Heb je een eigen risico bij WA verzekering?

De WA autoverzekering is de minimaal verplichte autoverzekering in Nederland. Deze verzekering dekt schade die jij met jouw auto veroorzaakt aan anderen. Als je een schade veroorzaakt, heb je dan een eigen risico bij de WA verzekering? Een WA autoverzekering is niet hetzelfde als een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP). Dit artikel gaat over het eigen risico bij de WA autoverzekering.

Bij een WA autoverzekering heb je geen eigen risico. Het eigen risico is er alleen bij een WA beperkt casco of All risk autoverzekering. Als jij dus schade hebt veroorzaakt met je auto bij een ander dan hoef je geen eigen risico te betalen.

Wanneer eigen risico bij de autoverzekering?

Bij schades aan de eigen auto is er meestal sprake van een eigen risico. De hoogte van dit eigen risico hangt af van het soort schade (ruitschade, blikschade), de schadeoorzaak, de leeftijd bestuurder of de keuze van het reparatiebedrijf. Soms kan je ervoor kiezen het eigen risico te verlagen naar €0,-. In ruil daarvoor betaal je meer premie. Schades aan de eigen auto worden alleen gedekt onder de WA beperkt casco (WA plus) of WA volledig casco (all risk) autoverzekering. Dit betekent dus dat je alleen een eigen risico hebt bij een WA plus of WA volledig casco dekking.

Als je schade aan anderen toebrengt met jouw auto dan hoef je daar geen eigen risico voor te betalen. Een standaard WA verzekering dekt alleen schade die je aan anderen toebrengt en kent daarom geen eigen risico.

FBTO autoverzekering

  1. Eigen risico naar € 0,- mogelijk
  2. Zelfde korting voor tweede auto!

Bekijk FBTO

Wanneer geldt een verhoogd eigen risico?

Als je een WA beperkt casco of all risk verzekering hebt en je claimt een schade aan de eigen auto dan heb je in sommige gevallen een verhoogd eigen risico. Voorbeelden waar er sprake is van een verhoogd eigen risico:

  • Wanneer je kiest voor eigen schadehersteller.
  • Degene die aanrijding heeft veroorzaakt is 24 jaar of jonger.
  • Wanneer je zelf bij afsluiten voor een hoger eigen risico gekozen hebt in ruil voor lagere premie.

Waarom bestaat het eigen risico?

Het eigen risico is een instrument wat verzekeraars inzetten zodat niet elke kleine schade geclaimd wordt. Een schadeclaim afhandelen kost geld. Als iedereen voor kleine bedragen schades claimt dan kost dit de verzekeraar veel geld. Het eigen risico ontmoedigt verzekerden om voor elk klein bedrag een schadeclaim in te dienen. Het eigen risico kan ook worden ingezet om meer risico af te wentelen op de verzekerde. De verzekerde kan in veel gevallen ook zelf kiezen voor een hoger eigen risico in ruil voor een lagere premie. Het eigen risico kan ook worden gebruikt om bepaald gedrag te sturen. Bijvoorbeeld dat de verzekeraar wilt dat je naar een specifieke schadehersteller gaat met je schade. In ruil hiervoor krijg je een lager eigen risico.

Waarom bestaat er geen eigen risico bij alleen WA verzekering?

Er bestaat geen eigen risico bij de WA verzekering omdat de WA verzekering alleen schade die jij veroorzaakt aan anderen dekt. Om er zeker van te zijn dat de tegenpartij zijn volledige schadebedrag vergoedt krijgt is er geen eigen risico bij de WA verzekering. Het zou anders kunnen voorkomen dat jij als schuldige partij het eigen risico niet kan betalen en dat de tegenpartij dit bedrag niet ontvangt.

Lees meer over de volgende gerelateerde onderwerpen