Autoverzekering eigen risico of niet?

Je bent op zoek naar een autoverzekering en vraagt je af of het nodig is om een eigen risico in te stellen of niet. In dit artikel gaan we in op de nut en noodzaak van het instellen van een eigen risico bij de autoverzekering.

De keuze om een eigen risico in te stellen bij de autoverzekering hangt af van de eigen risicobereidheid. Als je zeker bent van je rijvaardigheden en hierdoor verwacht dat je nauwelijks aanrijdingen zult meemaken alsmede wanneer je een voldoende financiële buffer hebt om het eigen risico op te vangen dan kan je kiezen voor een autoverzekering met geen eigen risico. Je kan een autoverzekering zonder eigen risico afsluiten bij  Centraal BeheerDitzo of FBTO

Wat is het eigen risico?

Het eigen risico bij de autoverzekering is het deel van het schadebedrag wat voor eigen rekening komt en de autoverzekeraar niet vergoed. Het eigen risico speelt doorgaans alleen bij een WA+ of WA volledig casco (all risk) autoverzekering.

Hoe hoog kan het eigen risico zijn bij de autoverzekering?

De hoogte van het eigen risico verschilt per autoverzekeraar. Daarnaast zijn er verschillende eigen risico’s bij diverse soorten schades. Zo vallen ruitschades vaak onder een apart eigen risico. Ook de keuze bij welke schadehersteller een schade wordt hersteld heeft invloed op de hoogte van het eigen risico. De meeste verzekeraars hebben namelijk aangesloten schadeherstellers waar zij contracten mee hebben. Als je de auto laat repareren bij zo’n aangesloten partij dan is het eigen risico meestal lager. Wanneer je kiest om de auto te laten repareren bij een reparateur die niet in het verzekeringsnetwerk valt dan is het eigen risico in de meeste gevallen hoger. De hoogte van het eigen risico kan variëren tussen de €0 en €1.500. Lees meet over autoverzekeringen met vrije keuze voor herstellers.

In sommige gevallen is er een speciaal verhoogd eigen risico. Denk hierbij aan wanneer uw kind de auto leent en schade veroorzaakt. Een jongere bestuurder kan een opslag hebben voor het eigen risico.

Eigen risico kiezen of niet?

De keuze om wel of geen eigen risico in te stellen is een puur persoonlijke voorkeur. Doorgaans is het belangrijk om naar de volgende zaken te kijken bij deze keuze:

  • Heb je voldoende financiële middelen om het eigen risico zelf te betalen bij een schade?
  • Ben je voldoende zelfverzekerd dat je een goede bestuurder bent en weinig tot geen schades gaat maken met de auto?

Als beide antwoorden op bovenstaande vragen ja zijn dan is het mogelijk verstandig om het eigen risico laag te zetten en mogelijk zelfs op €0,-. Bij een lager eigen risico wordt de premie van de autoverzekering wel hoger.

Wat betaal je meer aan premie met een laag eigen risico?

Wanneer het eigen risico verlaagd wordt of zelfs op €0,- gezet wordt dan betekent dit dat de premie van de autoverzekering omhoog gaat. De verzekeraar loopt namelijk meer risico om meer geld te moeten uitkeren bij een schade. Dit compenseert de verzekeraar in de premie. Het verschil in hogere premie zijn enkele euro’s per maand. Hieronder hebben we gekeken bij vier grote verzekeraars wat het premieverschil is tussen €300,- eigen risico en €0,- eigen risico. Bij een WA+ verzekering betaalt u jaarlijks tussen de €26-43 meer aan premie wanneer u kiest voor een eigen risico van €0 dan wanneer u kiest voor een eigen risico van 300 of 250 euro. Wil jij sowieso een autoverzekering zonder eigen risico en ben je op zoek naar de goedkoopste? Bekijk het artikel goedkoopste autoverzekering zonder eigen risico.

AutoverzekeraarPremie p/m eigen risico 300 of 250Premie p/m eigen risico 0VerschilJaarlijks
OHRA40,9444,04€3,10€37
Centraal Beheer Achmea50,3152,82€2,51€30
Univé39,1441,28€2,14€26
Ditzo40,4043,99€3,59€43
Premies berekend op basis van WA+ dekking – 2 schadevrije jaren

Wat bespaar je op de autoverzekering premie met een hoog eigen risico?

Als je liever een hoger eigen risico wilt instellen omdat je wilt besparen op de premie van de autoverzekering dan wil je natuurlijk wel weten hoeveel je kan besparen. In bovenstaande paragraaf hebben wij een berekening gemaakt. Hierin staat dat je bij een eigen risico van 250 of 300 euro tussen de 26-43 euro aan premie per jaar bespaart. Over een aantal jaren kan deze besparing flink oplopen.

Echter wanneer je het eigen risico nog hoger zou zetten dan 250 of 300 euro dan loopt deze besparing veel verder op. Om dit in kaart te brengen hebben wij de verschillende premies bij diverse eigen risico’s bij Nationale Nederlanden in kaart gebracht. Bij Nationale Nederlanden kunt u het eigen risico verhogen tot maar liefst €1.200. De besparing bij een WA+ kan dan oplopen tot €74 per jaar en bij all risk tot maar liefst €214 per jaar. De bedragen hieronder zijn ter illustratie. Per soort auto, woonplaats en meer factoren kan de premie verschillen.

Nationale Nederlanden autoverzekeringPremie WA Extra p/mPremie Allrisk p/m
Eigen risico €058,3087,50
Eigen risico €15056,5383,93
Eigen risico €30054,7780,35
Eigen risico €60053,0174,99
Eigen risico €1.20052,1369,63
Verschil eigen risico €0 versus €1.200WA ExtraAllrisk
Per maand€6,17€17,87
Per jaar€74€214

Conclusie wel of geen eigen risico?

Zoals te zien is in de voorbeelden hierboven kan het eigen risico tientallen euro’s per jaar meer of minder opleveren. De vraag is of de baten de kosten opleveren. Bij het voorbeeld van Nationale Nederlanden bespaar je met een eigen risico van EUR 1.200, maar liefst 214 euro per jaar. Na ruim 6 jaar verzekerd te zijn bij Nationale Nederlanden heb je dan het eigen risico bespaart. Verwacht je binnen 6 jaar geen ongeluk te veroorzaken of niet gebruik te hoeven maken van een schadeclaim? Dan is het mogelijk verstandig om het eigen risico zo hoog te zetten. Echter wanneer je na 1 jaar al een grote schade hebt dan moet je de 1.200 euro wel zelf op kunnen hoesten. Deze afweging moet iedereen voor zichzelf maken. Een optie is om wel een eigen risico in te stellen, maar niet zo hoog. Bijvoorbeeld €150. Zo pak je toch wat premiebesparing mee en zijn de kosten voor het eigen risico bij eventuele schade wel te overzien.

Op zoek naar een autoverzekering?

Wij hebben op onze site een handige autoverzekering vergelijker die gemakkelijk en snel overzicht geeft in de verschillende premie van de autoverzekering. Bekijk je premie door de autoverzekering te vergelijken.

Gerelateerde artikelen