Eigen risico autoverzekering

Het eigen risico is een begrip wat speelt bij verzekeringen en ook bij de autoverzekering. Wat is nu precies het eigen risico bij autoverzekering en waarom bestaat dit?

Het eigen risico bij de autoverzekering is het deel van de kosten dat voor eigen rekening komt in geval van schade. Dit houdt in dat wanneer je een schade aan je auto hebt dat je deels zelf voor de kosten moet opdraaien. Het gaat hierbij om schade aan de eigen auto.

Wat is eigen risico bij een autoverzekering?

Bij de meeste verzekeringen komt de term eigen risico terug. Wat is eigen risico? Het is het bedrag wat je voor eigen rekening neemt na een schade aan je auto. Een autoverzekering met eigen risico is vaak standaard aanwezig bij de beperkt casco en allrisk autoverzekering. De hoogte van het eigen risico auto kan je meestal zelf instellen.

Waarom is er een eigen risico?

Verzekeraars hebben een eigen risico ingesteld onder andere ter voorkoming dat elke polishouder de kleinste schades gaat claimen. Veel kleine schadeclaims kunnen administratief al snel in de papieren oplopen. De afhandeling van kleine schades kost de verzekeraar veel geld. Het eigen risico is daarnaast ook een manier om de kosten van een schade te delen. Als je een hoger eigen risico instelt dan krijg je hier van de verzekeraar korting voor terug op de premie.

Centraal Beheer autoverzekering

 • Kiezen tussen € 0,- € 150,- of € 300,- eigen risico
 • Gemakkelijk om van en op over te stappen

Voorbeeldberekening eigen risico

Stel je hebt een autoverzekering met een eigen risico van €300. Je rijdt tegen een paal en hebt voor €500,- schade aan je eigen auto. Je moet nu zelf €300 eigen risico betalen. De verzekeraar vergoedt de resterende €200. In dit voorbeeld gaat de schade over een zelf veroorzaakte schade aan de eigen auto. Dit soort schade is alleen gedekt onder de allrisk dekking. Een soortgelijk voorbeeld kan je maken als je bijvoorbeeld schade hebt aan je auto na een storm. Stormschade is gedekt onder de WA beperkt casco dekking. Je betaalt dan ook vaak een eigen risico.

Direct een verzekering afsluiten?Bekijk eens de volgende drie verzekeraars: InSharedCentraal Beheer & a.s.r. ik kies zelf

Wanneer heb je een eigen risico bij autoverzekering?

Het eigen risico speelt niet bij een WA dekking. Het eigen risico geldt bij de beperkt casco en de allrisk dekking. Daarmee is het eigen risico alleen van belang voor schades aan je eigen auto. Het eigen risico telt per gebeurtenis. Heb je bij één gebeurtenis op meerdere plekken schade aan de auto? Dan geldt er één keer het eigen risico. Heb je in hetzelfde jaar weer (op een ander moment) nog een schadegeval? Dan betaal je voor dat schadegeval weer opnieuw het eigen risico.

Geen eigen risico bij WA verzekering

Wat is je eigen risico bij WA verzekering? Het eigen risico WA verzekering auto bestaat niet. Als je schade veroorzaakt aan een ander dan geldt er geen eigen risico. Zo is de tegenpartij altijd gegarandeerd dat jouw verzekeraar het volledige bedrag vergoedt. Zo hoeft de tegenpartij niet nog een eigen risico bij jou te verhalen. Wel zo handig als je zelf ooit een keer wordt aangereden. Op deze manier worden slachtoffers optimaal verzekerd dat ze het schadebedrag volledig uitgekeerd krijgen. Lees meer over WA autoverzekering eigen risico.

Bij wat voor soort schades speelt het eigen risico?

Je kan met de auto allerlei soorten schade krijgen. Denk bijvoorbeeld aan schade door aanrijding met een dier, brand, diefstal, inbraak of een simpele aanrijding met een tegenpartij. Doorgaans geldt het eigen risico voor schade aan je eigen auto. Als de schade door iemand anders is aangebracht dan kunnen de kosten worden verhaald. Hieronder een overzicht wanneer er wel en geen eigen risico speelt. Let op er kunnen tussen de autoverzekeraars verschillen zitten of er een eigen risico gerekend wordt of niet.

