Autoverzekering berekenen

Op zoek naar een nieuwe autoverzekering en benieuwd naar de prijs van de premie? Dan moet je de autoverzekering eerst berekenen. Gemiddeld kan je wel tot 300 euro besparen op je autoverzekering. Je kan drie verschillende soorten dekkingen berekenen (WAWA plus en allrisk). De autoverzekering kan je op verschillende manieren berekenen. In dit artikel leggen we je uit wat je nodig hebt voor het berekenen van de autoverzekering en waar je de goedkoopste autoverzekering kan berekenen.

Gelijk een autoverzekering berekenen? Bereken de autoverzekering bij InShared en Centraal Beheer

Er zijn twee manieren om de autoverzekering te berekenen

Je kan de autoverzekering premie berekenen op twee manieren. Dit zijn de volgende manieren:

 1. Premie direct bij autoverzekeraar berekenen. De eerste manier is om een site van een autoverzekeraar te bezoeken en de premie direct daar te berekenen. Zie het overzicht van autoverzekeraars.
 2. Vergelijkingsmodule gebruiken. De tweede manier is om via een vergelijkingsmodule een autoverzekering te berekenen. Op deze manier kan je de autoverzekering berekenen en direct de autoverzekering vergelijken. Op internet zijn er veel sites met autoverzekering vergelijkingsmodules. Zo is er ook op deze site een module beschikbaar om de autoverzekering te berekenen en te vergelijken. Naast deze site kan je ook denken aan sites zoals Independer en Pricewise voor het berekenen van autoverzekeringen.

Autoverzekering berekenen – wat heb je nodig?

Hoe kan je een autoverzekering berekenen? Een premie voor de autoverzekering berekenen doe je gemakkelijk binnen een paar minuten. Je hebt een aantal gegevens nodig. Als je een nieuwe verzekering nodig hebt of als je denkt dat jouw huidige autoverzekering goedkoper kan dan kan je via de vergelijkingsmodule een berekening maken (simulatie) van de autoverzekering premie. Met deze module kan je snel de kosten autoverzekering berekenen. Daarnaast vergelijk je gemakkelijk de verschillende autoverzekeraars. Zo kies je de beste verzekering voor de auto. Het is altijd gratis om een autoverzekering te berekenen. Om de juiste autoverzekering prijs te berekenen heb je een aantal gegevens nodig. De informatie die je nodig hebt voor een berekening autoverzekering zijn:

1. Schadevrije jaren

Voor een goede berekening moet je het aantal schadevrije jaren wat je hebt weten. Het is belangrijk dat je weet hoeveel schadevrije jaren je hebt omdat deze erg belangrijk zijn voor het bepalen van de premiehoogte. Je schadevrije jaren kan je terugvinden op de polis van je huidige autoverzekering of factuur. Schadevrije jaren bouw je alleen op als jij een autoverzekering op je naam hebt staan. Heb je een tijdje geen auto gehad, maar in het verleden wel schadevrije jaren opgebouwd? Om erachter te komen wat je schadevrije jaren zijn kan je een inzageverzoek doen bij Roy data. Het is mogelijk dat jouw schadevrije jaren zijn vervallen na verloop van tijd. Het aantal schadevrije jaren juist invoeren is belangrijk voor het bepalen van een juiste autoverzekering premie. Lees meer over schadevrije jaren.

2. Kilometers per jaar

Als je de autoverzekering berekent moet je ook een schatting maken van het aantal kilometers wat je per jaar gaat rijden. Om een goede schatting te maken moet je uitgaan van wat je ongeveer wekelijks rijdt. Rij je bijvoorbeeld 5 dagen per week naar je werk met de auto. Vermenigvuldig dan het aantal werkdagen per jaar met het aantal kilometer van en naar je werk. Je komt dan al een heel eind met de schatting. Neem ook eventuele autovakanties mee in je schatting. Het aantal kilometers per jaar heeft niet veel gewicht in de premie zoals het aantal schadevrije jaren, maar het heeft wel invloed. Het is dus zaak om dit redelijk goed in te schatten.

