Autoverzekering na overlijden

Een autoverzekering is gekoppeld aan uw auto, maar ook aan de hoofdbestuurder. Als de regelmatige bestuurder overlijdt, hoe werkt het nu dan met de verzekering? Hoe lang blijft de auto nog verzekerd en wat gebeurt er met de schadevrije jaren en no-claim korting. Betaalt u dezelfde premie voor de autoverzekering als degene die overleden is? Lees hieronder meer over alles over autoverzekering na overlijden.

Autoverzekering en overleden

De autoverzekering is een persoonlijk product. Het is ook te kwalificeren als een gemengde verzekering. De verzekering is namelijk gekoppeld aan de auto, maar ook aan de regelmatige bestuurder. De kenmerken van de regelmatige bestuurder bepalen de hoogte van de premie. Een jongere bestuurder betaalt bijvoorbeeld meer premie. De premie hangt dus mede af van de hoofdbestuurder. Wat gebeurt er nu als deze persoon overlijd?

De autoverzekering nog vijf weken geldig na overlijden

Als u geen actie onderneemt na het overlijden van de regelmatig bestuurder dan is de autoverzekering nog vijf weken geldig. Dit betekent vijf weken verzekerd onder dezelfde voorwaarden en dezelfde premie. Na de vijf weken vervalt de autoverzekering. Als de autoverzekering is vervallen dan mag u niet met de onverzekerde auto rijden. Als u een erfgenaam bent van een auto waar nog een verzekering op doorloopt dan kunt u de volgende acties ondernemen:

  1. Niets, er mag met de auto niet meer worden gereden. De wegenbelasting moet als de auto langs de weg staat en het kenteken zichtbaar is, gewoon worden doorbetaald;
  2. Auto overschrijven op uw eigen naam. De verzekering wordt aangepast aan uw situatie of uw kiest zelf een nieuwe verzekering;
  3. Auto doorverkopen. De verzekering vervalt omdat deze nu voor rekening voor de andere persoon komt;
  4. Kenteken van de auto schorsen.

Let op dat u niet onverzekerd gaat rijden. Als uw auto niet verzekerd is dan kunt u een boete krijgen.

Partner overleden – Schadevrije jaren overdragen

Het is sinds 1 januari 2022 mogelijk om de schadevrije jaren van de overledene over te dragen aan de partner die overblijft. Zo wordt de partner niet geconfronteerd met een enorme stijging van de autoverzekering premie. De nabestaande moet wel op hetzelfde adres ingeschreven staan en een rijbewijs hebben. Het verzoek voor overdragen van de schadevrije jaren kan worden gedaan bij de autoverzekeraar.

Autoverzekering overschrijven overlijden – auto houden

Als u na het overlijden van uw naaste de auto wilt houden dan moet u eerst deze overschrijven op uw naam. U moet dit zo snel mogelijk melden bij de autoverzekeraar en hierbij moet u aangeven wat u met de verzekering wilt doen.

U kunt kiezen om de autoverzekering te behouden. De autoverzekeraar zal een nieuwe premie berekenen op basis van uw gegevens. Bij de bepaling van de nieuwe premie zal uw leeftijd, schadevrije jaren en het aantal jaren dat u een rijbewijs heeft worden meegewogen.

U kunt ook kiezen om over te stappen naar een andere autoverzekering. U kunt vaak besparen als u kiest voor een andere verzekering. De oude autoverzekering van uw overleden naaste hoeft niet per definitie de beste of goedkoopste verzekering voor u te zijn. Het is aan te raden om zelf te kijken welke autoverzekering het beste bij uw situatie past. Bekijk autoverzekeringen of bekijk eens de onderstaande verzekeraars.

FBTO autoverzekering

  • Hele jaar door aanvullende modules aan- en uitzetten
  • Zelfde no-claim voor tweede auto
allianz direct logo nieuw

Bereken Allianz Direct autoverzekering

  • €0,- eigen risico
  • Altijd vervangend vervoer bij schade

InShared autoverzekering

  • 3 jaar nieuwwaarde regeling
  • Gratis vervangend vervoer

Autoverzekering na overlijden en de auto verkopen

U kunt altijd de auto verkopen. Als de auto is verkocht en overgeschreven op iemand anders zijn naam dan vervalt daarmee ook de autoverzekering. U moet de autoverzekering wel opzeggen bij de verzekeraar. Als u de auto niet verkoopt binnen vijf weken dan moet u de autoverzekering tijdelijk op uw naam moeten zetten.

Autoverzekering na overlijden – auto kenteken schorsen

U kunt het kenteken schorsen. De auto moet dan wel eerst overgeschreven zijn op uw naam. Als u de auto schorst kunt u de verzekering opzeggen of opschorten. Als het voertuig geschorst is dan moet deze van de openbare weg af. Als het voertuig op de openbare weg staat dan blijft er een verzekeringsplicht voor de auto.

Gerelateerde informatie