Autoverzekering, wat is belangrijk?

Bij het afsluiten van de autoverzekering kom je verschillende vraagstukken tegen. Zo moet je kiezen tussen diverse dekkingen, maar ook tussen aanvullende dekkingen (of niet). Daarnaast wordt er gevraagd naar een eigen risico en schadevrije jaren. Wat is nu belangrijk bij het afsluiten van een autoverzekering?

Het is belangrijk dat na het kopen van een auto direct een autoverzekering afgesloten wordt. Een niet verzekerde auto krijgt een boete van de RDW. Bij het afsluiten van de autoverzekering is het belangrijk om te kijken naar de dekking, aanvullende dekkingen, eigen risico en schadevrije jaren.

De belangrijkste zaken bij de autoverzekering samengevat

Er zijn een aantal zaken die het belangrijkst zijn bij de autoverzekering. Elke autoverzekering is een individueel product. Iedereen heeft zijn eigen voorkeuren, daarmee kan het zijn dat onderstaande lijst niet volledig is voor jouw specifieke situatie. Elk punt wordt in dit artikel toegelicht.

 1. De dekking
 2. Aanvullende dekking
 3. Eigen risico
 4. Schadevrije jaren
 5. Nieuwwaarderegeling of aanschafwaarderegeling
 6. De premie
 7. Tweede auto verzekeren

Keuze voor dekking is belangrijk

De keuze voor het type autoverzekering is belangrijk afhankelijk van je eigen wensen. Doorgaans zijn er drie soorten dekkingen, namelijk de WA dekking, de WA beperkt casco dekking en de allrisk dekking. De keuze van de autoverzekering dekking hangt mede af van wat je bereid bent te betalen voor de autoverzekering en hoeveel risico je wilt lopen. In de regel betekent hoe minder risico je wilt lopen hoe hoger de premie. Wil je de auto het meest compleet verzekeren dan kan je het beste kiezen voor een allrisk dekking. Als je niet een complete dekking wilt dan kan je kiezen voor een WA beperkt casco verzekering of zelfs alleen een WA verzekering.

Voor de keuze van de dekking wordt vaak gekeken naar de leeftijd van de auto. Oudere auto’s worden het minst compleet verzekerd omdat deze minder waard zijn. Bij auto’s van 10 jaar of ouder wordt meestal alleen een WA dekking gekozen. Voor de nieuwere auto’s wordt een WA+ of een allrisk dekking gekozen. Allrisk wordt vaak gekozen voor auto’s tot 5 jaar oud. Heb je een wat nieuwere auto (jonger dan 10 jaar oud) en wil je weten wat voor jou de beste dekking is? Lees meer over de verschillen tussen WA+ en allrisk.

Op zoek naar een complete goed geprijsde autoverzekering? Bezoek FBTO

Keuze voor aanvullende dekkingen zijn belangrijk

Tegenwoordig is het mogelijk om de autoverzekering uit te breiden met veel verschillende aanvullende dekkingen. Dit is handig omdat je met deze aanvullende dekkingen extra risico’s kan afdekken. Het is bij veel autoverzekeraars ook mogelijk om pechhulp af te sluiten in combinatie met de autoverzekering. Zo hoef je geen ANWB wegenwacht abonnement meer te hebben. Hieronder een lijst met gangbare aanvullende dekkingen.

 • No-claim beschermer. Dit is een dekking die ervoor zorgt dat je niet terugvalt in no-claimkorting na het claimen van een schade. Deze beschermer mag je vaak maar 1 keer per jaar gebruiken. Hij voorkomt echter niet een terugval in schadevrije jaren.
 • Schade inzittendenverzekering. Dit is een dekking die een vergoeding regelt voor letselschade en schade aan eigendommen van de passagiers in de auto en de bestuurder. Bij overlijden ontvangen nabestaanden een vergoeding.
 • Ongevallen inzittendenverzekering. Deze dekking regelt een vooraf gestelde vergoeding bij letsel en overlijden.
 • Rechtsbijstandverzekering voor de auto. Als je een juridisch conflict krijgt met betrekking tot de auto dan kan je te maken krijgen met hoge juridische kosten. Deze dekking zorgt voor een vergoeding van deze kosten.
 • Verhaalbijstandsverzekering. Als je wordt aangereden dan kan het verhalen van de schade soms lastig zijn. Vooral wanneer de tegenpartij niet verzekerd is. In dit geval heb je een verhaalbijstandsverzekering. Deze verzekering is soms onderdeel van de rechtsbijstandverzekering.
 • Pechhulp dekking. Veel mensen denken bij pech onderweg aan de ANWB wegenwacht. De hulp bij pech kan ook worden gedekt vanuit de autoverzekering. Voor een beperkt bedrag krijg je een aanvullende dekking voor pechhulp. Dit kan in het binnenland en zowel in het buitenland. Wij hebben ook uitgezocht welke autoverzekering goedkoop is met pechhulp dekking.

