Bonus-malus ladder

De bonus-malus ladder is een soort “kortingsladder” die verzekeraars hanteren voor het aantal schadevrije jaren wat iemand heeft opgebouwd.

Op het aantal schadevrije jaren ontvangt u een korting. Deze korting wordt ook wel de no-claim korting genoemd. De hoogte van de korting is vastgelegd in de bonus-malus ladder. Deze ladder verschilt per autoverzekeraar. Elke verzekeraar heeft een verschillende bonus-malus ladder.

Als u in de jaren dat u verzekert bent geen schade eist (claimt), bouwt u een aantal schadevrije jaren op. Elk jaar dat u schadevrij heeft gereden stijgt u een zogeheten “trede” in de bonus-malus ladder. Dit is de “bonus” van de bonus-malus ladder.

Als u wel schade claimt dan daalt u op de ladder (malus). De korting die u had daalt dan. Hierdoor stijgt uw premie. Wanneer u daalt op de bonus-malus ladder dan zakt u niet één trede, maar vaak meerdere tredes tegelijk. De premie stijgt dus harder bij het claimen van schade dan dat de premie stijgt bij het niet claimen van schade.

Negatieve schadejaren bonus-malus ladder

U kunt bij het claimen van schade een negatief saldo aan schadevrije jaren opbouwen. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer u weinig schadevrije jaren heeft en een schade claimt. Dan komt u al snel in de min. Ook wanneer u meer schades in één jaar claimt is de kans groot dat u een negatief saldo krijgt.

Schade zelf betalen?

De verzekeraar kijkt vaak alleen naar het “claimgedrag” van de verzekerde. Het maakt dus niet uit hoeveel € aan schade u claimt. Bij kleine schades die niet veel geld kosten kan het rendabeler zijn om deze schade uit eigen zak te betalen. Zo loopt u niet het risico een hoge premiestijging te krijgen. Verzekeraars mogen de premie laten stijgen na een claim. Lees meer over mag de autoverzekeraar de premie verhogen?

Schade door anderen en de bonus-malus ladder

Als u schade heeft gekregen door derden dan gebeurt er niks met uw no-claim korting. De verzekeraar probeert de schade op de persoon te verhalen die de schade bij u heeft veroorzaakt.

Voorbeeld van bonus-malus ladder

Hoe snel u stijgt of zakt op de bonus-malus ladder hangt af per verzekeraar. De onderstaande bonus-malus ladder is van de verzekeraar OHRA. Kijk bij elke individuele verzekeraar voor de bonus-malus ladder.

bonus-malus ladder ohra

Op zoek naar een autoverzekering?

U doet er verstandig aan om eerst even de verschilende autoverzekeringen te vergelijken. Begin snel met vergelijken van de diverse autoverzekeringen en de bijbehorende bonus-malus ladders.

Lees ook eens over de volgende onderwerpen


Iets anders weten?

Begrippen
Allrisk
APK
Assurantiebelasting
Basispremie
Bedenktijd
Beperkt casco
Bonus-malus ladder
BPM
Contracttermijn
Contractvervaldatum
Dagwaarde
Eigen risico
Europees Schadeformulier
Gewicht
Groene kaart
Hoofdbestuurder
Kilometrage
Massa ledig voertuig
Meldcode auto
Molest-schade
Nieuwwaarde
No blame, no claim
No-claim korting
Oldtimer
Oorspronkelijke cataloguswaarde
Opzegtermijn
RDW
Rechtsbijstand
Regelmatig bestuurder
Restwaarde
Roy Data
Royementsverklaring
Sistercar clausule
Total loss
Trede
Volledige casco
Voorlopige dekking
Vrijwaring
Vrijwaringsbewijs
Waarborgsom
Waarborgfonds Motorverkeer
Wettelijke aansprakelijkheid