Bij de autoverzekering is er vaak sprake van een bonus malus ladder. Wat is nu precies de bonus malus ladder en wat betekent dit voor jouw autoverzekering?
De bonus-malus ladder is een “kortingsladder” die autoverzekeraars hanteren. De korting die je krijgt hangt af van het aantal schadevrije jaren wat je hebt opgebouwd.
Afhankelijk van het aantal schadevrije jaren dat je hebt ontvang je een korting. Deze korting wordt ook wel de no-claim korting genoemd. De hoogte van de korting is vastgelegd in de bonus-malus ladder. Deze ladder verschilt per autoverzekeraar. Elke verzekeraar heeft een verschillende bonus-malus ladder.
Wist je dat bij InShared de maximale bonus-malus korting 80% is? Check de autoverzekering bij InShared
Berekenen InShared autoverzekering
- 3 jaar nieuwwaarde regeling
- Gratis vervangend vervoer
Na elk schadevrij jaar een trede erbij
Als je in de jaren dat je verzekert bent geen schade eist (claimt) dan bouw je een aantal schadevrije jaren op. Elk jaar dat je schadevrij hebt gereden stijg je een zogeheten “trede” in de bonus-malus ladder. Dit is de “bonus” van de bonus-malus ladder.
Na een schadeclaim zak je op de ladder
Als je een schade claimt dan daal je op de ladder (malus). De korting die je had daalt dan. Hierdoor stijgt jouw premie. Wanneer je daalt op de bonus-malus ladder dan zak je vaak niet één trede, maar vaak meerdere tredes tegelijk. De premie stijgt dus harder bij het claimen van schade dan dat de premie stijgt bij het niet claimen van schade. Je kan een daling op de bonus malus ladder voorkomen met een no-claim beschermer. Lees hier welke autoverzekeraars een no-claim beschermer aanbieden bij de autoverzekering.
Negatieve schadejaren bonus-malus ladder
Je kan bij het claimen van schade een negatief saldo aan schadevrije jaren opbouwen. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer je weinig schadevrije jaren hebt en een schade claimt. Dan kom je al snel in de min jaren. Ook wanneer je meer schades in één jaar claimt is de kans groot dat je een negatief saldo schadevrije jaren krijgt. Met een negatief saldo aan schadevrije jaren is het moeilijk om over te stappen. Een nieuwe verzekeraar accepteert je minder snel. Lees welke autoverzekeraar accepteert je met negatieve schadevrije jaren.
Schade zelf betalen?
De verzekeraar kijkt vaak naar het “claimgedrag” van de verzekerde. Het maakt dus niet uit hoeveel € aan schade je claimt. Bij kleine schades die niet veel geld kosten kan het rendabeler zijn om deze schade uit eigen zak te betalen. Zo loop je niet het risico een hoge premiestijging te krijgen. Verzekeraars mogen de premie laten stijgen na een claim. Lees meer over mag de autoverzekeraar de premie verhogen?
Schade door anderen en de bonus-malus ladder
Als je schade hebt gekregen veroorzaakt door derden dan gebeurt er niks met jouw no-claim korting. De verzekeraar probeert de schade op de persoon te verhalen die de schade bij jou heeft veroorzaakt. Je daalt niet op de bonus-malus ladder.
Voorbeeld van bonus-malus ladder
Hoe snel je stijgt of zakt op de bonus-malus ladder hangt af per verzekeraar. De onderstaande bonus-malus ladder is van de verzekeraar InShared. Als je bij InShared in trede 10 zit dan zit je na 1 schadeclaim in trede 5. De ingang van je nieuwe trede is in het nieuwe verzekeringsjaar. Kijk bij elke individuele verzekeraar voor de bonus-malus ladder.
Op zoek naar een autoverzekering?
Je doet er verstandig aan om eerst even de verschillende autoverzekeringen te vergelijken. Begin snel met vergelijken van de diverse autoverzekeringen en de bijbehorende bonus-malus ladders.
Lees ook eens over de volgende onderwerpen
- Wat is no-claim korting?
- Wat is een no-claim beschermer?
- Wat is de hoogste bonus malus?
- Wat is een malus registratie?
- Geldt de no-claim korting ook voor een tweede auto?
- Wat kost een autoverzekering?
Iets anders weten?