Dagwaarde autoverzekering

Wat is dagwaarde?

De dagwaarde is een breed begrip en kan van toepassing zijn op auto’s, caravans, motoren, boten en meerdere zaken. Het is de waarde die de auto heeft op het moment dat u over zou gaan op het aanschaffen van een gelijkwaardig vervangend exemplaar. Met andere woorden is de dagwaarde: nieuwwaarde – waardevermindering (slijtage en veroudering) = dagwaarde. Het is het bedrag wat nodig is om een gelijkwaardige auto aan te schaffen. De dagwaarde kan ook wel omschreven worden als “vervangingswaarde“. Voor de autoverzekering is de waarde onder andere van belang voor de hoogte van de premie.

Hoe wordt dagwaarde bepaald?

De dagwaarde van de auto wordt bepaald aan de hand van het aantal gereden kilometers, type auto en leeftijd van de auto. Het moet niet verward worden met marktwaarde of de cataloguswaarde. De dagwaarde ligt lager dan de marktwaarde. Verzekeraars keren vaak dus niet de marktwaarde uit. Voorbeeld: U heeft een Renault Megane met een dagwaarde van €13.969,-. Als u een aanrijding heeft, waarbij uw auto total-loss wordt verklaard, dan krijgt u, afhankelijk van uw verzekering deze waarde uitgekeerd. Als u de auto voor het ongeluk op Marktplaats had verkocht, dan had u er wellicht €15.000,- voor gekregen. De marktwaarde ligt dan hoger.

Auto met hoge dagwaarde? Bekijk dan eens de allrisk verzekering van FBTO.

Wat is mijn dagwaarde?

U kunt gemakkelijk een indicatie van de dagwaarde van uw auto berekenen. Op de site van de ANWB kunt u dit opvragen.

Autoverzekering vergelijken?

Is de dagwaarde van uw auto veel waard? Dan is het waarschijnlijk verstandig om de auto uitgebreid WA Volledig Casco te verzekeren. U krijgt dan een uitgebreide dekking. Vergelijk dit type verzekering in onze autoverzekering vergelijker. Als uw auto minder waard is dan volstaat een WA verzekering naar alle waarschijnlijkheid. Ook dit type verzekering kunt u gemakkelijk door de vergelijker halen. Succes!


Iets anders weten?

Begrippen
Allrisk
APK
Assurantiebelasting
Basispremie
Bedenktijd
Beperkt casco
Bonus-malus ladder
BPM
Contracttermijn
Contractvervaldatum
Dagwaarde
Eigen risico
Europees Schadeformulier
Gewicht
Groene kaart
Hoofdbestuurder
Kilometrage
Massa ledig voertuig
Meldcode auto
Molest-schade
Nieuwwaarde
No blame no claim
No-claim korting
Oldtimer
Oorspronkelijke cataloguswaarde
Opzegtermijn
RDW
Rechtsbijstand autoverzekering
Regelmatig bestuurder
Restwaarde
Roy Data
Royementsverklaring
Sistercar clausule
Total loss
Trede
Volledige casco
Voorlopige dekking
Vrijwaring
Vrijwaringsbewijs
Waarborgsom
Waarborgfonds Motorverkeer
Wettelijke aansprakelijkheid