3. Kenteken

Hou je kenteken bij de hand. Om een berekening uit te voeren van de kostprijs autoverzekering heb je het kenteken nodig. Bij het invoeren van je kenteken herkent de vergelijkingsmodule het kenteken uit een algemene database. Op deze manier kan de module precies het type auto bepalen. Het type auto wordt meegenomen in de berekening. Bij de berekening van de autopremie wordt dan onder andere rekening gehouden met de leeftijd van je auto, het gewicht, het vermogen en de cataloguswaarde. Dit is handig want zo hoef je zelf niet al deze gegevens op te zoeken en in te voeren. Je kan daarmee gemakkelijk de autoverzekering berekenen op kenteken.

4. Persoonlijke gegevens

Je hebt uiteindelijk ook je persoonlijke gegevens nodig voor het berekenen van de autopremie. Veruit de belangrijkste persoonlijke gegevens zijn jouw leeftijd en woonplaats. Als je onder de 24 jaar oud bent dan betaal je een hogere premie. Je valt dan in een risicogroep voor de autoverzekeraar. Jouw woonplaats heeft ook invloed op de hoogte van de premie. Een drukke woonplaats heeft meer verkeersbewegingen en een grotere kans op een aanrijding. Als je woont in een drukke stad dan is jouw premie hoger dan in een rustig dorp. Ook binnen een woonplaats kan er verschil in premie ontstaan. Zo betaal je in bepaalde wijken meer premie dan in andere wijken. Het kan zelfs zo ver gaan dat er in dezelfde straat verschillende premies gelden.

5. Gewenste autoverzekering dekking

Om te weten wat je moet betalen voor de autoverzekering moet je ook weten welke autoverzekering dekking je wilt. In de regel zijn er drie verschillende soorten autoverzekering dekkingen. De WA, WA beperkt casco en de allrisk dekking. Afhankelijk van hoe sterk je verzekerd wilt zijn moet je een keuze maken. Doorgaans worden de volgende vuistregels gehanteerd. Hier kan je natuurlijk van afwijken.

Meer weten over type dekkingen? Lees meer over de verschillende soorten autoverzekeringen.

Direct een verzekering afsluiten? Bekijk eens de volgende verzekeraars: InShared en Centraal Beheer.

In 7 stappen autoverzekering berekenen

Op de volgende manier kan jij een premie berekenen van de autoverzekering in 7 stappen. Ga eerst naar de pagina autoverzekering vergelijken. Volg dan de volgende stappen:

 1. Vul je kenteken in
 2. Vul je postcode in
 3. Vul je huisnummer in
 4. Vul je geboortedatum in
 5. Vul het aantal schadevrije jaren in
 6. Vul het aantal kilometers per jaar in
 7. Geef je gewenste autoverzekering dekking op
 8. Druk op vergelijk autoverzekeringen, bekijk de prijzen van de autoverzekeringen en ga gelijk de autoverzekering afsluiten.

Na de berekening heb je een overzicht van diverse verzekeraars in Nederland. De verzekeraars zijn gesorteerd op prijs. Je kan jouw keuze maken op basis van prijs, maar je kan ook “dieper” kijken door ook kwaliteit mee te wegen. Je kan bijvoorbeeld kijken naar de voorwaarden van de dekking of het eigen risico autoverzekering. Verzekeraars verschillen vaak niet onwijs veel van elkaar en kan de goedkoopste autoverzekering een goede keuze zijn. Succes met de autoverzekering kosten berekenen.

