Autoverzekering zonder eigen risico

Wanneer je schade claimt bij een autoverzekeraar dan heb je soms te maken met een eigen risico. Het eigen risico is een bedrag wat voor eigen rekening komt bij een schade. Elke verzekeraar hanteert een verschillende hoogte qua eigen risico. Er zijn verzekeraars die standaard €0,- eigen risico hebben, maar ook €200 eigen risico. Bij veel verzekeraars kan je het eigen risico zelf instellen. Welke autoverzekeraars hebben geen eigen risico?

De volgende autoverzekeraars hebben een autoverzekering met geen eigen risico of is het in ieder geval mogelijk om €0 in te stellen: Centraal Beheer, FBTO, Univé en Nationale Nederlanden.

Wat is het eigen risico?

Het eigen risico is het bedrag wat voor eigen rekening komt bij een schade met de auto. Het eigen risico is bedoeld om verzekerden meer bewust te maken van de gevolgen van een autoschade. Met een eigen risico zal de verzekerde niet zo snel kleine schades claimen. Ook bij andere verzekeringen is er een eigen risico. Het meest bekende eigen risico is die bij de zorgverzekering. Het eigen risico bij de zorgverzekering is wettelijk bepaald. Bij de autoverzekering is er geen sprake van een wettelijk bepaald eigen risico.

Wanneer geldt het eigen risico?

Doorgaans geld het eigen risico alleen bij schades aan de eigen auto. Dit worden ook wel casco schades genoemd. Deze schades spelen alleen bij een WA+ of All risk autoverzekering. Bij de standaard WA dekking is er geen eigen risico. Dit betekent wanneer je schade toebrengt aan anderen door jouw fout dan hoef je geen eigen risico te betalen. Wanneer je schade maakt aan de eigen auto dan geldt het eigen risico wel. Het eigen risico geldt ook wanneer er sprake is van vandalisme aan de auto.

Bekijk eens de autoverzekering van FBTO en zet het eigen risico op €0,-

Eigen risico autoverzekering geen schuld

Als je schade hebt aan de eigen wagen door het toedoen van iemand anders en daarmee niet jouw eigen schuld is dan geldt in principe ook het eigen risico. Dit is alleen wanneer de schade nog niet verhaald is op de schuldige tegenpartij. De verzekeraar zal proberen het eigen risico te verhalen op de schuldige tegenpartij. Als de kosten verhaald kunnen worden op de tegenpartij dan ontvang je het eigen risico terug.

Autoverzekeraars geen eigen risico

Welke autoverzekering geen eigen risico heeft hebben wij uitgezocht. Welke autoverzekeraars bieden standaard geen eigen risico bij autoverzekering en bij welke verzekeraars het mogelijk is om het eigen risico naar 0 beneden te stellen. Zie hieronder:

AutoverzekeraarStandaard eigen risicoKan eigen risico naar €0?Bezoek verzekeraar
Centraal Beheer€0, €150 of €300Ja Bezoek Centraal Beheer
Univé€100Ja Bezoek Univé
OHRA€150Ja Bezoek OHRA
Nationale Nederlanden€0, €150, €300, €600 of €1.200Ja Bezoek NN
InShared€135Nee Bezoek InShared
FBTO€0, €150 of €300Ja Bezoek FBTO
AEGON€0Ja Bezoek AEGON
Beweeg rechts naar links op mobiel

Goedkoopste autoverzekering zonder eigen risico

Elke autoverzekering is weer anders. Iedereen heeft een andere premie voor de autoverzekering. Dit komt door de specifieke factoren waardoor de premie wordt bepaald. Zo kijkt de verzekeraar naar leeftijd, auto, woonplaats en schadevrije jaren. Wij hebben in kaart gebracht wat de goedkoopste autoverzekering is. Zie ook goedkope autoverzekering zonder eigen risico. De goedkoopste autoverzekering zonder eigen risico kan je krijgen bij onder andere: Centraal Beheer Achmea, FBTO of Univé.

Verschillen in eigen risico bij keuze eigen schadeherstelbedrijf

Bij sommige verzekeraars zit een verschil in eigen risico wanneer je kiest om de auto te laten repareren bij een schadeherstelbedrijf naar keuze of wanneer je de auto laat repareren bij een schadeherstelbedrijf uit het netwerk van de verzekeraar. Het eigen risico is doorgaans lager wanneer je de auto laat repareren bij een hersteller uit het schadeherstelnetwerk. Bij zelf kiezen van de reparateur betaal je doorgaans meer eigen risico. Dit noemt men soms het vrijwillig extra eigen risico. Dit kan bij een schade enkele honderden euro’s schelen.

Eigen risico bij ruitschade

Wanneer er sprake is van ruitschade geldt bij de meeste verzekeraars een ander eigen risico dan het standaard eigen risico bij andere soort schades. Vaak is het mogelijk om de ruitschade te laten herstellen bij een aangesloten schadeherstelbedrijf van de verzekeraar. Bij sommige verzekeraars is het eigen risico bij ruitschade lager dan bij andere schades. Er zijn ook verzekeraars die geen eigen risico hebben bij ruitschade. Hieronder zie je de verzekeraars met geen eigen risico bij ruitschade:

AutoverzekeraarEigen risico ruitschade – schadeherstel van verzekeraarEigen risico ruitschade – zelf kiezen schadeherstelbedrijf
Centraal Beheer€0 (alleen voorruit)€0,- (alleen bij FOCWA of Bovag bedrijf)
Univé€100Niet mogelijk alleen wanneer u dekking “eigen keuze schadeherstelbedrijf” heeft
OHRA€0€150
Nationale Nederlanden€0 (tenzij u een vrijwillig eigen risico heeft gekozen)€150 + zelfgekozen vrijwillig eigen risico
InShared€0 (€135 bij volledige ruitvervanging)€135 (€250 bij volledige ruitvervanging)
FBTO€0 (behalve bij volledige ruitvervanging dan betaal je het zelfgekozen eigen risico)€600 extra eigen risico (tenzij aanvullende dekking “eigen keuze herstelbedrijf”)
AEGON€0 (€75 bij ruitvervanging)€500

Wel of geen eigen risico bij autoverzekering?

Autoverzekering eigen risico of niet? De vraag om te kiezen voor wel of geen eigen risico hangt af van de persoonlijke voorkeur en financiële situatie van de verzekerde. Wanneer je niet veel geld achter de hand hebt en erg afhankelijk bent van de auto dan is het aan te raden om het eigen risico naar beneden te stellen. Het gevolg van geen eigen risico is wel dat de premie per maand gaat stijgen. De stijging van de premie is vaak minimaal (enkele euro’s).

Ook wat onzekere bestuurders die een grotere kans hebben op een schade kunnen mogelijk beter kiezen voor een eigen risico van €0. Op deze manier hoef je bij een schade niet zelf een groot bedrag op te hoesten en betaalt de verzekeraar alle schade. Houdt wel rekening bij het claimen van een schade voor een daling in het aantal schadevrije jaren.

Samengevat autoverzekeraars zonder eigen risico

Een autoverzekering met 0 eigen risico kan je afsluiten bij FBTO, Univé, Nationale Nederlanden, Centraal Beheer en OHRA. Begin nu snel met een autoverzekering afsluiten. Begin hiermee door de autoverzekering te vergelijken.

Gerelateerde artikelen