Autoverzekering opzeggen

Als u de autoverzekering bij uw huidige verzekeraar wilt opzeggen dan moet dit bij de meeste verzekeraars schriftelijk en het liefst aangetekend. Schriftelijk betekent ook via de e-mail. Als u de verzekering opzegt moet u rekening houden met de opzegtermijn van uw huidige autoverzekering.

Wettelijke opzegtermijn van een maand

Een autoverzekering heeft meestal een standaard contractduur van 1 jaar. Na het eerste jaar wordt het contract omgezet in een contract voor onbepaalde tijd. U kunt na het jaar het contract dagelijks opzeggen met inachtneming van de wettelijke opzegtermijn van 1 maand. Het is voor autoverzekeraars niet toegestaan om het contract stilzwijgend te laten verlengen. Zij dienen hier u eerst van op de hoogte te stellen. Dit geldt in ieder geval voor alle verzekeraars welke aangesloten zijn bij het Verbond van Verzekeraars. Lees hier bij welke verzekeraars dagelijks opzeggen na een jaarcontract kan.

Opzeggen zonder opzegtermijn

Sommige autoverzekeraars bieden de mogelijkheid om op te zeggen na het eerste jaar zonder een opzegtermijn. Lees waar dagelijks autoverzekering opzeggen na het eerste jaar mogelijk is. Er zijn ook verzekeraars welke aanbieden dat u binnen een jaar kan opzeggen zonder opzegtermijn. Dit zijn een flink aantal verzekeraars waar dit mogelijk is. Lees meer over autoverzekeraars dagelijks opzegbaar.

Hoe zegt u de autoverzekering op?

Afhankelijk van uw situatie kunt u de autoverzekering als volgt opzeggen:

Overstappen

Als u een goedkopere autoverzekering heeft gevonden en graag wilt overstappen dan moet u de huidige autoverzekering opzeggen. Houdt rekening met de maand opzegtermijn. Het kan anders voorkomen dat u een dubbele premie betaald. Zeg uw huidige verzekering niet op voordat u echt geaccepteerd bent bij de nieuwe verzekeraar. U kunt namelijk als u geweigerd wordt bij de nieuwe verzekeraar zonder verzekering komen te zitten.

Auto verkocht

Als u uw auto heeft verkocht dan kunt u de autoverzekering per direct opzeggen. Er is namelijk geen auto meer om te verzekeren. De verzekeraar vraagt een bewijs dat de auto niet meer op uw naam staat. Een vrijwaringsbewijs volstaat hierbij. De premie die betaald is na de verkoop van de auto wordt teruggestort.

Wijziging van de voorwaarden of premie

Als de verzekeraar de premie aanpast of de polisvoorwaarden wijzigt dan kunt u de autoverzekering opzeggen zonder opzegtermijn. De wijzigingen moeten dan wel in uw nadeel zijn. U moet dit zo snel mogelijk na de wijziging doen. Denk hierbij wederom dat u wel een nieuwe autoverzekering moet hebben, zodat u niet zonder verzekering te zitten komt.

Opzeggen autoverzekering vanuit de autoverzekeraar

De autoverzekeraar heeft in sommige gevallen het recht om de autoverzekering op te zeggen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer u teveel claimt. Dit staat opgenomen in de polisvoorwaarden van uw verzekering.

Kosten opzeggen autoverzekering

Bij een tussentijdse opzegging kan de autoverzekeraar kosten in rekening brengen. Deze kosten worden niet altijd expliciet benoemd in de polisvoorwaarden.

Niet opzeggen maar opschorten van de autoverzekering

Als u een auto verkoopt dan kunt u uw huidige autoverzekering opschorten. U betaalt dan geen premie in de tijd dat u geen auto heeft. Als u dan weer een nieuwe auto koopt dan kunt u deze direct weer verzekeren tegen dezelfde dekking. Als u opschort dan blijven uw schadevrije jaren drie jaar geldig, terwijl bij opzeggen dit 1 jaar is. Uw schadevrije jaren regelen een groot deel van de korting die u krijgt op de autoverzekering. Opschorten kan dus financieel verstandig zijn.

Nieuwe autoverzekering afsluiten

Als u de autoverzekering heeft opgezegd en op zoek bent naar een nieuwe autoverzekering dan is het aan te raden om eerst even te vergelijken. U kunt zo gemakkelijk diverse autoverzekeringen op een rijtje krijgen en zien welke premie het voordeligst is voor uw situatie.

Gerelateerde onderwerpen