Keuze voor eigen risico is belangrijk

Wanneer je een schade meemaakt dan speelt er een eigen risico. Dit speelt alleen bij een WA+ of allrisk dekking. Het eigen risico is het bedrag wat voor eigen rekening komt en niet wordt vergoed door de autoverzekeraar. Hoe hoger het eigen risico hoe lager de premie van de autoverzekering. Geen of een laag eigen risico betekent een hogere premie. Het is aan te raden om het eigen risico hoog te zetten wanneer je genoeg financiële buffer hebt om een mogelijke schade en bijbehorend eigen risico op te vangen. Wanneer je dat niet hebt dan is het mogelijk verstandig om het eigen risico laag te zetten of mogelijk geen eigen risico in te stellen. Geen eigen risico betekent een hogere premie. Hiervoor hebben wij inzichtelijk gemaakt welke autoverzekering goedkoop is zonder eigen risico. Lees meer over een goedkope autoverzekering zonder eigen risico.

Juiste schadevrije jaren opgeven is belangrijk

Schadevrije jaren bouw je alleen op wanneer je een motor of autoverzekering op naam hebt gehad en geen schade hebt gereden. Wanneer je bijvoorbeeld 10 jaar een autoverzekering op naam hebt gehad en geen schade hebt gereden dan zijn de schadevrije jaren 10 jaar. Bij het claimen van een schade val je 5 schadevrije jaren terug. Het is belangrijk om bij het afsluiten van de autoverzekering de juiste schadevrije jaren op te geven. Wanneer je te weinig schadevrije jaren opgeeft dan loop je mogelijk korting mis. De autoverzekeraar zal vaak de schadevrije jaren controleren in de Roy database. Heb je motor gereden? Dan is het mogelijk om schadevrije jaren motor mee te nemen naar de autoverzekering.

Keuze voor nieuwwaarde of aanschafwaarde regeling bij (relatief) nieuwe auto

Een nieuwe auto is een flinke investering. Als de auto total loss raakt en je bent niet goed verzekerd dan kan je met de vergoeding van een koude kermis thuiskomen. Autoverzekeraars keren vaak de dagwaarde uit. Deze waarde is vaak lager dan de marktwaarde. Dus voor een nieuwe occasion is het aan te raden om nog een aanvullende dekking af te sluiten zoals de aanschafwaarderegeling. Met de aanschafwaarderegeling krijg je bij total loss het aankoopbedrag terug van de auto. Aanschafwaarderegeling loopt meestal tot 3 jaar. Met dit bedrag kan je dus weer een nieuwe auto kopen. Bij sommige verzekeraars is een aanschafwaarderegeling onderdeel van de voorwaarden van de WA+ of allrisk verzekering. Om te voldoen aan de aanschafwaarderegeling moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet de auto meestal bij een dealer gekocht zijn en mag de cataloguswaarde maximaal €70-80K zijn. Lees meer over aanschafwaarde verzekeren bij de autoverzekering.

Op zoek naar een complete goed geprijsde autoverzekering? Bezoek FBTO

De premie van de autoverzekering

In principe, wanneer je geen gebruik hoeft te maken van de autoverzekering, levert een autoverzekering geen geld op maar kost het je geld. In de kern zijn de autoverzekeringen grotendeels vergelijkbaar. Hierdoor is een van de belangrijkste componenten van de autoverzekering de prijs. De autoverzekeraars verschillen onderling enorm in premie voor de autoverzekering. Soortgelijke autoverzekeringen hebben vaak een groot verschil in premie. Het is altijd aan te raden om de autoverzekering premie te berekenen bij verschillende verzekeraars. Het gemakkelijkst is om dit te doen via een vergelijker. Je kan de premie berekenen op deze site. Het is aan te raden om ook andere vergelijkingswebsites te raadplegen om zo zeker te zijn of alle prijzen kloppen en of je echt de beste premie te pakken hebt.

Tweede auto verzekeren

Als je meer dan 1 auto gaat verzekeren dan kan je meestal de tweede auto laten meegenieten van de korting die je ontvangt voor de eerste auto. Krijg je veel korting door hoge schadevrije jaren? Dan kan je de no-claim korting van deze auto ook toe laten passen op de tweede auto.

Lees meer over tweede auto verzekeren autoverzekering.

Wat is nog meer belangrijk bij de autoverzekering?

Naast de genoemde zaken zijn er nog meer punten waar u op kunt letten bij de autoverzekering. Ook zijn er zaken waar op je moet letten bij het overstappen autoverzekering. Zo is het natuurlijk belangrijk om ook te kijken naar ervaringen van verzekeraars en of deze goed bereikbaar zijn. Lees verder nog meer over waar moet je verder rekening mee houden bij de autoverzekering?

Gerelateerde onderwerpen