Joyriding schade en autoverzekering

Een kind pakt onbewaakt jouw auto en rijdt vervolgens schade op de parkeerplaats of je auto wordt gebruikt voor een ramkraak. Allebei vormen van joyriding die schade tot gevolg heeft. Hoe werkt het met de autoverzekering als je schade hebt aan je auto door joyriding? Joyriding heeft verschillende vormen: zonder en met geweldpleging. Lees meer over hoe het zit met de autoverzekering ten aanzien van joyriding.

Joyriding – wat is het?

Joyriding is rijden met een auto van iemand anders zonder toestemming. Met joyriding heeft de joyrider niet de bedoeling om de auto stelen. Daarmee verschilt joyriding met autodiefstal. Joyriding gaat om het rijden zelf. In de meeste gevallen heeft een joyrider geen rijbewijs. Er zijn twee varianten van joyriding: met geweldpleging en zonder geweldpleging

Joyriding met geweldpleging
Bij joyriding met geweldpleging wordt er geweld gebruikt om te kunnen autorijden. Hierbij kan gedacht worden aan forcering van de auto (inbraak) of je wordt bedreigd om jouw autosleutels af te staan.

Joyriding zonder geweldpleging
Bij joyriding zonder geweldpleging heeft de joyrider toegang tot de auto zonder geweld. Bijvoorbeeld omdat de joyrider de autosleutels heeft gevonden en daarmee de auto in kon.

Joyriding – schade aan anderen

Wanneer iemand met jouw auto door joyriding schade veroorzaakt aan andermans spullen dan is deze schade van anderen gedekt onder de WA autoverzekering. De autoverzekeraar gaat proberen de schade te verhalen op de joyrider. In veel gevallen moet je aangifte doen van het joyriden.

Joyriding – schade aan de eigen auto

Schade aan de eigen auto door joyriding is alleen gedekt onder de WA+ beperkt casco autoverzekering en de WA volledig casco autoverzekering (allrisk). In veel gevallen geldt een eigen risico bij het claimen van de schade. Dit eigen risico kan je proberen te verhalen op de joyrider.

Joyriding en schadevrije jaren

Bij sommige schadeclaims verlies je geen schadevrije jaren. Dit is ook het geval bij schade door joyriding. Dus als je schade hebt door joyriding dan zak je niet in schadevrije jaren. Je premie gaat hierdoor gelukkig niet omhoog en je no-claim korting blijft in stand.

Auto verzekeren tegen joyriding?

Als je op zoek bent naar een autoverzekering die je dekt voor schade tegen joyriding dan kan je kiezen voor een WA+ of allrisk verzekering. De WA+ en allrisk verzekering kan je vinden door de autoverzekering te vergelijken.

Lees ook eens over

Autosleutel kwijt en autoverzekering