Kenteken online overschrijven

Auto op naam zetten online? Het is mogelijk om online het kenteken over te schrijven op jouw naam. Je hoeft niet meer langs een postkantoor of RDW kantoor voor een kentekenoverschrijving. Een overschrijving is gemakkelijk online te regelen. Handig bij het kopen van een auto bij een particulier.

Wat heb je nodig voor online overschrijven auto?

Je zet een kenteken online op jouw naam. Om dit te kunnen doen moet je de volgende zaken hebben:

 • Een Digid + Digid app
 • Identificatiebewijs (zoals een identiteitskaart, paspoort of rijbewijs) afgegeven na 14 november 2014
 • Smartphone met NFC (Near Field Communication) chip. De meeste smartphones (iPhone iOS 13 of hoger, Android versie 6.0 of hoger) hebben een dergelijke chip.
 • Kentekencard van de auto
 • Tenaamstellingscode

In drie stappen online auto op naam zetten

Overschrijven is binnen 5 minuten geregeld. Direct na aankoop van je auto kan je de auto op jouw naam zetten. Je koopt een auto van een particulier? Je hoeft niet meer langs het postkantoor. Regel de overschrijving direct ter plekke. Na afronding van het overschrijven krijg je het vrijwaringsbewijs via de e-mail welke je kan geven aan de verkopende partij. In drie stappen schrijf jij het kenteken over.

Stap 1. DigiD app downloaden en app instellen door identificatiebewijs te scannen

Heb jij al een DigiD app waarin je bent geïdentificeerd? Dan kan je direct naar stap 2.

Je hebt een DigiD nodig voor online overschrijven van kentekens. Een Digid is een persoonlijk account die je gebruikt om zaken te regelen met de overheid. Heb je nog geen DigiD account? Vraag deze dan eerst aan via: DigiD aanvragen. Ben je nu een auto aan het kopen en heb je geen DigiD? Dan moet je alsnog langs het postkantoor.

Heb je wel een DigiD? Dan kan je doorgaan en moet je de DigiD app downloaden. De DigiD app vind je in de Play store of Appstore van horend bij je smartphone. Als je de app hebt gedownload en geïnstalleerd dan kan je de app instellen.

Je opent de DigiD app en logt in met het DigiD account. Vervolgens scan je jouw identificatiebewijs. Je scant het ID bewijs door jouw rijbewijs, paspoort of identiteitskaart tegen de smartphone aan te houden. Dankzij de NFC chip in je ID bewijs en smartphone wordt het ID bewijs herkent. Je hebt jezelf nu geïdentificeerd in de DigiD app.

Stap 2. Inloggen en betalen – Kenteken online overschrijven bij RDW

Om het kenteken van het voertuig over te schrijven voer je de volgende stappen uit:

 1. Ga naar de link ‘Voertuig overschrijven’. Via deze link kom je terecht in het DigiD-scherm van de RDW waar je kan inloggen met je DigiD (vertrouw je de link niet? Klik dan door via RDW zelf: RDW link);
 2. Volg de stappen op het scherm;
 3. Betaal de overschrijvingskosten met bijvoorbeeld iDeal (dit kost ongeveer 10 euro);
  Het voertuig is niet direct overgeschreven na betaling. De RDW moet de betaling eerst verwerken. Dit kan soms even duren.

Stap 3. E-mails ontvangen met overschrijvingsgegevens

Na het betalen ontvang je van de RDW drie e-mails.

 • Email 1: Eerst ontvangt je de melding dat jouw aanvraag in behandeling is.
 • Email 2: In de tweede e-mail krijg je een bevestiging dat het voertuig is overgeschreven. Bij ontvangst van de tweede mail is het voertuig daadwerkelijk overgeschreven op jouw naam. Op dat moment ben je verantwoordelijk om het voertuig te verzekeren. Wacht hier niet mee het is verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Sluit direct na het overschrijven een autoverzekering af.

Berekenen InShared autoverzekering

 • 3 jaar nieuwwaarde regeling
 • Gratis vervangend vervoer

ca. € 29,00 p/m

Weet je niet waar je moet verzekeren? Kijk bij InShared of Centraal Beheer. Je kan bij deze verzekeraars dagelijks opzeggen. Daarnaast heb je altijd twee weken wettelijke bedenktijd. Je kan ook snel de autoverzekering vergelijken.

 • Email 3: In de derde mail ontvang je een link naar het vrijwaringsbewijs en het tenaamstellingsverslag. Je download het vrijwaringsbewijs via deze link en stuurt deze naar de verkoper van de auto of je laat deze aan de verkoper zien. Zo weet de verkoper dat hij of zij verlost is van de verplichtingen met betrekking tot de auto.

Let op dat je niet per ongeluk de volledige e-mail 3 naar de verkoper stuurt. In deze e-mail zit ook het tenaamstellingsverslag. Het tenaamstellingsverslag is voor jouw eigen administratie. De link is 30 dagen geldig.

Tenaamstellingsverslag bewaren

Het is aan te raden om het tenaamstellingsverslag uit te printen en op te nemen in een aparte administratie. Op het tenaamstellingsverslag staat het eerste deel van de tenaamstellingscode. Deze code heb je later nodig wanneer je de auto wilt verkopen. Je ontvangt geen overschrijvingsbewijs meer. Dit is nu de code.

Kenteken krijg je binnen via de post

Via de post ontvang je het kentekenbewijs in creditcardformaat en het tweede deel van de tenaamstellingscode. In totaal is de tenaamstellingscode 9 cijfers. Bewaar deze goed.

Nooit wachten met autoverzekering regelen – Sluit direct na het overschrijven een autoverzekering af!

Als de auto op jouw naam staat moet deze direct verzekerd zijn. Je kan niet wachten en een paar dagen later de auto verzekeren. Je mag zeker niet onverzekerd gaan rijden. Ga nooit na het overschrijven van het kenteken gelijk rijden zonder een autoverzekering te regelen. Na het overschrijven is het aan te raden om direct een autoverzekering af te sluiten.

Ben je op zoek naar een goedkope autoverzekering zonder eigen risico of heb je weinig schadevrije jaren? Bekijk de goedkope autoverzekering zonder eigen risico en goedkope autoverzekeringen zonder schadevrije jaren. Als je ook een pechhulp dekking wilt afsluiten dan hebben wij uitgezocht welke autoverzekering goedkoop is met pechhulp.

Gerelateerde artikelen