Een autoverzekering met meerdere bestuurders. Hoe werkt dat precies? Kan je een autoverzekering op meerdere namen zetten? Wie is er allemaal verzekerd met het autorijden bij de autoverzekering?
Een autoverzekering staat meestal op naam van de eigenaar, maar de verzekering dekt ook andere bestuurders. De hoofdbestuurder is degene die het vaakst rijdt, en bij structureel gebruik door een ander moet dit worden doorgegeven aan de verzekeraar. Schadevrije jaren worden alleen opgebouwd door de persoon op wiens naam de verzekering staat. Verhuur van de auto vereist een aparte zakelijke verzekering. Op zoek naar een autoverzekering? Kijk eens bij Allianz Direct of Centraal Beheer.
- Autoverzekering meerdere bestuurders
- Auto uitlenen en de autoverzekering
- Let op de regelmatig bestuurder bij structureel uitlenen
- Auto verhuren aan andere bestuurders
- Hoe werkt het met schadevrije jaren bij meerdere bestuurders?
- Auto uitlenen en schadevrije jaren
- Kind rijdt het vaakst en autoverzekering op naam ouders
- Op zoek naar een autoverzekering voor meerdere bestuurders?
- Lees ook eens over de volgende onderwerpen
Autoverzekering meerdere bestuurders
Bij de particuliere autoverzekering geef je doorgaans 1 hoofdbestuurder op. De hoofdbestuurder wordt ook wel de regelmatige bestuurder genoemd. Dit hoeft niet per se de persoon te zijn waar de autoverzekering op naam staat. De autoverzekering staat meestal op naam van de eigenaar van de auto (de kentekenhouder). Echter als iemand anders vaker rijdt in de auto, bijvoorbeeld een partner, dan is deze partner de regelmatige bestuurder. Het is daarom niet nodig bij de autoverzekering meerdere bestuurders op te geven.
Centraal Beheer autoverzekering
- 3 jaar aanschafprijs vergoed
- Gratis vervangend vervoer
Auto uitlenen en de autoverzekering
Het is doorgaans geen probleem wanneer je de auto uitleent aan een bekende. Je bent alsnog verzekerd. Deze persoon moet uiteraard wel een rijbewijs hebben en zorgvuldig met de auto omgaan (en ook niet met alcohol of drugs achter het stuur gaan zitten). Je kan in de volgende gevallen zonder problemen voor de autoverzekering de auto uitlenen:
- Partners die wonen op hetzelfde adres. Deze mogen altijd in elkaars auto rijden. Bij schade is jouw partner altijd verzekerd als die schade rijdt met jouw auto;
- Bestuurders aan wie je de auto uitleent, bijvoorbeeld kinderen, kennissen, buren en vrienden. Schades die zijn ontstaan bij het uitlenen van de auto zijn gewoon gedekt.
Let op de regelmatig bestuurder bij structureel uitlenen
Het wordt anders wanneer de uitleen een structureel karakter krijgt. In dat geval moet je nagaan of de persoon die de auto leent niet de regelmatig bestuurder wordt. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer een kind vaker in de auto van de ouders rijdt dan de ouders zelf. In dat geval moet je de regelmatig bestuurder doorgeven aan de autoverzekeraar.
Auto verhuren aan andere bestuurders
Als je de auto uitleent voor verhuur dan ben je onder de particuliere autoverzekering doorgaans niet verzekerd. De particuliere autoverzekering is niet bedoeld om schade te dekken die veroorzaakt zijn tijdens commerciële activiteiten. Hiervoor heb je een aparte zakelijke autoverzekering nodig. Je kan een zakelijke autoverzekering afsluiten bij Allianz. Als je de auto verhuurt via Snapcarr of een ander platform dan bieden deze vaak een verzekering aan.
Hoe werkt het met schadevrije jaren bij meerdere bestuurders?
Alleen de persoon op wie zijn naam de autoverzekering staat bouwt schadevrije jaren op. Dit is dus in bijna alle gevallen de kentekenhouder. Het maakt niet uit of een andere persoon, bijvoorbeeld de partner, de regelmatig bestuurder is.
Bereken Allianz Direct autoverzekering
- €0,- eigen risico
- Altijd vervangend vervoer bij schade
Auto uitlenen en schadevrije jaren
Als je de auto uitleent en deze persoon maakt schade dan zakken jouw eigen schadevrije jaren en niet de schadevrije jaren van de persoon aan wie je de auto hebt uitgeleend. Hou goed rekening met dit risico bij het uitlenen van de auto. Spreek desnoods af voordat je de auto uitleent dat alle gevolgen (waaronder daling schadevrije jaren en dus stijging van de premie) bij een eventuele schade voor rekening komen van de lener van de auto. Lees meer over schade aan andermans auto na lenen auto.
Kind rijdt het vaakst en autoverzekering op naam ouders
De autoverzekering voor jongeren is vaak duurder. Dit komt omdat jongeren een grotere kans hebben op het veroorzaken van een schade. In sommige gevallen is de premie bijna niet te betalen. Het lijkt slim om dan de auto te verzekeren op de naam van de ouders, die een lage premie krijgen, maar het is niet verstandig. Je moet namelijk altijd de regelmatig bestuurder opgeven. Als de verzekeraar erachter komt dat het kind van de ouders de regelmatig bestuurder is, en dit is niet opgegeven, dan keert de verzekering geen schadepenningen uit. Daarnaast bouwt de jongere bestuurder ook geen schadevrije jaren op. Lees meer over autoverzekering op naam van ouders.
Op zoek naar een autoverzekering voor meerdere bestuurders?
Kijk eens in het lijstje van autoverzekeraars.