Eigen risico autoverzekering

Het eigen risico is een begrip wat speelt bij verzekeringen, waaronder ook de autoverzekering. Wat is nu precies het eigen risico en waarom bestaat dit?

Het eigen risico bij de autoverzekering is een deel van de kosten dat voor eigen rekening blijft bij geval van schade. Dit houdt in dat wanneer je een schade veroorzaakt, dat je deels zelf voor de kosten moet opdraaien.

Bij welke dekking speelt het eigen risico een rol?

Het eigen risico speelt doorgaans alleen een rol bij schades aan de eigen auto, dus onder de dekkingen WA plus en allrisk. Als je schade aan anderen veroorzaakt dan is dit gedekt via de WA verzekering. Bij deze dekking heb je geen eigen risico. Lees meer over eigen risico bij WA verzekering.

De hoogte van het eigen risico

Per autoverzekeraar en autoverzekering verschilt de hoogte van het eigen risico. Je kan vaak zelf ook de hoogte van het risico bepalen. De regel is hoe hoger jouw eigen risico is, hoe lager jouw premie. De autoverzekeraar hoeft immers minder uit te keren in geval van schade en hierdoor kan de verzekeraar je een aantrekkelijkere premie aanbieden. Lees meer over wanneer je moet kiezen voor eigen risico of niet.

Op zoek naar een autoverzekering met geen eigen risico? Check eens de autoverzekering van Ditzo. Bij deze verzekeraar kan je het eigen risico naar €0,- bijstellen.

Eigen risico vormen autoverzekeraars

Onderstaand voorbeelden van het eigen risico bij verschillende grote verzekeraars:

  • Het eigen risico Univé autoverzekering is 100 euro bij de WA+ dekking. U kunt ook kiezen voor 0 euro, 250 of 500 euro. Bij de allriskdekking (budget) is het eigen risico standaard 250 euro en kan je deze verhogen naar 500 euro.
  • Bij Centraal Beheer kan je zelf de hoogte bepalen
  • Bij FBTO kan je kiezen tussen €0, €150, €300, €500, €1000
  • Bij OHRA kan je zelf het eigen risico kiezen! Dit kan tussen een bedrag van €0, €150, €300 of €450 per gebeurtenis.

Er zijn ook veel autoverzekeraars waarbij je kunt kiezen het eigen risico naar €0 te zetten. Bekijk de autoverzekeringen met geen eigen risico. Er zit bij deze verzekeraars veel verschil in de premie van de autoverzekering. We hebben gekeken naar welke autoverzekeraar het goedkoopste is zonder eigen risico.

Eigen risico bij schade laten herstellen

Meeste grote autoverzekeraars hebben contracten afgesloten met schadeherstelbedrijven. Hierdoor kunnen ze de premie verlagen en ook jouw eigen risico. Het nadeel is dat je minder keuzevrijheid hebt voor reparateur. Let op wanneer je schade laat herstellen. Wanneer je schade laat herstellen bij een bedrijf wat niet aangesloten is in het netwerk van de autoverzekeraar dan wordt meestal het eigen risico verhoogd.

Toch liever zelf bepalen waar je reparatie laat uitvoeren? Bekijk dan autoverzekeraars met vrije reparatiekeuze.

Een voorbeeld waarbij je een lager eigen risico hebt door reparatie via hun eigen schadeherstel netwerk is de autoverzekering van AEGON

  • Eigen risico voor reparaties bij AEGON Schade Service aangesloten herstelbedrijf = €200;
  • Als de schade wordt herstelt door een ander bedrijf  wordt het eigen risico = €700.

Deze manier van werken is niet ongebruikelijk en komt voor bij de meeste verzekeraars. Houd hier rekening mee.

Verzekeringen vergelijken?

Ben je op zoek naar een interessante verzekering met een goed eigen risico? Vergelijk dan eens met onze vergelijker en bekijk of er een goede autoverzekering voor je tussen zit. Begin snel met autoverzekering vergelijken. Je kan het eigen risico autoverzekering zelf aangeven in de vergelijkingsmodule. Zo berekent de module jouw premie met het gewenste eigen risico.

Gerelateerde artikelen


Iets anders weten?

Begrippen
Allrisk
APK
Assurantiebelasting
Basispremie
Bedenktijd
Beperkt casco
Bonus-malus ladder
BPM
Contracttermijn
Contractvervaldatum
Dagwaarde
Eigen risico
Europees Schadeformulier
Gewicht
Groene kaart
Hoofdbestuurder
Kilometrage
Massa ledig voertuig
Meldcode auto
Molest-schade
Nieuwwaarde
No blame no claim
No-claim korting
Oldtimer
Oorspronkelijke cataloguswaarde
Opzegtermijn
RDW
Rechtsbijstand autoverzekering
Regelmatig bestuurder
Restwaarde
Roy Data
Royementsverklaring
Sistercar clausule
Total loss
Trede
Volledige casco
Voorlopige dekking
Vrijwaring
Vrijwaringsbewijs
Waarborgsom
Waarborgfonds Motorverkeer
Wettelijke aansprakelijkheid