Autoverzekering direct bij autoverzekeraar berekenen

Je kan natuurlijk direct de autoverzekering berekenen bij de autoverzekeraar. In Nederland zijn er veel verschillende autoverzekeraars. Er is veel concurrentie in de markt. De kans is groot dat je een gunstig tarief kan berekenen. Wil je direct de autoverzekering berekenen bij een verzekeraar? Dat kan gemakkelijk. Bezoek de verschillende verzekeraars:

Berekenen InShared autoverzekering

 • 3 jaar nieuwwaarde regeling
 • Gratis vervangend vervoer

Berekenen Centraal Beheer autoverzekering

 • 3 jaar aanschafprijs vergoed
 • Gratis vervangend vervoer

Berekenen FBTO autoverzekering

 • Hele jaar door aanvullende modules aan- en uitzetten
 • Zelfde no-claim voor tweede auto
allianz direct logo nieuw

Bereken Allianz Direct autoverzekering

 • €0,- eigen risico
 • Altijd vervangend vervoer bij schade

Bereken Univé autoverzekering

 • Geen winstoogmerk
 • Dagelijks opzegbaar

Bereken OHRA autoverzekering

 • Tot 82% no-claimkorting, ook voor je tweede auto
 • OHRA Hulpdienst 24/7 paraat

Bereken ABN Amro autoverzekering

 • Dagelijks aanpassen
 • Persoonlijke hulp bij schade

Bereken Nationale Nederlanden autoverzekering

 • No-claimkorting tot maar liefst 80%!
 • 10% voordeel bij meerdere Autoverzekeringen

Bereken AEGON autoverzekering

 •  24/7 hulp bij schade, óók in het buitenland
 • Uitstekend schadeherstelnetwerk

Bovenstaande verzekeraars zijn lang niet alle autoverzekeraars in de markt. Zo kan je ook bij ANWB autoverzekering berekenen of de Interpolis autoverzekering berekenen. Andere verzekeraars zijn ZLM, Promovendum, Voogd en voogd, Allianz Direct, a.s.r., Aon, Bovag, Klaverblad, KNMV, Turien en de Goudse. Vergeet ook niet de vergelijkingssites zoals de autoverzekering berekenen Independer en autoverzekering berekenen Pricewise.

Hoe wordt de autopremie berekend?

Voor iedereen is de premie anders. Elke situatie is weer anders. De ene persoon heeft een mooie nieuwe auto, terwijl een andere persoon een wat oudere auto heeft. De ene persoon woont in de Randstad, terwijl de ander woont in een dorp. Naast deze factoren zijn er ook risicogroepen voor de autoverzekering (zoals jongeren). De factoren hebben allemaal invloed op de premieberekening. Over het algemeen zijn de volgende zaken belangrijk voor de hoogte van de premie:

 • Leeftijd
 • Woonplaats (door middel van postcode)
 • Auto
 • Beveiliging auto
 • Schadevrije jaren
 • Kilometers per jaar
 • Dekking

Goedkoopste autoverzekering berekenen

Voor de meeste mensen is een autoverzekering een noodzakelijk kwaad. Het is iets waar je liever nooit gebruik van wilt gebruiken en je uiteindelijk elke maand geld kost. Het is dan ook goed voor te stellen dat je niet teveel geld kwijt wilt zijn aan de autoverzekering kosten. In dat geval moet je op zoek gaan naar de goedkoopste autoverzekering. Autoverzekering berekenen goedkoopste? Hieronder een aantal tips hoe jij een goedkope autoverzekering kan berekenen.

