Autoverzekering op de naam van de ouders

Een autoverzekering voor een jonge beginnende bestuurder kan flink in de papieren oplopen. Dit komt omdat jongeren gezien worden als een hogere risicofactor voor de autoverzekering. Jongeren rijden doorgaans meer schades dan oudere bestuurders. Het is dan wellicht aantrekkelijk om de hoge premie te omzeilen door de autoverzekering op de naam van de ouders te zetten. Hoe werkt dit en is het toegestaan?

Het is alleen mogelijk een verzekering op naam van de ouders te zetten wanneer de ouders ook kentekenhouder zijn van de auto. Als het kind het meest in de auto rijdt dan moet deze opgegeven worden als de regelmatige bestuurder. Hiermee wordt een hogere premie niet omzeild. Verzwijg je aan de verzekeraar dat het kind de regelmatige bestuurder is dan kan je als fraudeur worden aangemerkt.

Waarom zou je het doen en is het mogelijk?

Een hoge premie wilt niemand. Het is echter onontkoombaar dat je als jongere (tot 24 jaar) een hoge premie moet betalen. Meestal heb je geen schadevrije jaren en val je binnen een hoge risicogroep. Hierdoor is de premie heel hoog. Een oplossing zou kunnen zijn de autoverzekering onder ouders naam te zetten. Best veel jongeren zetten de autoverzekering op de naam van de ouders. Een autoverzekering op je ouders naam zorgt ervoor dat je kan profiteren van hun no-claim korting. De ouders hebben vaak veel schadevrije jaren en betalen een lagere premie.

De verzekeraar vraagt echter wie het meeste rijdt in de auto. Als de ouders het meeste rijden in de auto dan is er geen probleem. Rijdt het kind echter het meest dan moet deze worden opgegeven als de regelmatige bestuurder. Op basis van de leeftijd van de regelmatig bestuurder wordt de premie berekend. De premie zal dus hoger worden. Dus een autoverzekering op naam ouders zetten met als doel premie besparen heeft dus niet veel zin. Daarnaast moet ook de auto op de naam van de ouders staan wil het autoverzekering bij ouders überhaupt mogelijk zijn.

Verzwijgen de ouders dat de regelmatige bestuurder hun kind is? Dan kan de verzekeraar hun bestempelen als fraudeur. Bij een eventuele schade kunnen ze in de problemen komen. Daarom mag je alleen de autoverzekering op ouders naam zetten als de ouders ook daadwerkelijk het meeste rijden en de regelmatig bestuurder zijn. Het heeft geen zin om zaken te verzwijgen. De regelmatige bestuurder moet je mededelen bij de verzekeraar. De gevolgen van het niet-mededelen liggen vast in de wet. Verzwijg of lieg je bij een aanvraag? De verzekeraar heeft dan het recht om de verzekering stop te zetten.

Op zoek naar een autoverzekering? Begin met vergelijken.

Je bouwt geen schadevrije jaren op

Als een autoverzekering op de ouders naam staat dan bouw je geen schadevrije jaren op. Het is zonde als de beginnende bestuurder geen schadevrije jaren opbouwt. Als deze persoon namelijk zelf in de toekomst een autoverzekering op naam gaat zetten dan zal deze beginnen op 0 schadevrije jaren. De autoverzekering via ouders zorgt ervoor dat de ouders schadevrije jaren opbouwen. Een autoverzekering zonder schadevrije jaren is doorgaans veel duurder.

Autoverzekering schadevrije jaren ouders overnemen

In principe is het niet mogelijk om schadevrije jaren van je ouders over te nemen als het kind niet geregistreerd stond als een bestuurder. Het is alleen mogelijk om schadevrije jaren van de ouders over te nemen wanneer het kind geregistreerd stond als (regelmatig) bestuurder. Bij de InShared autoverzekering kan je bijvoorbeeld een afstandsverklaring als ouder indienen. Bij afstand van schadevrije jaren kunnen de ouders geen rechten meer ontlenen. Het kind kan nooit meer schadevrije jaren krijgen dan dat hij of zij het rijbewijs in bezit heeft. Informeer bij de specifieke verzekeraar of het mogelijk is om autoverzekering schadevrije jaren van de ouders over te nemen.

Overname schadevrije jaren bij overlijden ouders

Bij een aantal autoverzekeraars zijn er uitzonderingen bij overlijden. Als de ouders overlijden en je de auto erft dan mag je bij sommige verzekeraars de schadevrije jaren overnemen.

Mogelijk fraude bij autoverzekering ouders naam

De kans dat een autoverzekeraar erachter komt dat de autoverzekering kind op naam ouders staat is klein. Echter als de verzekeraar erachter komt en het kind is niet aangemeld als regelmatig bestuurder dan is er een groot probleem. Het is mogelijk dat de verzekeraar de ouders als fraudeur bestempelen en hierdoor op een zwarte lijst terecht komen. Het is voor de ouders dan bijna onmogelijk om nieuwe (ook andere soorten) verzekeringen af te sluiten. Ook bij een schade kunnen er problemen ontstaan wanneer blijkt dat het kind de regelmatige bestuurder was en dit niet is opgegeven. Kortom geef altijd de juiste regelmatige bestuurder op.

Lees ook eens over de volgende onderwerpen