Autoverzekering afsluiten wat heb je nodig

Een auto gekocht? Leuk! Nu een autoverzekering regelen. Wat heeft u nodig voor het afsluiten van een autoverzekering. Lees hieronder meer over wat u nodig heeft.

Meldcode auto

Om de auto te verzekeren is de meldcode nodig. De meldcode is een unieke combinatie van vier cijfers en is gekoppeld aan uw voertuig. De meldcode zijn de laatste vier cijfers van het chassisnummer. Het chassisnummer staat vaak in de auto gegraveerd onder de motorkap. De meldcode staat tegenwoordig ook op het kentekencard (onder het kenteken).

Kenteken en NAW gegevens

U moet ook het kentekennummer paraat hebben voor uw autoverzekeraar. Naast het kenteken moet u ook uw standaard naam, adres en woonplaatsgegevens doorgeven. Ook zaken als bankrekeningnummers en e-mail adressen zal de verzekeraar om vragen.

Keuze dekking

Als u een verzekering gaat afsluiten moet u weten welke dekking u kiest. Kiest u voor een WA dekking, WA+ dekking of Allrisk dekking? U moet deze keuze doorgeven aan de verzekeraar.

Acceptatievragen verzekeraar

De verzekeraar wilt weten met wie die te maken krijgt. De verzekeraar zal daarom een aantal acceptatievragen stellen. De vragen gaan over:

  • Aantal schadevrije jaren;
  • Rijbewijs geldigheid;
  • Rijontzeggingen (ook uit het verleden);
  • Lichamelijke beperkingen;
  • Voorgaande verzekeringsweigeringen bij andere maatschappijen;
  • Strafrechtelijke geschiedenis;
  • Betalingsgeschiedenis.

Sommige autoverzekeraars zijn streng in de acceptatie en anderen zijn soepel. Let op dat u een meldingsplicht heeft. U bent wettelijk verplicht om de vragen van de autoverzekeraar naar waarheid te beantwoorden.

Aanvraag gedaan en nu?

Als u alle gegevens heeft doorgegeven bij de autoverzekeraar dan begint het acceptatietraject. In de meeste gevallen krijgt u een voorlopige dekking. Na verloop van tijd krijgt u de autoverzekering polis digitaal.

Gerelateerde onderwerpen