Autoverzekering voor elektrische auto

Op zoek naar een autoverzekering voor een elektrische auto? De meeste autoverzekeraars verzekeren ook elektrische auto’s. De elektrische auto is meestal duur door een kostbare accu. Doordat de auto meestal duurder is dan een reguliere auto heeft dit gevolgen voor de autoverzekering premie.

Een elektrische auto is vaak duurder dan een auto op benzine of diesel. Doordat de auto in de aanschaf duurder is, is de autoverzekering premie ook hoger. Elektrische auto’s zijn duurder in de reparatie door voornamelijk de kostbare accu. Reparatie van een elektrische auto kost vaak veel geld. Een all risk verzekering biedt hierbij de uitkomst.

Wat voor soort elektrische auto’s zijn er?

Doorgaans zijn er drie soorten auto’s die vallen onder de noemer elektrische auto, namelijk de volledig elektrisch, plug-in en hybride. Bij volledig elektrisch ben je afhankelijk van laadpalen. Met plug-in kan je benzine gebruiken om elektriciteit op te wekken, maar de auto rijdt volledig op elektriciteit. Een hybride rijdt op benzine en elektriciteit. Voordelen van elektrische auto’s zijn dat de brandstofkosten lager zijn, onderhoud is vaak ook lager, milieuvriendelijker en minder geluidsoverlast. Nadelen zijn de beperkte laadpalen en de duur van het opladen. Alle soorten elektrische auto’s kan je verzekeren onder diverse dekkingen.

Welke dekking voor de elektrische auto?

Net als bij reguliere auto’s kunt u voor de elektrische auto kiezen uit drie verschillende dekkingen. Dit zijn de standaard WA dekking, WA+ beperkt casco dekking of de WA volledig casco dekking (all risk). De WA verzekering biedt minimale dekking voor schade aan anderen en niet aan de eigen auto. Met de WA+ dekking bent u ook verzekerd voor sommige schades aan de eigen auto bijvoorbeeld door diefstal, inbraak, brand of natuurgeweld. Met de all risk dekking ben u ook verzekerd voor schade aan de eigen auto die u zelf per ongeluk heeft veroorzaakt (aanrijding door eigen schuld). Nu is de vraag welke autoverzekering afsluiten?

De keuze voor de dekking voor de elektrische auto hangt met name af van de leeftijd en de waarde van de auto. Doorgaans geldt voor reguliere diesel en benzine auto’s dat er gekozen wordt voor een WA verzekering voor auto’s ouder dan 10 jaar, WA+ voor auto’s tussen de 5-10 jaar en all risk voor auto’s tot 5 jaar. Voor een elektrische auto geldt deze afweging mogelijk niet. Omdat elektrische auto’s een relatief hoge waarde hebben kunnen ook wat oudere elektrische auto’s het beste all risk verzekerd worden. Met de all risk dekking ben je gedekt tegen dure reparaties bij schade. Het is dus aan te raden om de elektrische auto all risk te verzekeren.

Een goede allrisk verzekering kunt u afsluiten bij FBTO. Bezoek eens FBTO om te kijken of de premie en voorwaarden bij u passen.

Waarom is de autoverzekering voor een elektrische auto vaak duurder?

De autoverzekeraar kijkt naar veel verschillende componenten bij het bepalen van de premie. Zo kijkt de autoverzekeraar waar je woont, hoeveel kilometers per jaar je rijdt, hoeveel schadevrije jaren je hebt, maar ook naar het type auto. Het type auto heeft een directe relatie met de hoogte van een mogelijke schade die de autoverzekeraar moet betalen. Een dure auto kost de verzekeraar meer dan een auto die goedkoop is in de reparatie. Een elektrische auto is op dit gebied duur. Elektrische auto’s bevatten veel dure technologie en de accu is het duurste onderdeel. Bij schade aan de accu kan de reparatie flink in de papieren lopen. Hierom vragen autoverzekeraars meer premie voor een elektrische auto. Lees meer over waarom is de elektrische auto autoverzekering duurder?

Naast de kosten van de auto zijn er ook indicaties dat elektrische auto’s vaker betrokken zijn bij ongelukken dan benzine auto’s. De reden hierachter is niet helder. Voor kleinere elektrische auto’s zijn de aanrijdingen juist minder dan bij reguliere auto’s. Mogelijk dat de hogere kans op schade ook wordt meegewogen in de premie van de autoverzekering.

Waar op te letten bij het verzekeren van een elektrische auto?

Bij het verzekeren van de elektrische auto is het verstandig om de volgende zaken na te gaan.

  • Zorg ervoor dat de laadkabel ook verzekerd is. Dit kan gezien worden als een accessoire van de auto. Mogelijk moet je een aanvullende dekking voor accessoires afsluiten.
  • Als je een gehuurde accu hebt ga dan na of deze onder uw aanvullende dekking voor accessoires valt. Bij Centraal Beheer Achmea zijn de accu’s meeverzekerd als ze opgenomen zijn in de cataloguswaarde van de elektrische auto. Als ze zijn gehuurd niet.
  • Als je een eigen oplaadpaal hebt controleer of deze valt onder uw opstal of inboedelverzekering.
  • Als je kiest voor een all risk verzekering. Controleer of deze een dekking voor aanschafwaarde of een dekking voor nieuwwaarde heeft.

Tesla verzekeren

Een Tesla verzekeren is doorgaans lastiger dan een “normale” elektrische auto. Dit komt omdat een Tesla vaak een hoge aanschafwaarde heeft en een niet erkende beveiligingsklasse. Tesla komt wel steeds meer met goedkopere modellen. Echter om een Tesla te verzekeren kan je het beste kijken naar wat je moet doen om een dure auto te verzekeren.

Hoe vind je een goede autoverzekering voor de elektrische auto?

Een goed startpunt voor de zoektocht naar een goede autoverzekering voor de elektrische auto is om de autoverzekering te vergelijken. Middels een goede vergelijking krijg je direct een beeld van de premies per autoverzekeraar. De premies per autoverzekeraar kunnen enorm verschillen. Begin met vergelijken. Dit duurt slechts 2 minuten.

Gerelateerde onderwerpen