 1. Goedkope autoverzekering berekenen door te vergelijken via verschillende sites. Je kan de autoverzekering berekenen op deze site, maar ook bij andere sites zoals Independer en Pricewise. Soms verschillen de sites qua prijzen, maar ook in de soort verzekeraars die opgenomen zijn. Geen enkele vergelijker is volledig met alle autoverzekeraars.
 2. Berekenen bij autoverzekeraars zelf. Omdat in vergelijkingsmodules niet altijd alle autoverzekeraars zijn opgenomen kan je het beste ook even naar de autoverzekeraars zelf gaan om daar ook nog een premie te berekenen. In de vergelijker op deze site zijn bijvoorbeeld de volgende verzekeraars niet opgenomen: Nationale NederlandenVerzekeruzelf en InShared. Het duurt wat langer, maar op deze manier weet je zeker dat je volledig bent met de goedkoopste autoverzekering berekenen.
 3. Autoverzekering acties in de gaten houden. Verzekeraars concurreren veel met elkaar. Dat is ook niet zo gek want het product wat zij aanbieden verschilt niet veel van elkaar. Dus ze willen jou maar al te graag als klant lokken. De meeste consumenten blijven namelijk jaren bij dezelfde verzekeraar. Als je slim bent kijk je elk jaar of er ergens een interessante actie is voor de autoverzekering. Wij proberen de acties bij te houden op de autoverzekering actie pagina.
 4. Elk jaar weer opnieuw de autoverzekering berekenen. De premies veranderen continu. Je kan dus het beste elk jaar weer even een controle doen op de autopremie en deze elk jaar te berekenen. Op deze manier kan je elk jaar kijken of jij nog steeds de goedkoopste verzekering voor je auto hebt.

Goedkoopste autoverzekering is voor iedereen verschillend

Een autoverzekering goedkoopste berekenen is voor iedereen mogelijk. Iedereen heeft een verschillende premie. Dit komt omdat de autoverzekeraar kijkt naar de combinatie van jouw profiel. Dus waar je woont, hoe oud je bent en wat voor auto je hebt zijn allemaal factoren die invloed zijn op de premie van de autoverzekering. Wij hebben een keer een berekening gemaakt van waar je de goedkoopste autoverzekering kan vinden. Bereken echter altijd zelf je eigen premie om te kijken of deze goedkoopste autoverzekering ook voor jou geldt. Lees meer over de goedkoopste autoverzekering.

Even een goedkope autoverzekering fixen? Check de autoverzekering van Centraal Beheer

Bereken je autoverzekering opnieuw als je situatie verandert

Bepaalde gebeurtenissen hebben invloed op de hoogte van je autoverzekering premie. Na elke gebeurtenis is het raadzaam om de autoverzekering opnieuw te berekenen bij concurrenten. Zo weet jij of je bij je huidige verzekeraar nog goed zit. Je moet denken aan de volgende gebeurtenissen:

 1. Na een verhuizing. Als je verhuist naar een andere plek dan verandert ook jouw autoverzekering premie. Je moet een verhuizing doorgeven aan de verzekeraar. Afhankelijk van waar je gaat wonen stijgt of daalt je premie. Ongeacht of de premie stijgt of daalt is het aan te raden om opnieuw de autoverzekering te berekenen.
 2. Na een schadeclaim. Als je schade claimt zak je in schadevrije jaren. Hierdoor ga je meer premie betalen. De premiestijging hangt af per verzekeraar. Het kan zo zijn dat met het lagere aantal schadevrije jaren wat je hebt na de schadeclaim dat je bij een andere verzekeraar goedkoper uit bent. Dus ook na een schadeclaim altijd de autoverzekering opnieuw berekenen.
 3. Na het kopen van een andere auto. Als je de huidige auto gaat veranderen voor een nieuwe dan verandert de premie van je autoverzekering ook. Op zo’n moment is het aan te raden om weer de autoverzekering te berekenen.
 4. Na veranderen van de regelmatige bestuurder. Als jij niet meer de persoon bent die regelmatig in de auto rijdt, maar bijvoorbeeld je man of vrouw dan moet je de regelmatige bestuurder wijzigen. Na wijziging van de regelmatige bestuurder verandert ook de autoverzekering premie. Bereken na het wijzigen van de regelmatige bestuurder altijd opnieuw de autoverzekering premie.
 5. Na minder of meer kilometers per jaar. Als je het aantal kilometers per jaar gaat wijzigen dan verandert je premie. Ga je meer of minder rijden met de auto? Doe dan altijd een berekening of je ergens anders beter uit bent.