Soort schadeEigen risico?Bijzonderheden
Ruitschade (reparatie)NeeAlleen geen eigen risico wanneer je kiest voor schadeherstelnetwerk van de verzekeraar
Ruitschade (vervanging)JaBij keuze eigen hersteller is er vaak een verhoogd eigen risico
BrandschadeJaMeestal wel eigen risico, kan verschillen per verzekeraar
InbraakJaBij bepaalde auto’s verplicht de verzekeraar een alarmsysteem. Heb je dit systeem niet dan geldt er een verhoogd eigen risico
DiefstalJaBij bepaalde auto’s verplicht de verzekeraar een alarmsysteem. Heb je dit systeem niet dan geldt er een verhoogd eigen risico
StormschadeJaMeestal wel eigen risico, kan verschillen per verzekeraar
Aanrijding (zelf veroorzaakt)JaAltijd eigen risico bij schade zelf veroorzaakt (wordt alleen gedekt onder Allrisk)
Aanrijding (tegenpartij schuld)NeeMits de schade kan worden verhaald op de tegenpartij
VandalismeJaMeestal wel eigen risico, kan verschillen per verzekeraar
Aanrijding met dieren (wild)JaMeestal wel eigen risico, kan verschillen per verzekeraar.

Standaard eigen risico autoverzekering

In principe bestaat er geen “standaard” eigen risico bedrag (zoals bij de zorgverzekering) welke geldt voor alle autoverzekeraars. Bij sommige autoverzekeraars is het “standaard” eigen risico bedrag €0,- en bij andere bijvoorbeeld €150,-. Doorgaans zal het standaard ingestelde eigen risico bedrag bij de autoverzekering liggen tussen de €100 tot €200. Dit standaardbedrag is in veel gevallen aan te passen. Je kan het bedrag verhogen of verlagen. In de regel betekent verhogen van het eigen risico een lagere premie per maand. Het verlagen van het eigen risico resulteert in een hogere premie.

InShared autoverzekering

 • Dagelijks opzegbaar
 • Gemakkelijk om van en op over te stappen

Specifieke voorwaarden: afwijkend eigen risico

Als je een eigen risico hebt van bijvoorbeeld €150,- per gebeurtenis dan is het mogelijk dat dit bedrag verandert afhankelijk van de (schade)situatie. In deze gevallen komt er een extra eigen risico bovenop je al bestaande eigen risico. Hieronder een aantal voorbeelden van situaties waarbij het eigen risico kan veranderen.

Soort schade

Voor schade aan de auto zoals deuken of krassen geldt doorgaans het standaard + eventueel vrijwillig eigen risico wat je hebt afgesproken met de verzekeraar. Echter voor ruitschade geldt er vaak een ander bedrag aan eigen risico.

Beveiligingsniveau van de auto

Het niveau van beveiliging van de auto kan invloed hebben op de hoogte van het eigen risico. Als je auto goed beveiligd is dan laat een aantal verzekeraars het eigen risico vervallen bij autodiefstal, inbraak of joyriding. Heb je een bepaald alarmsysteem niet op jouw auto zitten? In zo’n geval kan er ook een verhoogd eigen risico gelden.

Waarde van de auto

In sommige gevallen geldt voor een duurdere auto een hoger eigen risico. Geliefde auto’s, die vaker gestolen worden, kunnen ook te maken krijgen met een verhoogd eigen risico. Indien dit zo is dan staat dit opgenomen in de polisvoorwaarden.

Jongere bestuurder

Als je een bestuurder bent tot 24 jaar dan is de kans groot dat je te maken hebt met een verhoogd eigen risico. Dit is dan opgenomen in de voorwaarden van de autoverzekering. Deze verhoging kan wel neerkomen op €1.000 per gebeurtenis. De reden hiervoor is dat jongeren vaker schade veroorzaken. Op deze manier probeert de verzekeraar de kosten van zijn schade-uitkeringen te beperken. Ook als je de auto uitleent aan een jongere bestuurder tot 24 jaar dan geldt dit verhoogde eigen risico.

Keuze van reparatiebedrijf

Als je kiest om je auto te laten repareren bij het reparatienetwerk van de autoverzekeraar dan geldt er in veel gevallen een verlaagd eigen risico. Als je kiest voor een reparatiebedrijf die niet valt onder het netwerk van de verzekeraar (zelf kiezen) dan wordt je eigen risico hoger. Op deze manier probeert de verzekeraar ervoor te zorgen dat jij bij hun schadeherstel netwerk je auto laat repareren. De verzekeraars hebben doorgaans afspraken gemaakt met montage en reparatiebedrijven. Zo kan de verzekeraar ook weer kosten voor schade-uitkeringen drukken.

