Goedkope autoverzekering jongeren

Jongeren hebben het vaak niet breed. Ondanks de kleinere portemonnee moeten ze vaak wel het meeste betalen voor de autoverzekering. Dat komt omdat jongeren volgens de verzekeraar in een risicogroep valt. Er gebeuren nu eenmaal relatief meer ongelukken door jongeren dan door oudere bestuurders. De premie is het duurst wanneer je net 18 jaar bent geworden. Een autoverzekering voor een 18 jarige heeft een schrikbarend hoge premie. Over tijd wordt de premie lager naarmate je ouder wordt (en ook schadevrije jaren opbouwt). Desondanks is het lastig om een goedkope autoverzekering te vinden voor jongeren. We proberen je te helpen in dit artikel.

Een goedkope autoverzekering voor jongeren kan je vinden bij FBTO of Centraal Beheer. De premie verschilt per persoon. De hoogte van de premie hangt ook af van woonplaats, soort auto, kilometers per jaar of type dekking. Het kan dus voorkomen dat een andere verzekering voor jou specifiek goedkoper is.

jongeren laptop

Premie verschilt per jongere

Er is niet 1 autoverzekeraar die de goedkoopste premie voor jongeren aanbiedt. Dit komt omdat de premie voor de autoverzekering persoonlijk wordt berekend. Talloze factoren zijn van invloed op de hoogte van jouw autoverzekering. Een belangrijk element wat wordt gewogen in de premie is de leeftijd. Hoe jonger je bent hoe hoger de premie. Ook wanneer je ouder wordt (65+) ga je op gegeven moment weer meer premie betalen.

Naast de leeftijd zijn de volgende factoren ook bepalend voor jouw premie:

 • Woonplaats en adres
 • Type auto (vooral gewicht en vermogen zijn bepalend)
 • Aantal kilometers per jaar
 • Schadevrije jaren
 • Type dekking
 • Eigen risico
 • Keuze voor aanvullende dekkingen

Doordat al deze onderdelen worden meegewogen in de bepaling van jouw premie is er niet op voorhand te zeggen welke autoverzekeraar het goedkoopst is.

Berekening goedkope autoverzekering voor jongeren

Om toch een beetje een beeld te krijgen van welke autoverzekeraar mogelijk interessant is voor jongeren hebben wij een aantal testberekeningen gedaan bij verschillende verzekeraars. Voor deze berekening zijn we uit gegaan van de volgende veronderstellingen:

 • Leeftijd: 18 jaar, want dit is de leeftijd die de hoogste premie betaalt (worst case scenario). Ben je 19, 20, 21, 22, 23, of 24? Dan is de premie die hieronder berekend wordt voor jou waarschijnlijk lager.
 • Verschillende woonplaatsen, want de premie kan aanzienlijk verschillen per postcode.
 • Type auto: een tweedehands Volkswagen Golf uit 2010. Dit type auto is een van de populairste onder jongeren. Daarnaast een tweedehands, omdat niet alle jongeren gelijk een gloednieuwe auto zullen aanschaffen.
 • Kilometers per jaar: tot 10.000 kilometer per jaar. Dit is een redelijk gemiddelde schatting voor een bestuurder in Nederland.
 • Schadevrije jaren: 0 , omdat jongeren meestal hun eerste auto verzekeren en daarmee nog geen schadevrije jaren hebben opgebouwd. Eventuele schadevrije jaren opgebouwd met een scooter mag je niet meenemen naar de autoverzekering.
 • Type dekking: verplichte WA dekking. Omdat het in de berekening gaat om een tweedehands auto die ouder is dan 10 jaar. Lees meer over welke dekking kiezen?
 • Eigen risico: 100-150 EUR per gebeurtenis. Dit is een doorgaans standaard eigen risico bij de autoverzekering.
 • Aanvullende dekkingen: geen, om zo de berekening zuiver te houden voor alleen de autoverzekering zelf.

Resultaten van de berekening

Zie hieronder de resultaten van de berekening. De premie per maand is schrikbarend hoog. Waarom is de premie zo hoog? Dit komt met name doordat er gerekend is met iemand van 18 jaar met 0 schadevrije jaren. Als je 21 jaar bent met 3 schadevrije jaren dan is de premie gemiddeld 100 EUR per maand lager dan de premie in de tabellen hieronder. Dit is alsnog een fors bedrag, maar wel een stuk lager. Naarmate je ouder wordt gaat de premie snel omlaag. Je bouwt over tijd ook schadevrije jaren op die zorgen voor extra no-claim korting. Nu je hebt gezien dat de premie voor jongeren zeer hoog is, is het belangrijk om goed rond te kijken om een goedkope autoverzekering te vinden.

Voordelige autoverzekering

Bij FBTO kan je een goede autoverzekering afsluiten en ben je snel verzekerd.

Centraal Beheer

Bij Centraal Beheer is de kans groot dat je ook een voordelige verzekering tegenkomt.

InShared autoverzekering

Bij InShared heb je verzekeringen voor een goede prijs en kwaliteit verhouding.

VerzekeraarStadPremie per maand
FBTOLeiden242,97
Centraal BeheerLeiden280,78
ABN AMROLeiden288,67
UnivéLeiden296,58
AEGONLeiden451,03
VerzekeraarStadPremie per maand
FBTOUrk222,37
Centraal BeheerUrk251,52
ABN AMROUrk265,00
UnivéUrk223,64
AEGONUrk471,72
VerzekeraarStadPremie per maand
FBTOAmsterdam278,17
Centraal BeheerAmsterdam326,94
ABN AMROAmsterdam363,47
UnivéAmsterdam330,43
AEGONAmsterdam496,48

Zeer dure premie voor jongeren? Verzekering op ouders naam?

Doordat de premie zeer hoog is, is het vaak verleidelijk om de autoverzekering af te sluiten op de naam van de ouders. Dit is niet toegestaan. De verzekeraar wilt weten wie de hoofdbestuurder van de auto is. Op basis van de hoofdbestuurder wordt het risicoprofiel bepaald. Als de verzekeraar erachter komt dat de autoverzekering onterecht op ouders naam staat dan kan de verzekeraar de ouders royeren.

Conclusie goedkope autoverzekering voor jongeren

Kijk altijd goed rond bij verschillende autoverzekeraars voor de goedkoopste premie. In deze berekening zijn FBTO en Centraal Beheer het goedkoopst uit de bus gekomen. Uiteindelijk is een autoverzekering een persoonlijk product. Voor iedereen is de premie weer anders. Als je echt de goedkoopste autoverzekering voor jongeren wilt vinden is het aan te raden om zelf een vergelijking uit te voeren op deze website of bijvoorbeeld Independer.