Eenzijdige aanrijding

U heeft een aanrijding of ongeval met de auto gehad waarbij alleen u betrokken bent geweest. Hieronder lees u meer over het eenzijdig ongeval wat u moet doen en wat er gedekt wordt door de autoverzekering.

Soorten eenzijdige ongevallen

Bij eenzijdige ongevallen zijn er geen tegenpartijen betrokken. Bij een eenzijdig ongeluk kunt denken aan de volgende situaties:

  • lantaarnpaal geraakt;
  • tegen boom gereden;
  • tegen muur aangereden;
  • paaltje omver gereden;
  • auto geslipt;
  • auto in berm gereden;
  • auto te water geraakt;
  • tegen geparkeerde auto gereden;
  • tegen vangrail gereden.

Wat moet u doen na een eenzijdig ongeval?

Als u schade heeft aan uw auto door een eenzijdig ongeval dan moet u dit zo spoedig mogelijk melden bij uw autoverzekeraar. Ook wanneer u alleen een WA dekking of WA+ dekking heeft dan moet u de schade melden. Het kan namelijk voorkomen dat Rijkswaterstaat een claim gaat leggen als u schade heeft veroorzaakt aan bijvoorbeeld een vangrail of lantaarnpaal.

Eenzijdige aanrijding verzekering

Wanneer u een eenzijdige schade heeft veroorzaakt door uw eigen toedoen en hier geen andere partijen bij betrokken zijn dan heeft u vaak alleen een dekking onder de WA volledig casco verzekering (allrisk). Een WA dekking of een WA beperkt casco dekking biedt geen dekking voor eenzijdige schades.

Als u een WA volledig casco autoverzekering heeft dan komt u wel in aanmerking voor dekking van de schadekosten. U moet na het ontstaan van de schade, ondanks dat er geen directe tegenpartij is, een schadeformulier invullen. U laat hierbij de gegevens van de tegenpartij op het schadeformulier leeg. U doet er verstandig aan om foto’s te maken van de situatie na het ontstaan van de schade.

Schade claimen of niet?

Als u schade claimt veroorzaakt door een eenzijdige aanrijding dan valt u altijd vijf schadevrije jaren terug. U betaalt hierdoor meer premie in de toekomst. De vraag is of de hoogte van de schade wel genoeg is om deze hogere toekomstige premie af te dekken. Daarnaast kunt u ook een eigen risico hebben wat u eerst zelf moet betalen.

Autoverzekering met dekking voor eenzijdige schade

Bent u op zoek naar een autoverzekering welke eenzijdige schades dekt? Dan moet u een allrisk verzekering afsluiten. U kunt het beste beginnen met het vergelijken van allrisk autoverzekeringen.

Gerelateerde artikelen