Direct een autoverzekering afsluiten? Doe eerst eens een berekening bij InShared.

Niet overal vrije keuze voor reparatie

Er zijn verzekeraars waarbij je bij een schade niet de mogelijkheid hebt om zelf een schadeherstelbedrijf te kiezen. Als je dan zelf een schadeherstelbedrijf kiest dan moet je de schade volledig zelf betalen. Als je wel wilt kiezen voor een eigen schadehersteller dan moet je hiervoor een aanvullende dekking afsluiten. Liever zelf bepalen waar je reparatie laat uitvoeren? Zorg er dan voor dat je een verzekeraar kiest waar dit mogelijk is. Lees meer over autoverzekeraars met vrije reparatiekeuze.

Eigen risico bij zelf kiezen schadehersteller per verzekeraar

In onderstaande tabel zie je wat het verhoogde eigen risico is als je kiest voor eigen schade reparateur. Let op! Dit bedrag komt vaak boven op je bestaande eigen risico. Daarmee kan zelf kiezen voor reparateur flink oplopen.

VerzekeraarExtra eigen risico bij vrije keuze schadeherstel
Centraal BeheerReparatie buiten schadeherstelnetwerk van Centraal Beheer: +€600,- eigen risico
a.s.r. ik kies zelfReparatie bij ander herstelbedrijf: +€500,- eigen risico
HEMAReparatie ander schadeherstelbedrijf: €300 eigen risico (normaal €135 eigen risico) en geen vervangend vervoer
Nationale NederlandenReparatie bij ander schadeherstelbedrijf +€400 eigen risico
InSharedReparatie bij ander schadeherstelbedrijf: €250 eigen risico (normaal €135 eigen risico), dus +€115 eigen risico.
ABM AMRO (alleen met ABN rekening)Herstel bij ander bedrijf: Eigen risico van +€150. Bij eigen schadeherstelnetwerk: €0
AEGONReparatie bij ander schadeherstelbedrijf: +€500 eigen risico (bij Allrisk compleet, bij Royaal geen eigen risico)
VerzekeruzelfReparatie bij ander schadeherstelbedrijf: +€150

Vrijwillig eigen risico autoverzekering

Je kan het eigen risico verhogen. Dit wordt ook wel het vrijwillig eigen risico genoemd. In de meeste gevallen is de verhoging gemaximeerd. Het hoogste eigen risico wat je kan instellen voor zover bekend is het eigen risico bij Nationale Nederlanden. Bij deze verzekeraar kan je vrijwillig het eigen risico verhogen tot wel €1.200 per gebeurtenis. Als jij iemand bent die nooit schade maakt of bereid is om risico te lopen en een groot bedrag neer te tellen bij een schade dan is Nationale Nederlanden misschien interessant. In sommige gevallen is het aan te raden om het bedrag aan eigen risico te verhogen. Is het verstandig om te kiezen voor een verhoogd eigen risico of voor überhaupt een eigen risico? Lees er meer over kiezen voor eigen risico of niet

Allrisk verzekering auto eigen risico

Heb je bij allrisk eigen risico? In de meeste gevallen is er bij de all risk verzekering altijd sprake van een eigen risico. Dit betreft het bedrag wat je zelf betaald na een schade aan je eigen auto. Hoeveel eigen risico heb je dan bij all risk verzekering? Het standaard bedrag aan eigen risico ligt meestal tussen de €100 en €200. Het eigen risico all risk autoverzekering kan je in veel gevallen zelf aanpassen.

InShared autoverzekering

 • Dagelijks opzegbaar
 • Gemakkelijk om van en op over te stappen

Eigen risico verlagen naar €0

Autoverzekering met geen eigen risico? Naast het verhogen kan je het eigen risico ook verlagen, naar bijvoorbeeld €0,-. Dit naar beneden bijstellen wordt ook wel het afkopen eigen risico genoemd. Deze mogelijkheid bieden veel verzekeraars, maar niet allemaal. Bij InShared is er bijvoorbeeld altijd een standaard eigen risico welke niet verlaagd kan worden naar €0,-. Check ook de pagina autoverzekering zonder eigen risico. Bij de onder andere de volgende autoverzekeraars kan je het eigen risico naar €0 zetten:

AutoverzekeraarEigen risico mogelijk naar €0?
Centraal Beheer
Univé
a.s.r. ik kies zelf
Nationale Nederlanden
FBTO
AEGON

Goedkope autoverzekering met mogelijkheid geen eigen risico? Bekijk eens a.s.r. ik kies zelf

Hoeveel meer premie betaal je bij geen eigen risico?

