Autoverzekering met dekking in Rusland

Op zoek naar een autoverzekering met een dekking in Rusland? Wij hebben uitgezocht welke autoverzekeraars wel en welke geen dekking hebben in Rusland. Dit zijn onder andere Univé en Ditzo. Sluit je verzekering bij een van deze verzekeraars af en ga goed verzekerd op reis door Rusland.

Update per 1 juni 2023 niet meer verzekerd in Rusland

Vanaf 1 juni 2023 geldt de deelname van Rusland en Wit-Rusland (Belarus) aan het groenekaartsysteem niet meer. Hierdoor is er geen verzekering meer voor schade met of door een motorrijtuig in deze landen. Door sancties is het betalingsverkeer bemoeilijkt, wat heeft geleid tot het besluit van de Council of Bureaux om de deelname van Rusland en Wit-Rusland te beëindigen.

Als gevolg hiervan ben je niet langer verzekerd in Rusland en Wit-Rusland. Aangezien deze landen geen deel uitmaken van de Europese Economische Ruimte (EER), zijn verzekeraars niet verplicht om dekking te bieden voor deze gebieden

De informatie hieronder is mogelijk verouderd en niet meer actueel. Ga bij de verzekeraar na of je in Rusland gedekt bent met de autoverzekering.

Autoverzekering en groene kaart in Rusland verplicht

Het is in Rusland verplicht om een autoverzekering te hebben. Daarnaast is het verplicht om een originele groene kaart te hebben waarmee je kan aantonen dat je auto verzekerd is. Let op dat je bij je verzekeraar vraagt om een originele fysieke groene kaart. Tegenwoordig is groene kaart niet echt meer groen, maar wit. In de volksmond is de naam groene kaart nog gangbaar.

Autoverzekering geldig in Rusland?

Wij hebben uitgezocht welke autoverzekeraars een dekking hebben in Rusland. Uit onze rondvraag blijkt dat er niet veel autoverzekeraars zijn die een dekking hebben in Rusland. Vaak is dit land doorgestreept op de groene kaart. Mogelijk heeft dit te maken met een verhoogd risico dat een schade in Rusland niet of moeilijk verhaald kan worden door de autoverzekeraar. Desalniettemin wil je op reis naar Rusland met de auto dan moet je toch een geldige autoverzekering hebben.

Autoverzekering met wel dekking in Rusland

Een aantal verzekeraars hebben een dekking Rusland voor de autoverzekering. Bekijk altijd de groene kaart na het afsluiten van de autoverzekering en voordat je Rusland inrijdt. De groene kaart ontvang je bij de polis. Hierop staan de landen die vallen onder de dekking. Het is namelijk mogelijk dat in de tijd de dekkingen veranderen. De groene kaart is vaak ook digitaal te raadplegen. Let op dat in Rusland je de originele groene kaart op zak moet hebben. Een digitale versie volstaat in Rusland niet. De volgende autoverzekeraars hebben wel een dekking in Rusland:

Voorbeeld groene kaart

Autoverzekeraars met geen dekking in Rusland

Van de populaire Nederlandse autoverzekeraars hebben de volgende geen dekking voor de autoverzekering in Rusland:

Oplossing: autoverzekering opzeggen en nieuwe afsluiten

Wanneer je een autoverzekeraar hebt die geen dekking in Rusland heeft dan kun je de autoverzekering opzeggen en een nieuwe autoverzekering afsluiten bij een partij die wel dekking in Rusland heeft. Denk hierbij aan bijvoorbeeld Ditzo of Univé. Bekijk snel de premie bij Ditzo en Univé.

Oplossing: tijdelijke autoverzekering Rusland

Het is mogelijk om een tijdelijke autoverzekering af te sluiten voor Rusland. Het is mogelijk om deze autoverzekering bij de grens van Rusland af te sluiten. Dit kan bij de volgende partij:

Gerelateerde onderwerpen