Dekt autoverzekering vandalisme?

Krassen in de lak, afgetrapte spiegel, schade door rellen, vuurwerk schade tijdens oud en nieuw of een kapot getrapte autoruit. Vandalisme komt in vele vormen voor. Soms gebeurt het doelbewust, soms is het willekeur. In elk geval is vandalisme zeer vervelend. Hoe zit het nu met de dekking vandalisme autoverzekering?

Autoverzekering dekking vandalisme

De enige autoverzekering die alle vormen van vandalisme dekt is de all risk autoverzekering (WA volledig casco). De all risk autoverzekering dekt de meeste vormen van schade waaronder bewuste schade toegebracht door iemand anders. Sommige specifieke vormen van vandalisme, zoals schade door joyriding of inbraakschade wordt ook gedekt vanuit de WA+ beperkt casco verzekering. Aangifte bij de politie is altijd noodzakelijk.

Een dekking tegen vandalisme kan je afsluiten bij de meeste autoverzekeraars. Kies bijvoorbeeld een autoverzekering tegen vandalisme bij:

AutoverzekeraarDekking tegen vandalisme?Benaming specifieke verzekering
InSharedJa“Allrisk”
Centraal BeheerJa“Allrisk”
UniveJa“Allrisk”
FBTOJa“WA Casco

Valt vandalisme onder de autoverzekering?

Of vandalisme valt onder de verzekering hangt af van de dekking. Er zijn doorgaans drie verschillende dekkingen. De WA dekking, de WA plus dekking (WA beperkt casco) en de allrisk dekking. Onder de WA heb je geen dekking tegen vandalisme en bij de WA+ dekking heb je alleen dekking voor specifieke vormen van vandalisme, zoals inbraakschade. Vandalisme is wel volledig gedekt onder de all risk autoverzekering (WA volledig casco). Als je een schade door vandalen claimt op de autoverzekering dan heeft dit vaak gevolgen voor je schadevrije jaren.

Valt vandalisme onder de WA autoverzekering?

Nee vandalisme wordt niet gedekt onder een WA verzekering. De WA verzekering dekt alleen schade aan anderen veroorzaakt met de auto.

Valt vandalisme onder de WA+ beperkt casco autoverzekering?

Onder de WA plus dekking verschilt per verzekeraar wat er gedekt wordt. In de meeste gevallen worden de volgende schadeoorzaken die het meest gelieerd zijn aan vandalisme vergoed: ingeslagen ruit, brandschade, schade na joyriding of poging tot diefstal (inbraakschade).

Doe altijd aangifte bij vandalisme

Als jouw auto vernield is door vandalen dan moet je altijd aangifte doen bij de politie. Dit is vaak een voorwaarde van de autoverzekeraar. Deze kan dan de schade verhalen als de dader gepakt wordt.

Wat gebeurt er na een schadeclaim door vandalisme?

Bij het claimen van een schade door vandalisme val je altijd vijf schadevrije jaren terug. Hierdoor ga je meer premie betalen voor de autoverzekering in de toekomst. Dit is oneerlijk, omdat de schade niet direct jouw schuld is. Toch is het zo geregeld bij de meeste verzekeraars. Dus het is verstandig om de hoogte van de schade in te schatten voordat je een claim doet op de verzekering. Het is ook mogelijk dat je eerst een eigen risico moet betalen bij een schadeclaim.

Weet je nog niet welke verzekering je wilt?

Wil jij goed verzekerd zijn en weet je nog niet welke verzekering je wilt? Dan kan je het beste de autoverzekering vergelijken.

Lees eens over de volgende onderwerpen