Als je ervoor kiest om je eigen risico af te kopen en hem dus naar €0,- te zetten dan betaal je in ruil hiervoor meer autopremie. In sommige gevallen is hetgeen wat je meer gaat betalen zo hoog dat het naar beneden stellen van het eigen risico niet zoveel zin heeft. Doorgaans is de premiestijging wanneer je een eigen risico van €300 naar €0,- zet tussen de 5%-10%. Zie meer onder goedkoopste autoverzekering zonder eigen risico.

Hoogte eigen risico per verzekeraar

Elke autoverzekeraar heeft zijn eigen mogelijkheden voor het instellen van de hoogte van het eigen risico. Hieronder een overzicht van de autoverzekeraars met de hoogte van het eigen risico.

AutoverzekeraarStandaard eigen risicoKan eigen risico naar €0?Bezoek verzekeraar
Centraal Beheer€0, €150 of €300JaBezoek Centraal Beheer
Univé€ 100  of €250JaBezoek Univé
OHRA€ 150JaBezoek OHRA
a.s.r. ik kies zelf€0, €100, €250 of €500JaBezoek a.s.r. ik kies zelf
HEMA€ 135NeeBezoek HEMA
Nationale Nederlanden€0, €150, €300, €600 of €1.200JaBezoek NN
InShared€ 135NeeBezoek InShared
FBTO€0, €150 of €300JaBezoek FBTO
Verzekeruzelf€ 0JaBezoek Verzekeruzelf
AEGON€ 0JaBezoek AEGON

Bovenstaande bedragen zijn de “standaard” bedragen die je krijgt na het afsluiten van de autoverzekering. De bedragen kunnen verschillen afhankelijk van het product wat je afsluit (bijvoorbeeld beperkt casco of allrisk). Zo is bijvoorbeeld het eigen risico Univé autoverzekering 100 euro bij de WA+ dekking. Je kan ook kiezen voor 0, 250 of 500 euro. Bij de allriskdekking (budget) van Univé  is het eigen risico standaard 250 euro en kan je deze verhogen naar 500 euro. Voor andere verzekeraars geldt bijvoorbeeld het volgende:

Centraal Beheer autoverzekering

 • Kiezen tussen € 0,- € 150,- of € 300,- eigen risico
 • Gemakkelijk om van en op over te stappen

Eigen risico autoverzekering geen schuld

Hoe zit het met het eigen risico bij schade zonder eigen schuld? Het eigen risico is alleen van toepassing op schade aan je auto die je zelf hebt veroorzaakt. Als iemand anders de schade aan jouw auto heeft veroorzaakt dan kunnen de kosten worden verhaald op de dader. In zo’n geval betaald de tegenpartij jouw eigen risico. Je moet dan ook het eigen risico verhalen op tegenpartij. Weten wat je moet doen na schade door een ander? Lees meer over wat te doen bij schade verhalen.

Eigen risico ruitschade auto

Hoe zit het nu met het eigen risico bij ruitschade? De hoogte van het eigen risico bij ruitschade verschilt. Het ligt eraan of je de ruit laat repareren of de ruit laat vervangen. Bij vervanging van de ruit is het eigen risico in de meeste gevallen hoger. Het maakt ook uit of je kiest voor het schadenetwerk van de verzekeraar of als je kiest voor een eigen reparateur. Het verschilt per verzekeraar maar doorgaans gelden de volgende uitgangspunten voor ruitschade en het eigen risico:

 • Ruitschade reparatie bij eigen netwerk: geen eigen risico
 • Ruitschade reparatie bij ander: wel eigen risico
 • Ruitschade vervanging bij eigen netwerk: wel eigen risico
 • Ruitschade vervanging bij ander: wel eigen risico + een verhoging

Dus voor glasschade betaal je vaak geen eigen risico als je de schade laat repareren door een garage die een contract heeft met de autoverzekeraar. Bij ruitvervanging betaal je meestal wel eigen risico. Er zijn echter ook verzekeraars waar je bij ruitvervanging geen eigen risico betaald. Het eigen risico is altijd het hoogst wanneer je kiest voor een autobedrijf die niet onder het netwerk van de verzekeraar valt.

