Eendagskenteken verzekeren

Een eendagskentekenverzekering is een kortlopende verzekering voor een dag. Deze verzekering kunt u afsluiten als u een tijdelijk kenteken hebt. Dit is vooral het geval bij het importeren van auto’s uit het buitenland. De dag dat u moet rijden naar de keuring moet de auto verzekerd zijn. Hiervoor is een eendagskenteken verzekering in het leven geroepen. Lees hier over de gevolgen van wanneer de auto niet verzekerd is.

Een eendagskenteken verzekering is van tijdelijke aard. De looptijd is vaak een dag, maar in de meeste gevallen is een auto met eendagskentekenverzekering 15 dagen verzekerd. U ontvangt na het afsluiten van de verzekering een groene kaart.

Wanneer moet u een eendagskenteken verzekeren?

Wanneer u een auto uit het buitenland importeert dan moet u deze laten keuren bij de RDW. U kunt de importauto laten transporteren naar dit keuringsstation door een oplegger of trailer te huren. In dit geval is een verzekering niet nodig. Als u echter zelf gaat rijden met de auto op de weg dan moet u een eendagskenteken hebben en dit eendagskenteken ook verzekeren. Het eendagskenteken kunt u alleen WA verzekeren. Het is niet mogelijk om een allrisk dekking met een eendagskenteken af te sluiten.

Eendagskenteken voor auto met buitenlands kenteken of auto zonder kenteken

Een verzekering voor een eendagskenteken kan ook afgesloten worden voor auto’s welke van origine een buitenlands kenteken of geen kenteken hebben. U kunt in dat geval het chasis of framenummer verzekeren van uw voertuig. Het chasisnummer of het framenummer is een uniek identificatienummer dat alle toegelaten wegvoertuigen moeten hebben. In het kentekenbewijs staat vermeld waar het chasisnummer is te vinden. Als u geen kentekenbewijs heeft kunt u het chasisnummer vaak vinden op een van de volgende plekken:

  • Rechtervoorpoot onder de aandrijfas
  • Tussen dorpel en bijrijdersstoel op de bodemplaat
  • Voor de bijrijdersstoel in de bovenplaat van het chassis

Waar een eendagkenteken verzekering afsluiten

Een verzekering voor één dag wordt niet aangeboden door alle verzekeringsmaatschappijen. U heeft voor het afsluiten een aantal gegevens nodig. De autoverzekeringsmaatschappij moet weten om welk type auto het gaan. Naast het chasisnummer heeft de verzekeraar uw persoonlijke gegevens en de ingangsdatum van de verzekering nodig. Ook moet de herkomst van het land waar het voertuig vandaan komt opgegeven worden. Op basis van deze gegevens kan een verzekeringspolis worden opgemaakt voor het eendagskenteken.

U kunt een autoverzekering voor een eendagskenteken afsluiten bij:

Tijdig eendagskenteken verzekering reserveren

U kunt het beste op tijd bij uw verzekeringsmaatschappij aangeven wanneer u de verzekering nodig heeft. Doe de aanvraag voor de verzekering minimaal een week voor de keuring (de dag dat u moet rijden met de auto).

Gerelateerde onderwerpen