Kenteken overschrijven op zondag

Een kenteken overschrijven op zondag kan op verschillende manieren. In dit artikel lees je waar en hoe je een kenteken kan overschrijven op deze dag.

Waar kan je een kenteken overschrijven?

Een kenteken overschrijven kan op verschillende locaties en manieren, namelijk:

 • RDW-balie
 • Stichting Kentekenloket
 • PostNL
 • Online via RDW website.

Op zondagen zijn de RDW-balies en de punten van Stichting Kentekenloket gesloten. De meeste mensen weten wel dat je het kenteken kan overschrijven op een postkantoor of PostNL punt. Wist je echter dat tegenwoordig je ook het kenteken simpel online kan overschrijven? Nu zijn op zondag sommige PostNL punten zijn op wel open, maar niet allemaal. Online kan je op elk moment een kenteken overschrijven. Dus online kan uitkomen wanneer het PostNL punt op zondag niet open is of wanneer je geen zin hebt om naar het PostNL punt toe te gaan. We bespreken beide opties.

Let op dat je na het overschrijven van een auto op jouw naam direct verzekerd moet zijn! Regel direct een autoverzekering via bijvoorbeeld InShared

Kenteken via overschrijven op zondag via PostNL

PostNL heeft door Nederland ruim 3000 verschillende postpunten (“postkantoren”). Veel van deze punten bevindingen zich in een supermarkt (Jumbo, Albert Heijn), bouwmarkt (Formido, Praxis), sigarenboer (Primera, Ako, Cigo, Bruna) of andere locaties. In een aantal steden zijn dit soort retailers op zondagen geopend. Voor het overschrijven van een kenteken op zondag kan je dus terecht bij deze punten. Niet alle punten bieden de kenteken overschrijfservice op zaterdag of zondag aan. Bekijk op de website van PostNL of het mogelijk is om het kenteken over te schrijven op zondag. Vul je woonplaats in en filter op “Openingstijden” Zondag en “Wat wil je doen?” op Kenteken overschrijven om te zien waar het mogelijk is om een kenteken over te schrijven op zondag bij PostNL.

post nl locatiezoeker
PostNL locatiezoeker

Hoe werkt het overschrijven via PostNL?

Een kenteken overschrijven kan alleen als je 18 jaar bent en woont in Nederland. Je hebt een geldig legitimatiebewijs nodig (Nederlands paspoort, rijbewijs of identiteitskaart). Als je een auto koopt dan vraag dan om:

Bij de balie van het PostNl punt krijg je het eerste deel van de nieuwe tenaamstellingscode. De nieuwe kentekencard en het tweede deel van de tenaamstellingscode ontvang je per post. Na ontvangst van het tweede deel van de tenaamstellingscode kan je deze samenvoegen met het eerste deel. Deze tenaamstellingscode moet je goed bewaren. Deze heb je nodig als je het voertuig later weer wilt verkopen, inruilen, schorsen of slopen.

Na het overschrijven krijg je een vrijwaringsbewijs. Dit kan je geven aan de oude eigenaar van de auto.

Kenteken overschrijven op zondag online via RDW website

Een auto kenteken overschrijven hoeft tegenwoordig niet meer per se bij een postkantoor. Het overschrijven van het kenteken kan tegenwoordig veel gemakkelijker online.

Wat heb je nodig om het kenteken online over te schrijven?

Om online een kenteken over te kunnen schrijven moet er sprake zijn van de volgende situatie:

 • Je bent een particulier of hebt een eenmanszaak;
 • Kentekencard is aanwezig (met een ouderwets papieren kentekenbewijs is online overschrijven niet mogelijk);
 • Tenaamstellingscode is aanwezig;
 • Je hebt een DigiD app;
 • Rijbewijs, paspoort of identiteitskaart die afgegeven is na 14 november 2014;
 • Smartphone met een NFC-lezer (Near Field Communication chip). Dit zijn Android toestellen met versie 6.0 of hoger of iPhones met iOS versie 13 of hoger.

DigiD account nodig voor online overschrijven

Je hebt een DigiD nodig om online een kenteken over te schrijven. Dit is een account die je voor verschillende zaken kan gebruiken bij de overheid, waaronder belastingaangifte, donorregistratie en zo ook het kenteken overschrijven. Als je geen DigiD hebt dan moet je deze aanvragen. Dit duurt een aantal dagen.

DigiD app downloaden, installeren en identificeren

Als je een DigiD account hebt dan moet je de DigiD app downloaden en installeren. Na het openen van de app moet je jezelf eerst identificeren. Dit kan door je ID kaart, paspoort of rijbewijs te scannen met de telefoon. Dit is mogelijk omdat er een NFC chip zit in nieuw afgegeven paspoorten, rijbewijzen en ID kaarten. Na het scannen heb je jezelf geidentificeerd in de DigiD app.

Online overschrijven

Om het voertuig kenteken over te schrijven voer dan de volgende stappen uit:

 • Ga naar ‘Voertuig overschrijven’. Via deze link kom je in het DigiD-scherm terecht waar je kan inloggen;
 • Volg de stappen op het scherm;
 • Betaal de overschrijvingskosten met bijvoorbeeld iDeal (dit kost circa 10 euro);
 • Het voertuig is niet direct overgeschreven na betaling. De RDW moet de betaling eerst verwerken. Dit kan soms even duren, maar meestal is het direct verwerkt.

Na de overschrijving ontvang je diverse e-mails.

In de laatste e-mail kan je het vrijwaringsbewijs en tenaamstellingsverslag apart downloaden. Het vrijwaringsbewijs kan je sturen naar de vorige eigenaar van de auto. Op het tenaamstellingsverslag staat onder andere het eerste deel van de tenaamstellingscode. Via de post ontvang je het kentekenbewijs en het tweede deel van de tenaamstellingscode.

Auto overgeschreven – Regel direct een autoverzekering!

Nu je weet hoe het mogelijk is om het kenteken over te schrijven op zondag is het ook noodzakelijk dat je na het overschrijven direct een autoverzekering afsluit. Je bent namelijk verplicht de auto te verzekeren wanneer het kenteken op naam staat. Ook op zondag kan je eenvoudig een autoverzekering afsluiten. Bij de meeste verzekeraars kan je namelijk ook op zondag een autoverzekering afsluiten. Lees meer over autoverzekering afsluiten op zaterdag en zondag.