Katalysator diefstal auto verzekeren

Je hebt een auto met een gewilde katalysator bij boeven. Waarom zijn deze zo gewild en kan je de auto goed verzekeren tegen ontvreemding?

Waarom wordt de auto katalysator zo vaak gestolen?

De katalysator hoort bij de uitlaat van je auto. Het onderdeel reinigt de uitlaatgassen. Dit reinigen gebeurt onder andere met waardevolle metalen, zoals palladium, platina en rodium. De edelmetalen zorgen ervoor dat dieven interesse hebben in het auto-onderdeel. Het is daarmee zeer vatbaar voor diefstal. Het is binnen een paar minuten gestolen. Soms leggen dieven je auto op de zij om er gemakkelijk bij te kunnen.

Is diefstal katalysator schade verzekerd?

Heb je een goede autoverzekering? Je bent verzekerd tegen katalysatordiefstal met een WA+ of een all risk autoverzekering. Deze dekkingen verzekeren diefstal. Je moet wel aangifte doen bij de politie. Wil jij je auto goed verzekeren? Sluit een WA+ of all risk autoverzekering af bij Univé. Je auto goed verzekeren doe je het liefst met een all risk dekking. Let op! Je bent niet verzekerd met alleen een basis WA-verzekering voor dit soort vernielingen.

WA+ of all risk verzekering?

In principe maakt het niet of je auto WA+ beperkt casco of all risk verzekerd is. Beide dekkingen verzekeren dit soort schade. Met een all risk verzekering ben je ook verzekerd voor autoschade aan je eigen auto door eigen schuld en vandalisme.

Wat kost het om een katalysator te vervangen?

Je hebt na een diefstal een gehele nieuwe katalysator nodig. Het vervangen en reparatie van het onderdeel in je auto is een grote kostenpost. Voor kleine auto’s moet je denken aan zo’n € 200 tot € 600 euro. Voor een grote auto lopen de kosten op tot soms wel € 1000 of meer. Je betaalt ook voor de arbeidsuren van de garage.

Welke katalysatoren worden gestolen?

Ruim 3.300 katalysatoren werden in 2021 gestolen in Nederland. De populairste auto is de Toyota Prius. Na dit model zijn Volkswagens ook populair. Met name modellen van tussen 2004 en 2013. Niet elke katalysator is hetzelfde. Dieven hebben het gemunt op de Toyota Prius omdat deze relatief veel palladium zou bevatten.

Hoeveel edelmetalen zitten er in een katalysator?

In een gemiddelde katalysator zit 2 tot 3 gram platina en 3 tot 5 gram palladium. Het verschilt per soort auto hoeveel gram er exact in het onderdeel zit verwerkt. Het verschilt ook hoeveel rodium er in het onderdeel zit verwerkt.

Wat levert een gestolen katalysator dieven op?

Per stuk levert het onderdeel een kleine opbrengst op van ongeveer 100 tot 200 euro. Wat de katalysatordieven daadwerkelijk vangen hangt vooral samen met de marktprijs van de metalen. Hoe hoger de marktprijs is op enig moment, hoe meer interesse. Bij een hoge prijs is de dief sneller actief. Begin 2023 is de prijs voor palladium € 54.581 per kilo / € 54,58 per gram en voor platina € 32.881 per kilo / € 32,88 per gram. Rodium is ruim € 400.000 per kilo waard. Dit is het meest zeldzame metaal ter wereld.

Welke katalysator is veel geld waard? Vooral de Toyota Prius.

De hybride versies van de Honda Jazz, de Lexus RX en de Toyota’s Auris en Prius zijn het meeste waard. De katalysatoren in deze auto’s vaak minder gecorrodeerd omdat ze minder vaak worden gebruikt. De kans is groter dat een crimineel toeslaat bij deze auto’s. Het zijn vooral de wat oudere generatie hybrids die op het verlanglijstje staan.

Wat kun je doen om de kans van diefstal te verminderen?

Een paar algemene tips om dit soort diefstal te voorkomen of om het dieven moeilijker te maken:

  1. Auto op een bewaakte plek, garage, stalling, goed verlichte straat of goed verlichte plek parkeren.
  2. Katalysator extra goed vastzetten (bijvoorbeeld met Catloc) of lassen (gelaste katalysator).
  3. Hellingshoeksensoren inbouwen. Wanneer criminelen de auto opkrikken dan registreert de sensor dit. De claxon en/of ingebouwde sirene gaat af.

Met wat hierboven staat zorg je er in ieder geval ervoor dat de kans afneemt dat je te maken krijgt met diefstal katalysator bij jouw auto.