Kenteken online overschrijven

Het is tegenwoordig mogelijk om online het kenteken over te schrijven op uw naam. U hoeft niet meer naar een postkantoor of de RDW voor kantoor voor overschrijving. Online overschrijven kan alleen als u een nieuw identificatiebewijs heeft (zoals een rijbewijs) afgegeven na 2014, een Digid account en een nieuwe smartphone. Het overschrijven is geregeld binnen 5 minuten. Direct na aankoop van een auto kunt u de auto op uw naam zetten. Dit is zeer handig bij het kopen van een auto van een particulier. Het vrijwaringsbewijs voor de verkopende partij krijgt u binnen via de email.

Wat heb je nodig voor online kenteken overschrijven?

Om online bij de RDW een kenteken op uw naam te zetten moet u voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • U bent een particulier of heeft een eenmanszaak;
 • Kentekencard is aanwezig (met een papieren kentekenbewijs is online overschrijven niet mogelijk);
 • Tenaamstellingscode is aanwezig;
 • DigiD app;
 • Rijbewijs, paspoort of identiteitskaart die afgegeven is na 14 november 2014;
 • Smartphone met een NFC-lezer (Near Field Communication chip). Dit zijn Android toestellen met versie 6.0 of hoger of iPhones met iOS versie 13 of hoger.

1. DigiD app downloaden en app instellen door identificatiebewijs te scannen

U heeft voor het online overschrijven een DigiD nodig. Dit is een persoonlijk account die u kunt gebruiken om zaken te regelen met de overheid. Als u geen DigiD account heeft dan kunt u er een aanvragen via de link: DigiD aanvragen.

Als u een DigiD account heeft dan moet u de DigiD app downloaden. Deze kunt u vinden in de Play store of Appstore van uw smartphone. Als u de applicatie heeft gedownload en geïnstalleerd dan kunt u de app instellen.

Bij het openen van de app moet u inloggen met uw DigiD account en vervolgens uw identificatiebewijs scannen. Dit kan door uw rijbewijs, paspoort of identiteitskaart tegen de smartphone aan te houden. Op dat moment heeft u zichzelf geïdentificeerd in de DigiD app.

2. Inloggen en betalen – Kenteken online overschrijven bij RDW

Om het voertuig kenteken over te schrijven voer dan de volgende stappen uit:

 1. Ga naar ‘Voertuig overschrijven’. Via deze link komt u in DigiD-scherm terecht waar u kunt inloggen;
 2. Volg de stappen op uw scherm;
 3. Betaal de overschrijvingskosten met bijvoorbeeld iDeal (dit kost ongeveer 10 euro);
  Het voertuig is niet direct overgeschreven na betaling. De RDW moet de betaling eerst verwerken. Dit kan soms even duren.

3. E-mails ontvangen met overschrijvingsgegevens

Na het betalen ontvangt u van de RDW drie e-mails.

 • Email 1: Eerst ontvangt u de melding dat uw aanvraag in behandeling is.
 • Email 2: In de tweede e-mail krijgt u een bevestiging dat het voertuig is overgeschreven. Bij ontvangst van de tweede mail is het voertuig daadwerkelijk overgeschreven op uw naam. Op dat moment bent u ook verantwoordelijk voor het voertuig en alle daarbij horende verplichtingen. Een verplichting is om een autoverzekering af te sluiten.
 • Email 3: In de derde mail krijgt u een link naar het vrijwaringsbewijs en het tenaamstellingsverslag. U kunt het vrijwaringsbewijs downloaden via deze link en vervolgens sturen naar de verkoper van de auto. Let op dat u niet per ongeluk de hele mail naar de verkoper stuurt want anders kan deze mogelijk ook het tenaamstellingsverslag inzien. Het tenaamstellingsverslag is voor uw eigen administratie. De link is 30 dagen geldig. Het is aan te raden om het tenaamstellingsverslag uit te printen en op te nemen in een map.

Via de post ontvangt u het kentekenbewijs in creditcardformaat en het tweede deel van de tenaamstellingscode. In totaal is de tenaamstellingscode 9 cijfers. Bewaar deze goed.

Vergeet niet na het overschrijven gelijk een autoverzekering afsluiten!

Ga na het overschrijven van de kenteken niet gelijk rijden zonder een autoverzekering te regelen. U moet namelijk altijd verzekerd zijn met de auto als u rijdt. Na het overschrijven is het aan te raden om direct een autoverzekering af te sluiten. Bent u op zoek naar een goedkope autoverzekering zonder eigen risico of heeft u weinig schadevrije jaren? Bekijk de goedkope autoverzekering zonder eigen risico en goedkope autoverzekeringen zonder schadevrije jaren. Als u ook een pechhulp dekking wilt afsluiten dan hebben wij ook uitgezocht welke autoverzekering goedkoop is met pechhulp.

Gerelateerde artikelen