Autoverzekering berekenen zonder kenteken

Wil je een autoverzekering premie berekenen zonder kenteken? Bij de meeste vergelijkingssites en autoverzekeraars heb je een kenteken nodig om een goede premie te berekenen. Het kan natuurlijk voorkomen dat je nog geen kenteken beschikbaar hebt voor de berekening. In dat geval kan je bij de autoverzekeraar de kenmerken van de auto invullen. Je bent dan iets langer bezig met de berekening, maar op deze manier krijg je ook een goede premie te zien. Op deze site is het niet mogelijk om de autoverzekering te berekenen zonder kenteken. Dit is wel mogelijk bij Independer. Bezoek Independer. Meer weten over berekenen zonder kenteken. Lees meer over autoverzekering berekenen zonder kenteken.

Berekenen schadevrije jaren autoverzekering

Om een goede premie te berekenen moet je weten wat je schadevrije jaren zijn. Je kan deze opvragen bij je oude verzekeraar of via de Roy data opvragen. Beide manieren kost wat tijd. Je kan deze tijd ook besparen door de schadevrije jaren zelf te berekenen. Dit is simpel.

 • Ga uit van de jaren dat je verzekerd bent geweest met de auto. Jaren waarin je wel hebt gereden, maar de auto niet op jouw naam stond (bijvoorbeeld auto van je ouders of partner) tellen niet mee (tenzij je partner de schadevrije jaren afstaat).
 • Elk jaar dat je geen schade hebt geclaimd telt als een schadevrij jaar.
 • Tel al deze jaren bij elkaar op.
 • Ben je 10,5 jaar verzekerd geweest? Rond dit af naar 11 jaren.
 • Ben je 10 jaar en 2 maanden verzekerd geweest? Rond dit af naar 10 jaren.
 • Heb je een autoschade geclaimd in de tijd dat je verzekerd was? Trek dan 5 schadevrije jaren van het geheel af.
 • Heb je meerdere schades geclaimd? Trek dan per schadeclaim 5 jaren er vanaf.
 • Je kan uiteindelijk maximaal tot -5 negatief staan.

Let op! Ben je een tijd niet verzekerd geweest en ga je nu weer opnieuw de auto verzekeren? Na drie jaar niet verzekerd te zijn geweest vervallen jouw schadevrije jaren. Ook al had je voor die tijd wel 20 schadevrije jaren opgebouwd. Verzekeraars hanteren verschillende terugkijk termijnen, maar 3 jaar is het meest gangbaar. Meer weten hoe dit precies zit? Lees hier meer over wanneer vervallen schadevrije jaren.

Autoverzekering bonus malus berekenen

Met je schadevrije jaren krijg je bij de autoverzekering korting. Dit wordt ook wel de no-claim korting genoemd. Deze korting vloeit voort uit de bonus malus ladder van de autoverzekeraar. Vandaar dat deze korting ook wel bonus malus genoemd wordt. Wil jij de bonus malus berekenen? Je moet dan eerst weten wat jouw schadevrije jaren zijn. Zodra je dat weet kan je naar jouw verzekeraar gaan en kijken in hun bonus malus tabel. Je ziet in de bonus malus tabel in welke trede je staat met jouw schadevrije jaren. Bij deze trede hoort een specifieke korting die in de tabel vermeld staat. Iedere verzekeraar heeft zijn eigen bonus malus tabel. Er is geen tool beschikbaar die jouw inzicht geeft in de hoogte van de bonus malus. Je moet per verzekeraar kijken hoe hoog de no-claim korting voor jou is. Wil je weten welke autoverzekeraar de hoogste bonus malus korting heeft? Lees meer over de hoogste no-claim korting.