Voorbeeld eigen risico ruitschade

Als voorbeeld hebben we de verzekeraar InShared genomen. Bij deze verzekeraar geldt het onderstaande ten aanzien van ruitschade en het eigen risico. Het werkt niet bij elke verzekeraar zo dus check altijd de voorwaarden per verzekeraar.

 • € 0 bij reparatie door ons aangewezen autoruitherstelbedrijf.
 •  € 135 bij reparatie door een ander autoruitherstelbedrijf.
 •  € 135 bij vervanging door ons aangewezen autoruitherstelbedrijf.
 •  € 250 bij vervanging door een ander autoruitherstelbedrijf.

Eigen risico hagelschade auto

Heb je bij hagelschade auto een eigen risico? In de meeste gevallen wel. Het bedrag aan eigen risico is dan vaak hetzelfde als bij andere soorten schade. Dus bij hagelschade geldt het standaard + het vrijwillig eigen risico. Het standaard eigen risico ligt meestal tussen de €100 en €200. Als de hagel ruitschade heeft veroorzaakt dan geldt er voor de ruitschade in veel gevallen een ander eigen risico.

Eigen risico bij jongeren

Bij een flink aantal autoverzekeraars betaal je een hoger eigen risico als iemand van jonger dan 24 jaar schade rijdt met je auto. De reden hiervoor is dat jongeren een groter risico hebben om een schade te veroorzaken. Jongeren vallen in een risicogroep. Hiervoor willen verzekeraars zich indekken door middel van het verhoogde eigen risico. Controleer altijd de polisvoorwaarden van de verzekeraar of je een hoger eigen risico betaald als jongere. In sommige gevallen kan het eigen risico met wel €1.000 worden verhoogd. Let daarmee dus ook op wanneer je de auto uitleent aan een jongere. Lees ook meer over auto uitlenen.

Wat betekent eigen risico 0?

Het eigen risico 0 betekent dat je geen eigen risico hebt voor het soort schade. Bij sommige uitgebreide verzekeringen heb je voor specifieke schade altijd een eigen risico van 0,-. Dit zijn vaak de wat duurdere polissen. Zo hoef jij je geen zorgen te maken dat je zelf een bedrag moet ophoesten na een schade. Het is ook mogelijk om het eigen risico te verlagen naar 0.

Wat is casco eigen risico?

Casco eigen risico is niets anders dan het reguliere eigen risico. Casco is letterlijk een romp van een auto. Het eigen risico geldt alleen voor schades aan de eigen auto.

Alvast een autoverzekering afsluiten? Bekijk eens de volgende drie verzekeraars: InSharedCentraal Beheer & a.s.r. ik kies zelf

Goedkope autoverzekering zonder eigen risico

Het is een onaangename verrassing als je erachter komt dat je na een schade een deel zelf moet betalen. Veel mensen willen daarom graag een autoverzekering zonder een eigen risico. Een autoverzekering met 0 euro eigen risico heeft vaak een hogere premie. Benieuwd naar waar je een goedkope autoverzekering zonder eigen risico kan krijgen? Lees meer over goedkope autoverzekering zonder eigen risico.

Centraal Beheer autoverzekering

 • Kiezen tussen € 0,- € 150,- of € 300,- eigen risico
 • Gemakkelijk om van en op over te stappen

Goedkope WA autoverzekering zonder eigen risico

Bij de WA verzekering is er geen eigen risico. Uiteraard zit er wel prijsverschil tussen de verschillende WA verzekeringen van autoverzekeraars. Op zoek naar de goedkoopste autoverzekering? Lees meer over goedkope autoverzekering.

Lease auto eigen risico

Ook bij het zakelijk of private leasen is er vaak sprake van een eigen risico. Het principe is hetzelfde. Bij zelf veroorzaakte of onverhaalbare schade wordt door de leasemaatschappij een vast bedrag in rekening gebracht. Dit is te zien als een bijdrage in de schadelast. Alle verplichtingen met betrekking tot het eigen risico is opgenomen in het leasecontract. Als je leaset via je werkgever dan kan er een aangepast eigen risico gelden. Voor private lease is een bedrag van €500 aan eigen risico niet ondenkbaar.

Verzekeringen vergelijken?

Ben je op zoek naar een interessante verzekering met een goed eigen risico? Vergelijk dan eens met de vergelijker en bekijk of er een goede autoverzekering voor je tussen zit. Begin snel met autoverzekering vergelijken. Je kan het eigen risico autoverzekering zelf aangeven in de vergelijkingsmodule. Zo berekent de module jouw premie met het gewenste eigen risico.