Autoverzekering met min jaren

Als je ooit schades hebt gereden met de auto dan kan je in de min komen met de schadevrije jaren. Dit worden ook wel negatieve schadevrije jaren genoemd. Autoverzekeraars hebben geen acceptatieplicht. Daarom is het vinden van een autoverzekering met min jaren is lastig, maar niet onmogelijk. Er bestaan autoverzekeraars die je nog steeds accepteren.

Hoeveel min jaren je hebt is van belang

Om geaccepteerd te worden met negatieve jaren is het van belang om te weten hoeveel van dit soort jaren je hebt. Je kan maximaal -5 jaren geregistreerd staan. Hoe meer minus jaren je hebt hoe minder keuze je hebt tussen verschillende verzekeraars. Weet je het aantal schadevrije jaren niet? Hier kan je schadevrije jaren opvragen.

Waar kan je een autoverzekering afsluiten met min jaren?

Hieronder een overzicht van een aantal grote autoverzekeraars welke je accepteren met min jaren. Bij deze autoverzekeraars kan je dus gewoon rustig een autoverzekering afsluiten.

AutoverzekeraarAcceptatie met min jaren?
Centraal Beheer AchmeaJa tot -5 jaren
FBTOJa tot -5 jaren
OHRAJa tot -5 jaren
KlaverbladJa tot -3 jaren
HEMAJa tot -2 jaren
InSharedJa tot -2 jaren

Hoeveel korting krijg je met min jaren?

Vaak krijg je met min jaren geen korting meer of je krijgt een hele lage korting. Bij sommige verzekeraars betaal je zelfs een toeslag op de premie. Deze toeslag wordt ook wel malus (slecht) genoemd. Een registratie met min jaren noemt men ook een malusregistratie.

Hoe kom je het snelst van min jaren af?

De snelste manier van min jaren afkomen is bij -4 en -5 jaren om drie jaar lang geen autoverzekering op naam te hebben. Na deze drie jaar zullen nieuwe autoverzekeraars niet meer kijken naar deze jaren. De negatieve schadevrije jaren vervallen bij de meeste verzekeraars na drie jaar.

Heb je -3, -2 of -1 jaren dan kan je het beste gewoon een autoverzekering afsluiten en simpelweg wachten totdat je weer op 0 jaren staat. Na elk schadevrij jaar (lees geen schade geclaimd) komt er weer een jaar (+1) bij.

Min jaren afkopen

De negatieve jaren ontstaan doordat je een schade hebt geclaimd op de autoverzekering. Het is soms mogelijk om de schadeclaim terug te draaien en de verzekeraar te laten weten dat je zelf de schade wilt betalen. Op dat moment wordt ook jouw terugval in jaren teruggedraaid. Autoverzekeraars hanteren verschillende termijnen dat je kan afkopen. Meestal kan het binnen een jaar na de schade. Is de schade langer dan een jaar geleden dan is afkopen meestal niet meer mogelijk.

Meer weten over schadevrije jaren?