Beveiligingsklasse autoverzekering

Als u een WA beperkt casco autoverzekering of allrisk autoverzekering afsluit voor uw auto dan bent u verzekerd tegen diverse schadeoorzaken. Hieronder valt ook schade door diefstal. Om in aanmerking te komen voor de dekking tegen diefstal moet u wel aan beveiligingsvoorwaarden voldoen.

Soorten beveiligingsklasse autoverzekering

Autoverzekeraars hanteren vijf verschillende beveiligingsklassen voor auto’s. Let op dat sommige verzekeraars (voor sommige autotypes) alleen een door SCM/TNO goedgekeurd beveiligingssysteem accepteert. SCM is de Stichting Certificering Motorrijtuigbeveiliging.

  • Beveiligingsklasse 1 – De auto bevat een startonderbreker die de startmotor en brandstofvoorziening blokkeert;
  • Beveiligingsklasse 2 – De auto bevat een startonderbreker die de startmotor en brandstofvoorziening blokkeert en de auto heeft een alarmsysteem dat reageert als iemand de auto aanraakt. Dit laatste is het alarm waarbij sirenes afgaan en lichten gaan knipperen.
  • Beveiligingsklasse 3 – De derde klasse bevat de startonderbreker, alarm bij aanraking en bevat hellingdetectie. Hellingdetectie is een alarmsysteem wat afgaat wanneer de auto wordt gelift (met bijvoorbeeld een krik).
  • Beveiligingsklasse 4 – De vierde klasse bevat alle zaken uit klasse drie en heeft aanvullend een voertuigvolgsysteem. Het voertuigvolgsysteem volgt de positie van de auto op afstand wanneer deze gestolen wordt. De locatie wordt doorgegeven aan een meldkamer. Het systeem wordt op afstand aangezet na een melding van diefstal door de eigenaar.
  • Beveiligingsklasse 5 – De hoogste klasse bevat alle zaken omschreven als in de vierde klasse, maar verschilt met het feit dat het voertuigvolgsysteem automatisch aangaat wanneer het alarmsysteem van de auto afgaat. Hier hoeft dus geen melding gedaan te worden van diefstal door de eigenaar.

Aan welke beveiligingsklasse moet uw auto voldoen?

Aan welke klasse uw auto moet voldoen om in aanmerking te komen voor de dekking tegen diefstal hangt af van de autoverzekeraar. De verzekeraar bepaalt in de meeste gevallen aan de hand van de cataloguswaarde de vereiste beveiligingsklasse. In de polisvoorwaarden van de autoverzekering staat precies in welke beveiligingsklasse de verzekeraar verplicht stelt voor de auto.

Als u niet voldoet aan de eisen van beveiliging voor uw auto dan is het aan te raden dit zo snel mogelijk te regelen. Wanneer blijkt dat bij schade door (een poging tot) diefstal dat de auto niet voldeed aan de beveiligingsvereisten, dan krijgt u geen dekking uitgekeerd van de autoverzekeraar.

Welke beveiligingsklasse heeft mijn auto?

Om erachter te komen onder welke klasse uw autobeveiliging valt dan kunt u dit het beste navragen bij de autodealer. Auto’s vanaf bouwjaar 1998 zijn standaard voorzien van SCM-klasse 1. De beveiligingsklasse is ook vaak terug te vinden in de autopapieren.

Gerelateerde onderwerpen