Berekenen autoverzekering online

Een autoverzekering online berekenen? Je berekent tegenwoordig altijd een autoverzekering op het internet. Daarmee is het online autoverzekering berekenen de norm. Het is bijna niet meer voor te stellen dat je de autoverzekeraar belt voor het berekenen van de premie. Alhoewel er nog steeds verzekeraars zijn die deze mogelijkheid aanbieden. In sommige gevallen kan je ook naar een verzekeringskantoor of de autoverzekering via een tussenpersoon berekenen.

WA autoverzekering berekenen

De WA autoverzekering is de minimale autoverzekering die elke autobezitter verplicht moet afsluiten. Met deze verzekering ben je alleen gedekt voor schade die je veroorzaakt bij anderen. Deze verzekering wordt doorgaans voor oudere auto’s met een lage dagwaarde afgesloten. Wil je de premie WA autoverzekering berekenen? WA premie berekenen kan bij de verzekeraar zelf, maar ook via de vergelijkingsmodule.

All risk autoverzekering berekenen

Een autoverzekering all risk berekenen? All risk is de meest uitgebreide dekking voor de autoverzekering. Je bent met deze dekking, die ook WA volledig casco genoemd wordt, ook verzekerd voor schade aan je eigen auto. De meest uitgebreide dekking betekent gelijk ook de duurste dekking. Het is daarom goed voor te stellen en aan te raden om de premie van de all risk autoverzekering te berekenen. Je kan de all risk autoverzekering berekenen via de vergelijkingstool of direct bij de autoverzekeraar.

Direct all risk autoverzekering berekenen? Dat kan snel en gemakkelijk bij InShared

Wegenbelasting berekenen

Naast de autoverzekering heb je ook te maken met wegenbelasting. Weten hoeveel je, naast de autoverzekering, kwijt bent aan wegenbelasting? Begin dan snel met het berekenen van de wegenbelasting. Je kan gemakkelijk wegenbelasting berekenen via de site van de belastingdienst.

Automerk autoverzekering berekenen

Wil jij voor jouw specifieke automerk een premie berekenen? Wil je bijvoorbeeld de Ford autoverzekering berekenen of de Hyundai autoverzekering berekenen? Gelukkig hoef je niet per automerk een aparte berekening te maken. Als je jouw kenteken weet kan je gemakkelijk voor bijna elk merk de autoverzekering berekenen. De verzekeraar of de vergelijkingstool herkent jouw kenteken en daarmee ook het merk van je auto. Zo kan je voor alle automerken de autoverzekering berekenen. Denk bijvoorbeeld aan Seat, Mini, BMW, Mercedes, Fiat, Opel, Mitsubishi, Daewoo, Chevrolet, Volkswagen en nog veel meer.

Zakelijke autoverzekering berekenen

Een autoverzekering bedrijfsauto berekenen? Om een autoverzekering berekenen met grijs kenteken moet je naar een aparte module gaan. Op deze site kan je geen zakelijke bedrijfsauto verzekering berekenen. Om een autoverzekering zakelijk te berekenen moet je gaan naar een andere site. Bereken deze bij Independer.

Autoverzekering oldtimer berekenen

Voor oldtimers zijn er aparte autoverzekeringen beschikbaar. Dit komt omdat er met oldtimers minder wordt gereden en consumenten vaak ook veel zuiniger zijn op hun oldtimer. De premie voor een oldtimer is daarom meestal lager dan een normale autoverzekering. Tenzij de oldtimer heel veel geld waard is. Een verzekeraar waarbij je jouw oldtimer kan verzekeren is Univé. Bezoek direct Univé.

Autoverzekering Duitsland berekenen

Ga je op vakantie naar Duitsland dan kan je gewoon met je Nederlandse autoverzekering terecht. Als je in Duitsland gaat wonen en een Duitse auto hebt dan moet je een Duitse autoverzekering afsluiten. Een autoverzekering Duitsland berekenen kan via de Duitse vergelijkingssite Check24. Zie ook KFZ versicherung via Check24.

Nog steeds aan het zoeken naar een autoverzekering? Bekijk nu snel InShared voor een autoverzekering deal