Hoe weet je of iemand anders een autoverzekering heeft?

Er kunnen verschillende redenen zijn om te willen weten of iemand een autoverzekering heeft. Je bent bijvoorbeeld net aangereden door iemand met een auto of je gaat een proefrit maken in andermans auto. In beide gevallen is het handig om te weten of de partij waarmee je te maken hebt wel verzekerd is. Zo kan jij bepalen of je wel die proefrit gaat maken of dat je niet voor de extra zekerheid om een ID vraagt van de persoon die je heeft aangereden.

Je kan vrij snel erachter komen of iemand een autoverzekering heeft. Je hebt het kenteken van de auto nodig. Ga vervolgens naar de website van de RDW onder RDW kentekencheck. Vul het kenteken in en kijk onder “Status van het voertuig” onder WAM verzekerd. Als daar “Ja” staat dan is de auto verzekerd. Ben je zelf op zoek naar een autoverzekering? Kijk eens bij InShared.

Stappenplan WAM verzekering checken

  1. Ga naar: https://ovi.rdw.nl/
  2. Vul het kenteken in
RDW kentekencheck

3. Druk op de tab “Status van het voertuig”

RDW WAM verzekerd verzekering check

4. Kijk onder “WAM verzekerd”. Staat hier “Ja” dan is de auto verzekerd.

rdw verzekering check

Waar staat WAM voor?

WAM staat voor Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen. In deze wet is bepaald dat een motorrijtuig (waaronder een auto) verzekerd moet zijn wanneer het kentekenbewijs is afgegeven. Het niet verzekerd zijn bij de WAM is strafbaar gesteld. Er is een uitzondering van de WAM verzekeringsplicht, dat is bij schorsing van het voertuig. De minimaal verplichte autoverzekering is de WA autoverzekering. Je kan een WA verzekering afsluiten bij Centraal Beheer.

Waarom kan je bij de RDW controleren of je WAM verzekerd bent?

De Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) controleert op de naleving van de verzekeringsplicht. De RDW doet dit met een register. Dit is het Centraal Register WAM (CRWAM). De RDW beheert dit register.

Wat kan er allemaal in het Centraal Register WAM staan?

In het register kunnen drie opmerkingen staan: Ja, Nee en n.v.t. (niet van toepassing).

  • Ja: Je krijgt bij de RDW onder WAM verzekerd “Ja” te zien als er een verzekering geregistreerd staat in het CRWAM bij het desbetreffende kenteken. Het is mogelijk dat een verzekering reeds is beëindigd en dit nog niet is geregistreerd in het CRWAM. In enkele gevallen kan het voorkomen dat de “Ja” niet klopt.
  • Nee: Wanneer er “Nee” staat onder WAM verzekerd dan is er geen verzekering geregistreerd in het CRWAM. Het is mogelijk dat de autoverzekeraar de registratie van de verzekering nog moet aanmelden bij de RDW. Alleen de autoverzekeraar kan zorgen voor een juiste registratie in het CRWAM.
  • Nvt: als er “NVT” staat dan is een verzekeringsregistratie bij het kenteken niet van toepassing of hoeft de afgesloten verzekering niet geregistreerd te worden in het CRWAM.

FBTO autoverzekering

  • 40% korting met 0 schadevrije jaren
  • Hele jaar door aanvullende modules aan- en uitzetten
  • Zelfde no-claim voor tweede auto

ca. €30,50 p/m

Lees ook over de volgende gerelateerde onderwerpen

Nu weet je hoe je kan controleren of iemand anders een autoverzekering heeft. Lees ook eens over de volgende onderwerpen.