Economisch total loss

Wanneer uw auto economisch total loss wordt verklaard dan betekent dit dat het financieel gezien niet meer verantwoord is om de schade aan uw voertuig te herstellen. U kunt het voertuig technisch gezien nog wel repareren, echter zijn de kosten voor de reparatie hoger dan de waarde van uw voertuig voor de schade minus de restwaarde van het voertuig.

Wanneer economisch total loss?

Over het algemeen geldt dat de auto economisch total loss is wanneer de reparatiekosten van de auto hoger zijn dan tweederde van de dagwaarde van de auto voor de schade. Oudere auto’s hebben vaak een lagere dagwaarde en zijn daardoor sneller economisch total loss.

Een voorbeeld wanneer de auto economisch total loss is: als volgt De dagwaarde van de auto was voor de aanrijding € 6.000,–. Na het ongeval is de restwaarde van de auto nog € 1.000,-. De reparatiekosten mogen niet boven € 5.000,- (€ 6.000 – € 1.000) uitkomen. Komen de reparatiekosten boven de € 5.000,-? De auto is dan economisch total loss. Het bedrag van schade wordt altijd door een expert vastgesteld.

Naast economisch total loss kan men ook spreken van technisch total loss. Lees hier verder meer over total loss.

Gerelateerde artikelen