Code rood weeralarm en autoverzekering

Bij code rood wordt geadviseerd niet de weg op te gaan. Wat kan er gebeuren als je toch gaat rijden met code rood en wat zijn de mogelijke gevolgen voor de autoverzekering?

Wat is code rood?

Code rood geldt als een weeralarm. Dit alarm wordt afgegeven door het KNMI. Code rood is de meest zware categorie. Naast code rood is er ook code groen, code geel en code oranje. Met code rood wordt een weeralarm afgegeven waarbij extreem weer een grote impact heeft op de samenleving. De situatie van het weer kan voor dermate veel schade, letsel en overlast zorgen dat de gevolgen daarvan maatschappij ontwrichtend zijn. Een code rood hoeft niet voor het hele land afgegeven te worden, deze kan ook lokaal afgegeven worden, bijvoorbeeld per provincie. De waarschuwing kan op zijn vroegst 12 uur van tevoren worden afgegeven. Dit komt omdat het weer erg veranderlijk kan zijn. Het is ook mogelijk dat een code rood wordt afgegeven wanneer er geen extreme weersituatie (zoals hevige sneeuwval, onweer, storm) is. Denk bijvoorbeeld aan extreme ijzel op de weg door lichte bevriezing. In zo’n geval kan ook code rood afgegeven worden omdat de veiligheidsrisico’s groot zijn.

Bij FBTO ben je goed verzekerd ook bij code rood!

Mag je rijden bij code rood?

Autorijden bij code rood is gewoon toegestaan, maar wordt afgeraden. De kans op schade is vaak groot. Bij storm bijvoorbeeld door omvallende bomen of van de weg raken door rukwinden. Bij sneeuw en vrieskou door gladheid. Het is toegestaan om de weg op te gaan bij code rood.

Ben je verzekerd bij code rood?

Veel mensen denken dat je niet verzekerd bent bij code rood. Dit is niet het geval. Ook bij code rood heb je gewoon een dekking voor de autoverzekering. Je moet wel de juiste voorzorgsmaatregelen nemen en voorzichtig deelnemen aan het verkeer. Dit betekent bijvoorbeeld niet te hard rijden bij gladheid.

Wanneer ben je niet verzekerd bij code rood?

Je moet altijd je houden aan de verkeersregels. Je bent doorgaans niet gedekt als je roekeloos rijdt en hier een ongeluk hebt veroorzaakt. Dit is haast nooit vast te stellen. Code rood of niet je bent altijd verzekerd. In de polisvoorwaarden van de verzekeraars staat vaak geen voorwaarde opgenomen dat je niet verzekerd bent bij code rood. Dit betekent dat als het er niet staat dat je gewoon verzekerd bent.

Bij welke autoverzekeraars ben je verzekerd met code rood?

Voorbeelden van autoverzekeraars waar je verzekerd bent met code rood zijn:

Lees ook eens over de volgende onderwerpen