Code oranje weeralarm en autoverzekering

Bij code oranje weeralarm moet je voorbereid op weg gaan. Bij code oranje is er een grote kans op gevaar door extreme weersomstandigheden. Voorbereiding is noodzakelijk voordat je de weg op gaat.

Wat is code oranje?

Code oranje geldt als een waarschuwing voor gevaarlijk of extreem weer. Dit alarm wordt afgegeven door het KNMI. Code oranje is een lichtere categorie dan code rood. Naast code oranje is er ook code groen, code geel en code rood. Bij code oranje is er een grote kans op extreem of gevaarlijk weer. De omstandigheden kunnen leiden tot schade, letsel of veel overlast. Code oranje kan lokaal afgegeven worden, bijvoorbeeld per regio of provincie. Code oranje kan 24 uur van tevoren worden afgegeven als de kans op extreem weer 60% of hoger is.

Bij welke weersomstandigheden is er een code oranje?

Code oranje kan worden afgegeven bij regen, gladheid, sneeuw, onweersbuien, windstoten, temperatuur (hitte en kou), zicht en hozen. Voorbeelden wanneer code oranje geldt zijn als volgt:

  • ≥75 millimeter regen in 24 uur
  • op uitgebreide schaal gladheid door ijzel of bevriezing
  • ≥ 5 centimeter sneeuw in 6 uur
  • ≥ 3 centimeter sneeuw in 1 uur
  • georganiseerde onweersbuien met windstoten van ≥ 75 kilometer per uur
  • windstoten ≥ 100 kilometer per uur
  • zicht < 10 meter

Bij FBTO ben je goed verzekerd ook bij code oranje!

Mag je rijden bij code oranje?

Autorijden bij code oranje is toegestaan. Wees wel waakzaam als je de weg op gaat. De kans op schade is groter bij onstuimig weer. Door windstoten kunnen bomen omvallen of kan je van de weg raken. Bij koude weersomstandigheden is sneeuw en ijzel verraderlijk. Het is toegestaan om de weg op te gaan bij code oranje.

Ben je verzekerd bij weeralarm code oranje?

Is je auto verzekerd bij code oranje? Ja, bij code oranje ben je gewoon verzekerd met de autoverzekering. Neem wel de juiste voorzorgsmaatregelen als je gaat rijden. Rijdt bijvoorbeeld niet te hard bij gladheid.

Wanneer ben je niet verzekerd bij code oranje?

Als je netjes deelneemt aan het verkeer en je houdt je aan de verkeersregels dan is er niets aan de hand. Net zoals bij normaal weer ben je niet niet gedekt als je roekeloos rijdt en hierdoor een ongeluk hebt veroorzaakt. Dit is haast nooit vast te stellen. Code oranje of niet je bent altijd verzekerd.

Bij welke autoverzekeraars ben je verzekerd met code oranje?

Voorbeelden van autoverzekeraars waar je verzekerd bent met code oranje zijn:

Gerelateerde onderwerpen