Grijs kenteken

Het grijs kenteken is een benaming van het kenteken van voertuigen die een belastingvoordeel hebben. Veelal zijn voertuigen met grijze kentekens bestelwagens (ondernemers) of auto’s voor gehandicapten. Het grijze kenteken kunt u herkennen aan het nummerbord. De eerste letter van het kenteken is een B of een V. De naam grijs kenteken komt van het feit dat vroeger het kentekenbewijs deel I grijs was. De kleur van de kentekenplaat van een grijs kenteken is altijd geel of blauw.

Wat is het voordeel van een grijs kenteken

Als u een auto met grijs kenteken heeft dan krijgt u een korting op de wegenbelasting en bij het kopen van de auto bent u geen BPM verschuldigd. Een grijs kenteken zorgt dus voor een aanzienlijke besparing op de belastingheffing. Voor auto’s van 30 jaar en ouder is het mogelijk een vrijstelling te krijgen voor de wegenbelasting. Als u de auto binnen vijf jaar doorverkoopt aan een particulier of u gebruikt de auto niet meer zakelijk dan moet u alsnog de BPM betalen.

Waar moet de auto met een grijs kenteken aan voldoen?

De eisen voor een grijs kenteken verschillen per type vervoersmiddel. Voor een grote bestelauto gelden andere eisen dan een auto met open laadbak of een bestelauto met een verhoogd dak. De voorwaarden zien grotendeels toe op de onderstaande zaken. Voor alle specifieke voorwaarden, zie website Belastingdienst.

  • De auto is ingericht voor goederenvervoer;
  • De grootte van de laadruimte;
  • Geen zitplaatsen in de laadruimte
  • Maximum massa is 3.500 kilo

Er worden ook eisen gesteld aan de eigenaren van de auto (ondernemers en gehandicapten). De eigenaar moet een ondernemer zijn voor de omzetbelasting en in het bezit zijn van een BTW-nummer. De bestelauto staat op de naam van de onderneming en wordt voor meer 10% zakelijk gebruikt (in gereden kilometers). De vereisten voor gehandicapten zijn dat ze afhankelijk moeten zijn van de auto.

Wat voor soort auto’s hebben een grijs kenteken?

Het is mogelijk om bestaande auto’s om te bouwen zodat deze voldoen aan de vereisten om in aanmerking te komen voor een grijs kenteken. Voorbeelden van auto’s die in aanmerking komen zijn grote bestelauto’s ( zoals verhuisbussen en andere grote bestelbussen), bestelauto’s met een verhoogd dak (de zogenoemde combi’s), middelgrote bestelauto’s zonder verhoogd dak ( denk aan: ruimtewagens, minibusjes en terreinauto’s), bestelauto’s met een open laadbak en bestelauto’s met een dubbele cabine.

Grijs kenteken mogelijk voor particulier?

Als u geen ondernemer bent dan komt u niet in aanmerking voor een grijs kenteken. De enige uitzondering is gehandicapten en minder validen. U moet als minder valide persoon kunnen aantonen dat u afhankelijk bent van auto.

Autoverzekering en grijs kenteken

U betaalt voor de autoverzekering doorgaans minder premie voor een wagen met een grijs kenteken. De autoverzekeraar verrekent de btw die u over de premie zou moeten betalen. Hier staat tegenover dat u bij schade de kosten zonder btw krijgt vergoed. Lees hier meer over autoverzekering grijs kenteken.

Lees ook eens de volgende artikelen