Hoe lang mag een auto niet verzekerd zijn?

Wanneer je een kenteken van een auto of motor op jouw naam hebt staan dan ben je verplicht om een verzekering voor de wettelijke aansprakelijkheid af te sluiten. Dit is de WA autoverzekering. Soms lukt het niet om direct nadat je het kenteken op naam hebt geschreven een autoverzekering af te sluiten. Hoe lang mag een auto nu niet verzekerd zijn?

De auto moet meteen na het overschrijven van het kenteken worden verzekerd anders riskeer je boetes. Op dezelfde dag van overschrijving kenteken moet de auto verzekerd zijn. Als je niet verzekerd bent dan krijg je in sommige gevallen een waarschuwingsbrief van de RDW. Wacht niet op deze waarschuwing en sluit direct een autoverzekering af. Als je auto meer dan 14 dagen niet verzekerd is zullen autoverzekeraars je niet meer accepteren. Sluit een autoverzekering af bij bijvoorbeeld Centraal Beheer of FBTO.

Waarom moet je direct de auto verzekeren?

De auto moet verzekerd worden omdat het in de wet staat opgenomen. Dit staat in de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen. Een van de redenen is dat de wetgever situaties wilt voorkomen dat iemand schade veroorzaakt aan iemand anders terwijl die onverzekerd is. Een schade veroorzaken kan grote financiële consequenties hebben die niet iedereen kan dragen. Denk niet te makkelijk door bijvoorbeeld na het kopen van een auto onverzekerd naar huis te rijden (en dan thuis de verzekering te regelen). Als jij tijdens deze rit een grote materiële schade of letselschade veroorzaakt dan is de kans groot dat je de rest van je leven deze schade aan het afbetalen bent. Daarnaast kan je ook een boete krijgen van de politie als je staande gehouden wordt.

Sluit direct een autoverzekering af

Sluit na aanschaf van de auto direct een autoverzekering af. Direct een minimale goedkope WA verzekering afsluiten om direct op weg te kunnen? Kijk eens bij de volgende verzekeraars:

FBTO autoverzekering

  • Hele jaar door aanvullende modules aan- en uitzetten
  • Zelfde no-claim voor tweede auto

ca. €30,50 p/m

Wanneer kan je de auto verzekeren?

De auto kan je verzekeren als die op jouw naam staat en je de meldcode in bezit hebt. De meldcode staat op het kentekenbewijs. Tegenwoordig kan je de autoverzekering op elk moment van de dag en op welk moment in de week afsluiten. Zo is het mogelijk om de autoverzekering af te sluiten op zaterdag of zondag. Ook de auto ’s avonds verzekeren is geen probleem. Dit kan allemaal via het internet. Op doordeweekse dagen tussen 09:00 en 17:00 is het vaak ook mogelijk om de autoverzekeraar te bellen om een autoverzekering af te sluiten.

Wanneer hoef je de auto niet te verzekeren?

Als je de auto niet wilt verzekeren omdat je hem niet gebruikt (hij staat bijvoorbeeld op een erf in een schuur) dan kan je de auto schorsen. Als de auto geschorst is dan heb je geen verzekeringsplicht meer. Lees meer over auto schorsen.

Auto niet verzekerd wanneer boete?

Als je de auto niet verzekerd kan je twee soorten boetes krijgen. Die van de politie wanneer je staande gehouden wordt en een boete van de RDW. Als de auto niet binnen 28 dagen na tenaamstelling is verzekerd dan krijg je van de RDW een waarschuwingsbrief. In de brief staat dat de auto op jouw naam niet verzekerd. is. Na ontvangst van de brief heb je nog wat tijd om de auto alsnog te verzekeren.

De verzekeraar kan natuurlijk een ook een fout hebben gemaakt bij het aanmelden van de verzekering bij de RDW. Als je een brief krijgt van de RDW neem dan contact op met de verzekeraar.

Als je de waarschuwingsbrief negeert dan krijg je een tweede brief. In deze brief staat dat de RDW een artikel 34 verklaring wilt ontvangen. Een artikel 34 verklaring is een verklaring die de autoverzekeraar moet afgeven. In deze verklaring staat dat je wel verzekerd was op de peildatum van de controle van de RDW. Als je deze verklaring niet kan overhandigen en dus niet kan aantonen dat je verzekerd was dan krijg je een boete van de RDW.

Hoe hoog is de RDW boete voor geen verzekering?

De boete van de RDW voor een onverzekerde auto of motor is ongeveer €600. Als je na de eerste boete nog steeds verzuimt om de auto te verzekeren dan kan de RDW nog meer boetes opleggen. Per jaar kan de RDW een aantal boetes uitdelen.

Hoe goed controleert RDW of auto’s verzekerd zijn?

De RDW controleert zeer goed. Zij voeren namelijk een 100% controle uit op mogelijke onverzekerde voertuigen. Dit kunnen zij door digitale systemen. De RDW doet deze controle in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Naast verzekeringsplicht controleert de RDW ook op de APK plicht. Ook deze controle wordt voor 100% uitgevoerd. Het is dus zeker dat je in de controle opvalt als je de auto niet verzekerd.

Auto te lang niet verzekerd en verzekeraar accepteert niet meer

Na 14 dagen niet verzekerd geweest te zijn heb je de kans dat de verzekeraar je niet meer accepteert. De autoverzekeraar wilt graag klanten die zich aan wettelijke verplichtingen houden. Wanneer je dat niet doet dan ben je voor de autoverzekeraar een verhoogd risico. Wanneer je afgewezen wordt voor een verzekering omdat je langer dan 14 dagen niet verzekerd was dan moet je dit melden bij alle andere toekomstige aanvragen voor de autoverzekering. De kans is daarom groot dat je bij geen enkele verzekeraar meer terecht kan. Je bent dan aangewezen op een speciale autoverzekeraar voor hogere risico consumenten. Dit is de Vereende. De premie voor deze verzekering is schrikbarend hoog. Voorkom dat je in deze situatie terecht komt. Lees meer over autoverzekering geweigerd.

Lees ook eens over de volgende onderwerpen