Dagwaarde auto berekenen

Weten hoeveel uw auto waard is? Hoeveel vergoedt de autoverzekeraar? Dit is meestal de dagwaarde. Om te weten wat u krijgt bij total loss of diefstal moet u weten wat de dagwaarde is.

Wat is dagwaarde

De dagwaarde van uw auto is de waarde van uw auto op dit moment. De waarde komt tot stand door meerdere factoren. Een aantal factoren die de dagwaarde bepalen zijn:

  • De kilometerstand;
  • De leeftijd van de auto;
  • De accessoires in de auto;
  • De staat van het onderhoud.

De dagwaarde is een indicatieve waarde van wat de auto waard is om daarmee een vergelijkbare vervangende auto te kunnen kopen in een bepaald moment van tijd.

Waar kan ik dagwaarde berekenen?

Een goede en bekende tool is die van de ANWB. Deze heeft een koerslijst waarin de dagwaarde van alle type auto’s wordt geschat. Bekijk de dagwaarde op de koerslijst van de ANWB.

Waarom is de dagwaarde handig om te berekenen?

Auto kopen en verkopen

U kunt de dagwaarde gebruiken als u de auto wilt verkopen. De dagwaarde geeft een richting voor hoeveel u ongeveer de auto van de hand kunt doen. U kunt daarnaast ook de dagwaarde gebruiken als u een auto gaat kopen. Op deze manier weet u of u teveel betaald voor een auto. Een auto die u koopt bij een particulier gaat meestal weg voor de dagwaarde. Een auto van een garage of dealer ligt vaak boven de dagwaarde.

Schade, total loss en diefstal

Als u schade aan uw auto heeft dan bepaald een schade-expert wat de auto waard was voordat deze beschadigd raakte. Hierbij gebruikt de expert vaak ook de dagwaarde. Ook wanneer een auto total loss is of gestolen vergoedt de verzekeraar vaak de dagwaarde. Bij total loss bepaalt de expert de dagwaarde en de restwaarde. De verzekeraar houdt met beide bedragen rekening bij bepalen van de vergoeding. Het moge duidelijk zijn dat de restwaarde bij diefstal 0 euro is.

Verschil dagwaarde en cataloguswaarde

De cataloguswaarde is de waarde van de auto uit de fabriek of van de dealer. Dit bedrag is verschillend dan de dagwaarde (waarde van de auto op dit moment). De dagwaarde is lager door afschrijving of verouderde technieken. De autoverzekeraar geeft bij de berekening van de autopremie van de autoverzekering een weging aan de cataloguswaarde.

Wat is de dagwaarde van mijn auto?

Snel de dagwaarde berekenen kan via de koerslijst van de ANWB. Deze website heeft alle auto’s in hun database en kan voor de meeste auto’s een dagwaarde bepalen. Houdt hierbij wel alle specificaties en extras bij en voer deze in. Zo krijgt u een beeld van de dagwaarde van uw auto. Check de koerslijst van de ANWB.

Autoverzekering berekenen

Op zoek naar een goede autoverzekering? Een autoverzekering bereken je snel via deze website. Binnen 2 minuten een premie voor jouw specifieke situatie.

Gerelateerde artikelen