan om, als u een aantal autoverzekeringen heeft gevonden, te Googelen naar recensies en ervaringen van medeweggebruikers. Vaak kunt u veel informatie vinden op het internet. Let op dat u bij het zoeken van recensies de goede websites raadpleegt. Een goed voorbeeld is Kiyoh.

Nog meer zaken om op te letten

U heeft kunnen lezen wat de belangrijkste zaken zijn om op te letten bij het afsluiten van een autoverzekering. Echter kan het zo zijn dat andere zaken ook belangrijk zijn.

Vergoeding bij total loss

Neem bijvoorbeeld hoe hoog de vergoeding is bij total loss. Sommige verzekeraars vergoeden namelijk aanschafwaarde en andere dagwaarde. Het is aan te raden om dit ook te raadplegen, vooral wanneer u een nieuwe auto heeft en nog veel waard is.

Autoverzekering vergelijken

Nu u weet waar u op moet letten kunt u beginnen met het zoeken naar een autoverzekering. Een goede manier om te beginnen is het vergelijken van autoverzekeringen. Begin snel met autoverzekeringen vergelijken.

Gerelateerde artikelen