Contracttermijn autoverzekering

De contracttermijn autoverzekering is de periode waarvoor je de verzekering afsluit. Je zit hier meestal aan vast. Pas aan het einde van het contracttermijn kan je de autoverzekering opzeggen, tussentijds opzeggen is dan niet mogelijk. In principe is opzeggen is alleen mogelijk met toestemming van beide kanten of wanneer er niets meer te verzekeren valt (lees onder kopje wanneer geldt de contracttermijn autoverzekering niet?).

Niet alle autoverzekeraars hanteren een contracttermijn. Er zijn gelukkig verzekeraars waarbij je de autoverzekering dagelijks kan opzeggen. Je zit dan niet vast aan een jaarcontract of iets dergelijks. Lees meer over autoverzekering dagelijks opzegbaar.

Voorbeelden contracttermijnen

Hieronder een aantal voorbeelden van situaties over de contracttermijn.

  • Je sluit een autoverzekering af op 1 januari met een contracttermijn van een jaar. Op 1 oktober zeg je de autoverzekering op. De contracttermijn stelt dat je minimaal tot 1 januari verzekerd moet zijn.

Een ander voorbeeld van de contracttermijn met het opzeggen van de autoverzekering.

  • Je sluit een autoverzekering af op 1 januari 2015 met een contracttermijn van 1 jaar. Na 1 jaar veranderd de contracttermijn in onbepaalde tijd. Je wilt opzeggen per 1 juni 2016. Meestal heb je een maand opzeggingstermijn. Dit is ook wettelijk verplicht. Jouw verzekering loopt dan tot 1 juli 2016, daarna ben je er vanaf.

Wanneer geldt de contracttermijn autoverzekering niet?

De contracttermijn geldt niet meer wanneer er geen verzekerbaar belang meer is. Met andere woorden wanneer er niets meer te verzekeren valt. Als je bijvoorbeeld de auto verkoopt dan heeft autoverzekeraar met de contracttermijn niets meer te zeggen. Je kan de verzekering dan gewoon opzeggen. De contracttermijn van de autoverzekering geldt niet meer.

Er is ook geen contracttermijn wanneer je de autoverzekering afsluit waarbij er sprake is van dagelijkse opzegbaarheid. Bij sommige autoverzekeraars heb je de mogelijkheid om dagelijks op te zeggen. Een van deze autoverzekeraars is InShared.

Contracttermijn afgelopen en op zoek naar nieuwe autoverzekering?

Je kan op deze website een nieuwe autoverzekering zoeken. Als je er één hebt gevonden dan kan je deze direct afsluiten bij de desbetreffende verzekeraar. We adviseren je eerst de autoverzekering vergelijken. Met het vergelijken van een autoverzekering kan je snel en gemakkelijk zien welke autoverzekering voor jou voordelig is. In principe werken veel verzekeraars met een jaarcontract voor de autoverzekering.


Iets anders weten?

Begrippen
Allrisk
APK
Assurantiebelasting
Basispremie
Bedenktijd
Beperkt casco
Bonus-malus ladder
BPM
Contracttermijn
Contractvervaldatum
Dagwaarde
Eigen risico
Europees Schadeformulier
Gewicht
Groene kaart
Hoofdbestuurder
Kilometrage
Massa ledig voertuig
Meldcode auto
Molest-schade
Nieuwwaarde
No blame no claim
No-claim korting
Oldtimer
Oorspronkelijke cataloguswaarde
Opzegtermijn
RDW
Rechtsbijstand autoverzekering
Regelmatig bestuurder
Restwaarde
Roy Data
Royementsverklaring
Sistercar clausule
Total loss
Trede
Volledige casco
Voorlopige dekking
Vrijwaring
Vrijwaringsbewijs
Waarborgsom
Waarborgfonds Motorverkeer
Wettelijke aansprakelijkheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *