Autoverzekering met vrije reparatiekeuze

Steeds meer autoverzekeraar hebben voorwaarden waarbij ze de verzekerde indirect dwingen om hun schade te laten repareren bij een aangesloten schadehersteller in het schadeherstelnetwerk van de verzekeraar. Lang niet altijd is er sprake van een vrije keuze voor reparateur bij de autoverzekering. Als je op zoek bent naar een WA+ of allrisk autoverzekering waar je wel vrij mag kiezen waar je de auto laat repareren dan ben je op deze pagina op de goede plek.

Zoek je een verzekeraar waarbij je de keuze hebt voor vrije reparatie? Bekijk eens bij Centraal Beheer.

Autoverzekeraars hebben afspraken met schadeherstellers

Grote verzekeringsconcerns sluiten met schadeherstellers contracten af waarmee zij minder kosten maken om schades van klanten te laten herstellen. De schadehersteller is zeker van reparatieklussen en de verzekeraar betaalt minder voor het herstel. Dit is een win-win situatie voor de schadehersteller en de verzekeraar, maar niet altijd een win voor de verzekerde. Deze heeft in de meeste gevallen niet de keuze om een eigen schadehersteller te kiezen of deze moet extra bijbetalen.

Een eigen schadehersteller kiezen kost de verzekerde meer geld

Als je wilt kiezen voor een eigen schadehersteller omdat je geen vertrouwen hebt in het schadeherstelnetwerk van de verzekeraar dan moet je wel de mogelijkheid hebben om een eigen schadehersteller te kiezen. Er zijn verzekeraars die deze mogelijkheid hebben uitgesloten. Bij verzekeraars waar je wel zelf kan kiezen voor reparateur moet je of een hoger eigen risico betalen of niet alle reparatiekosten worden vergoed. Kijk hier goed naar voordat je een autoverzekering afsluit.

In andere gevallen proberen verzekeraars je te verleiden om te kiezen voor hun eigen schadeherstelnetwerk door bijvoorbeeld vervangend vervoer of garantie op de reparatie aan te bieden als je kiest voor hun eigen aangesloten hersteller.

Autoverzekeraars met wel een vrije reparatiekeuze

Wij hebben uitgezocht welke autoverzekeraars vrije reparatiekeuze hebben en wat de financiële gevolgen zijn wanneer je kiest voor een eigen schadeherstelbedrijf. Hieronder is te zien dat kiezen voor een eigen schadehersteller altijd hogere kosten met zich meebrengt. Deze hogere kosten zitten of in de premie of in een hoger eigen risico.

VerzekeraarVrije keuze inclusief?Vrije keuze schadeherstel mogelijk?Extra kosten?
Centraal BeheerJaJaJa, reparatie buiten schadeherstelnetwerk van Centraal Beheer: +€600,- eigen risico
UnivéNeeAlleen met aanvullende dekkingJa voor aanvullende dekking. Circa +€6-€7 per maand extra premie.
OHRANeeAlleen met aanvullend pakketIndien geen aanvullend pakket: +€500,- eigen risico Met aanvullend pakker: geen extra kosten
HEMAJaJaJa reparatie bij ander schadeherstelbedrijf: €300 eigen risico (normaal €135 eigen risico) en geen vervangend vervoer
Nationale NederlandenJaJaJa reparatie bij ander schadeherstelbedrijf +€400 eigen risico
InSharedJaJaJa reparatie bij ander schadeherstelbedrijf: €250 eigen risico (normaal €135 eigen risico), dus +€115 eigen risico.
FBTOJaJa via module eigen keuze herstelbedrijf aanzettenModule eigen keuze herstelbedrijf kost circa €1 per maand extra. Zonder module +€600 bij reparatie ander schadeherstelbedrijf
ABM AMRO (alleen met ABN rekening)JaJaEigen risico van €150. Bij eigen schadeherstelnetwerk: €0
AEGONJaJaJa reparatie bij ander schadeherstelbedrijf: €500 eigen risico (bij Allrisk compleet, bij Royaal geen eigen risico)
VerzekeruzelfJaJaJa reparatie bij ander schadeherstelbedrijf: +€150

Waarom wel kiezen voor schadeherstelnetwerk van de verzekeraar?

In veel gevallen zijn de schadeherstellers die aangesloten bij de verzekeraar professionele en goede reparateurs. Zij hebben vaak een keurmerk en kwaliteitsgarantie. Er kunnen ook veel voordelen zijn aan het kiezen om een reparatie uit te laten voeren in het schadeherstelnetwerk.

Hieronder de voordelen wanneer je kiest voor schadeherstellers in hun netwerk bij verzekeraar FBTO

  • De premie per maand is lager dan wanneer je kiest voor Eigen keuze herstelbedrijf.
  • FBTO heeft afspraken met kwalitatief goede garages
  • Bij FBTO wordt je auto zonder extra kosten opgehaald en teruggebracht;
  • Je hebt recht op vervangend vervoer zonder extra kosten;

Zo heeft elke verzekeraar wel zijn voordelen wanneer je kiest voor hun eigen herstellers. De meeste voordelen zien toe op vervangend vervoer, een lagere premie en garantie op de reparatie.

Lees ook eens over de volgende onderwerpen