Autoverzekering buitenland

Hoe zit het met de autoverzekering en rijden in het buitenland? Ben je verzekerd met de Nederlandse autoverzekering in het buitenland? En hoe zit het met tijdelijk in het buitenland wonen met een Nederlandse auto. Lees hier meer over autoverzekering in het buitenland.

Nederlandse autoverzekering in het buitenland

Als je met de auto naar het buitenland gaat dan biedt de Nederlandse autoverzekering ook dekking in de landen die onder de Europese Unie vallen. Bekijk altijd voordat je vertrekt waarvoor je wel en niet verzekerd bent tijdens een reis. Ook met eventuele autopech in het buitenland is het handig om te weten waar je terecht kan.

In welke landen in het buitenland ben je gedekt met de autoverzekering?

Doorgaans ben je met een Nederlandse autoverzekering in alle landen in de Europese Unie gedekt. Om zeker te weten welke landen allemaal onder de dekking vallen is het beste om de groene kaart te raadplegen. De groene kaart is een document waarop onder andere staat in welke landen je allemaal gedekt bent. Sinds 1 juli 2020 is de groene kaart niet meer groen, maar wit. Echter in de volksmond is deze nog bekend als “groene kaart”. Tegenwoordig krijg je de groene (witte) kaart na het afsluiten in de mailbox of is deze in de online omgeving van de autoverzekeraar te raadplegen.

In welke landen ben je gedekt voor pechhulp in het buitenland?

Bij veel autoverzekeraars is het mogelijk om een aanvullende dekking voor pechhulp af te sluiten bij de autoverzekering. Deze dekking pechhulp kan zijn voor pechhulp in Nederland, pechhulp in het buitenland of beide. Als je in ieder geval de dekking pechhulp buitenland hebt afgesloten dan ben je meestal gedekt voor hulp bij pech onderweg in de meeste EU landen. In de voorwaarden van de specifieke dekking staat aangegeven tot welke landen de pechhulp dekking reikt.

Neem mogelijk ook een dekking voor verkeersrechtbijstand voor in het buitenland

Verstandig is het om ook een verkeersrechtsbijstand dekking af te sluiten bij de autoverzekering. Wanneer je in het buitenland wordt aangereden kan het soms lastig zijn om de tegenpartij aansprakelijk te stellen, ook lettend op taalbarrières. Wanneer je een dekking voor verkeersrechtsbijstand hebt dan wordt deze zorg voor je uit handen genomen.

Autoverzekering buitenland tijdelijk

Ben je van plan tijdelijk in het buitenland te verblijven, maar substantieel langer dan bijvoorbeeld een vakantie van een maand dan is het aan te raden om te informeren bij de autoverzekeraar wat de voorwaarden zijn. Iedere autoverzekeraar heeft zijn eigen regels over de termijn waarop de auto aaneengesloten meegenomen mag worden naar het buitenland. Bij Allianz Direct ben je bijvoorbeeld niet gedekt als de auto meer dan de helft van het jaar in het buitenland is. Geef dus bij de autoverzekeraar aan hoe lang je van plan bent om naar het buitenland te gaan en of je gedekt bent bij eventuele schade.

Auto langere tijd in buitenland

Zoals eerder is aangegeven verschilt het per verzekeraar tot wanneer de dekking geldig is wanneer je tijdelijk in het buitenland verblijft. Hieronder is voor een aantal verzekeraars aangegeven op welk moment de autoverzekering niet meer geldig is als je met de auto naar het buitenland gaat.

AutoverzekeraarAutoverzekering niet meer geldig na verblijf buitenland voor meer dan:
FBTO180 dagen
Centraal Beheer180 dagen
InShared6 maanden

Hoe zit het nu bij de andere verzekeraars? In de meeste gevallen ben je op basis van de voorwaarden van de autoverzekering verplicht om door te geven dat je langere tijd in het buitenland gaat doorbrengen. Bij de ABN AMRO autoverzekering moet bijvoorbeeld verplicht worden gemeld wanneer de auto zich langer dan 2 maanden in het buitenland gaat bevinden. ABN AMRO zal dan samen met de verzekerde in overleg treden in hoeverre dit is toegestaan of niet. Een zelfde methodiek geldt bij veel andere verzekeraars ook.

FBTO autoverzekering

  • Autoverzekering zonder eigen risico mogelijk
  • No-claim korting tot 75%

Check jouw premie bij FBTO

Wonen in buitenland – auto in Nederland

Om een autoverzekering af te sluiten moet je ingeschreven staan op een adres in Nederland. Als je bent verhuist naar het buitenland en niet meer ingeschreven staat in Nederland dan moet je dit doorgeven aan de verzekeraar. De autoverzekering zal worden beëindigt. Het is niet mogelijk om een autoverzekering in Nederland af te sluiten wanneer je in het buitenland woont. Als je bent verhuist en je hebt nog een auto in Nederland op naam staan dan is het zaak dat je deze auto laat schorsen, zodat je niet verzekeringsplichtig bent. Hiermee voorkom je ook boetes van de RDW. Vervolgens is het een optie om de auto in te laten schrijven in het andere land dan Nederland (waar je op dat moment woont) en ook in dat land te laten verzekeren.

Heb je een buitenlandse auto en kom je vaak naar Nederland? Met deze auto mag maximaal 6 maanden in Nederland bevinden. De autoverzekering voor deze auto is een buitenlandse autoverzekering.

Autoverzekering in het buitenland afsluiten

Voor zover is het nog niet goed mogelijk om een verzekering bij een buitenlandse verzekeraar af te sluiten voor een Nederlandse auto. In veel gevallen zijn autoverzekeringen in het buitenland een stuk duurder. Een autoverzekering uit Duitsland kost zo 30% meer dan in Nederland.

Op zoek naar een goede verzekering, ook met dekking in het buitenland?

Begin snel met het vergelijken van de autoverzekering op deze site. Binnen 2 minuten de premie inzichtelijk.

Gerelateerde onderwerpen