Ben je verzekerd met een verlopen rijbewijs?

Een rijbewijs is in Nederland in de regel 10 jaar geldig. Na 10 jaar moet het rijbewijs verlengd worden. Een rijbewijs kan gemakkelijk bij de gemeente verlengd worden. Meestal betaal je hiervoor de kosten van het nieuwe rijbewijs. Als het rijbewijs is verlopen kan je dan nog verzekerd rijden met je auto?

Met een verlopen rijbewijs bent u niet verzekerd bij de autoverzekering. Wanneer schade is ontstaan terwijl het rijbewijs verlopen is dan keert de verzekeraar niets uit. Het is belangrijk dat het rijbewijs op tijd verlengd wordt.

Rijden met een verlopen rijbewijs is niet toegestaan

Rijden met een verlopen rijbewijs is niet toegestaan. Wanneer het rijbewijs is verlopen is het niet meer geldig. Het besturen van een auto wordt daarmee strafbaar. Er zijn uitzonderingen geweest. Een voorbeeld was gedurende de coronacrisis. Om te voorkomen dat veel mensen hun rijbewijs gingen verlengen tegelijk heeft de minister ervoor gezorgd dat verlopen rijbewijzen nog een tijdje geldig bleven. Dit was echter een uitzondering. Rijden met een verlopen rijbewijs zorgt ervoor dat je ook niet verzekerd bent.

Beperkt verzekerd met een verlopen rijbewijs

Een verlopen rijbewijs betekent dat je niet verzekerd bent als je gaat rijden met de auto. Je kan echter nog wel verzekerd zijn (voor beperkte duur) doordat de auto gestolen is terwijl die op de parkeerplaats stond (en wel een verlopen rijbewijs had). De aard van de schade diefstal heeft niets te maken met het verlopen rijbewijs. Of je verzekerd bent tegen diefstal en bijvoorbeeld slecht weer hangt af van de polis die je hebt. Zo zijn dit soort schades alleen gedekt met een WA plus of all risk autoverzekering.

Autoverzekering afsluiten met verlopen rijbewijs

Bij het afsluiten van de autoverzekering is een geldig rijbewijs nodig. Het is dus niet mogelijk om een autoverzekering af te sluiten met een verlopen rijbewijs. Ga eerst langs de gemeente voor een nieuw rijbewijs (mogelijk een spoedaanvraag) en vraag een autoverzekering aan. Het is vaak niet mogelijk om de autoverzekering af te sluiten zonder rijbewijs.

Gerelateerde artikelen