Hoe kan ik van autoverzekering veranderen?

Sommige mensen zitten al jaren bij hun autoverzekeraar. Andere stappen weer regelmatig over. Soms stappen mensen over door een slechte ervaring met de autoverzekeraar. Het is ook mogelijk om van autoverzekering te veranderen doordat de situatie van de verzekerde veranderd is. Zo zorgt een verhuizing vaak voor een verandering van de premie, maar ook een andere auto. Wanneer je al een verzekering hebt hoe kan je dan van autoverzekering veranderen?

Veranderen van autoverzekeraar kan na de looptijd van de autoverzekering. Dit kan door de autoverzekering op te zeggen en een nieuwe verzekering af te sluiten bij een andere verzekeraar. Veranderen van dekking is mogelijk door dit door te geven aan de autoverzekeraar. Veranderen van een lage naar hogere dekking is niet altijd mogelijk, bijvoorbeeld bij oude auto’s. Wijzigen van de autoverzekering in verband met een nieuwe of andere auto moet doorgegeven worden aan de verzekeraar.

Autoverzekering veranderen na afloop van de looptijd

Bij het afsluiten van de autoverzekering wordt doorgaans een overeenkomst afgesloten met een looptijd van een jaar. Binnen dit jaar is het niet mogelijk om de autoverzekering op te zeggen indien je nog in bezit bent van de auto. Van autoverzekering veranderen binnen de looptijd is dus niet mogelijk. Na afloop van de looptijd is het mogelijk om de autoverzekering over te zetten naar een andere verzekeraar. Als je bijvoorbeeld op 15 maart 2023 een autoverzekering hebt afgesloten dan loopt deze af op 15 maart 2024. Per 15 maart 2024 kan je dus de autoverzekering veranderen. De vraag is welke autoverzekering heb je nodig als je wil veranderen?

Veranderen van autoverzekeraar? Kijk eens bij Univé. Tot wel 80% korting.

Autoverzekering dekking veranderen bij huidige verzekeraar

Als je tevreden bent bij de huidige autoverzekeraar, maar je de dekking wilt veranderen dan kan dit doorgaans gemakkelijk geregeld worden bij de autoverzekeraar. Het is dus mogelijk om de autoverzekering tussentijds te wijzigen. De behoefte om de autoverzekering te veranderen kan ontstaan doordat je bijvoorbeeld al een tijd een allrisk dekking hebt. Na enige tijd wordt de auto ouder en is het economisch gezien niet meer zinvol om allrisk te verzekeren. Op zo’n moment is een wijziging naar een lagere dekking gewenst. Het is mogelijk om een wijziging van dekking aan te geven aan de verzekeraar naar een lagere dekking (zoals een WA dekking).

De dekking veranderen van een lagere dekking naar hogere dekking is niet altijd mogelijk. Het is vaak niet mogelijk om hele oude auto’s (ouder dan 10 jaar) allrisk te verzekeren. Dus wanneer je een WA dekking hebt en je wilt deze veranderen naar allrisk dan is dit niet mogelijk. Het is ook niet aan te raden om de dekking te veranderen naar allrisk omdat een oude auto doorgaans een lage dagwaarde heeft. Vanwege de lage dagwaarde heeft het economisch geen zin om de auto allrisk te verzekeren.

Autoverzekering veranderen van naam

De kentekenhouder van de auto is in principe de persoon die de autoverzekering heeft afgesloten. Om de naam te wijzigen is het dus doorgaans ook noodzakelijk om de kentekenhouder te wijzigen. Dus de auto moet overgeschreven worden op een andere naam via de RDW. Auto overschrijven kan tegenwoordig online. Er is wel een uitzondering in het veranderen van de autoverzekering op een andere naam. Dit is dat een autoverzekering op naam van de partner gezet kan worden. Dit kan alleen als de partner op hetzelfde adres woont.

Autoverzekering veranderen door nieuwe auto

Als je wil veranderen van autoverzekering bij aankoop nieuwe wagen dan moet je de autoverzekering overschrijven. Dit kan gemakkelijk door de huidige autoverzekeraar in te lichten dat je een nieuwe auto hebt. De premie zal hoogstwaarschijnlijk veranderen bij een andere auto. Dit komt door een andere dagwaarde, gewicht (massa ledig voertuig) en vermogen van de nieuwe auto. Het is dus raadzaam om na te gaan of de huidige verzekeraar nog steeds aantrekkelijk is bij de nieuwe auto. Mogelijk zijn er andere verzekeraars die aantrekkelijker zijn.

Autoverzekering rekeningnummer veranderen

Het rekeningnummer veranderen van de autoverzekering kan je het beste doen door de wijziging via mail of telefonisch door te geven bij je huidige autoverzekeraar.

ANWB autoverzekering veranderen

Om de dekking te veranderen bij ANWB is het mogelijk om dit telefonisch door te geven via 088 269 2222. Ook bij aanschaf van een nieuwe auto is het mogelijk deze wijziging door te geven.

Univé autoverzekering veranderen

Veranderingen in uw situatie kunt u bij Univé doorgeven in het digitale dossier: Mijn Univé. Bij een nieuwe auto of andere vervangende auto kan je bij Univé dit doorgeven via de stap premieberekening.

  • Bereken de premie voor de nieuwe of andere auto
  • Ga door naar “Uw situatie”
  • Kies bij “Welke auto wilt u verzekeren” voor “Vervangende auto”
  • Vul uw gegevens in
  • Sluit de verzekering af.

FBTO autoverzekering veranderen

Het is mogelijk om de verzekering bij FBTO uit te breiden of te verminderen. Wijzigingen kunnen doorgegeven worden via MijnFBTO. Het is ook mogelijk om te bellen naar (058) 234 56 78.

Ditzo autoverzekering veranderen

Het merk Ditzo bestaat niet meer. Per 17 april 2023 verdwijnt na 15 jaar verdwijnt het online merk van a.s.r., genaamd Ditzo. Indien je bij Ditzo een woon-, auto- of zorgverzekering hebt afgesloten, of een van hun andere verzekeringen, dan is het belangrijk om te weten dat dit merk vanaf maandag 17 april 2023 verder zal gaan onder de naam van hun moederbedrijf a.s.r. Vanaf 17 april 2023 kan je een autoverzekering afsluiten bij a.s.r.

Voorheen werkte het wijzigen bij Ditzo als volgt: Als je een nieuwe auto had gekocht dan kon je dit wijzigen bij Ditzo via Mijn Ditzo. In Mijn Ditzo was direct zichtbaar wat de nieuwe premie is voor de nieuwe auto. Het was ook mogelijk om de dekkingen te veranderen in deze omgeving. Deze stappen moet je nu doorlopen bij a.s.r. Je hebt hiervoor een account nodig bij a.s.r. ik kies zelf. Vervolgens log je in onder: https://mijnschade-ikkieszelf.asr.nl/. Op deze plek kan je de autoverzekering veranderen.

Ben je niet gecharmeerd van a.s.r. en op zoek naar een andere verzekeraar? Bekijk dan eens verschillende verzekeraars via de vergelijkingsmodule.

HEMA autoverzekering veranderen

Om de dekking van de HEMA verzekering te veranderen moet je inloggen in de online polis map. Hier zijn direct de gegevens te zien en te wijzigen. Aanpassen van de dekking kan dagelijks bij HEMA. Het is ook mogelijk om aanvullende dekkingen nog extra af te sluiten.

Gerelateerde artikelen