Kenteken overschrijven

Als u een nieuwe auto heeft gekocht ontkomt u er niet aan: het overschrijven kenteken auto. Als u de auto heeft overgeschreven dan bent u pas echt eigenaar. In dit artikel leest u hoe u het kenteken kan overschrijven.

Overschrijven kenteken

Zolang het kenteken van de auto (of ander voertuig) nog op de naam van de vorige oude eigenaar staat, bent u nog niet officieel eigenaar van de auto. Na de overschrijving is de auto officieel uw eigendom en bent u onder andere verantwoordelijk voor het afsluiten van een autoverzekering. De oude eigenaar is na de overschrijving gevrijwaard (en ontvangt een vrijwaringsbewijs).

Hoe een kenteken overschrijven?

U kunt een kenteken overschrijven op het postkantoor, kentekenloket of via de website van de RDW. U heeft voor het overschrijven van een kenteken uw kentekencard (plus tenaamstellingscode en legitimatiebewijs) nodig. U kunt ook nog het oude papieren kentekenbewijs tegenkomen. Bij het overschrijven van een papieren kentekenbewijs heeft u een tenaamstellingsbewijs, het overschrijdingsbewijs en een geldig legitimatiebewijs nodig. Voor het overschrijven van een kentekencard heeft u nodig: de kentekencard, de tenaamstellingscode en een gelding legitimatiebewijs.

Waar kenteken overschrijven?

U kunt het kenteken over laten schrijven op het postkantoor. U kunt deze vinden op de website van PostNL. U kunt ook naar een kentekenloket. Dit zijn autogarages met een volmacht van de RDW. Deze loketten vindt u door heel Nederland. Het is goed mogelijk wanneer u een auto bij een occasion dealer koopt het kenteken daar ter plekke kunt overschrijven.

Kenteken overschrijven via het internet

U kunt ook het kenteken overschrijven via de RDW website. Hiervoor heeft u een aantal aanvullende zaken nodig. Hierbij heeft u bijvoorbeeld een DigID nodig om in te loggen bij de RDW website. U heeft daarnaast een modern rijbewijs nodig (na 14 november 2014). Elk geldig paspoort of ID bewijs is ook geschikt. U dient deze te laten scannen met de RDA lezer app op de RDW website. U kunt deze alleen laten scannen met geschikte smartphones. Op deze manier kan je ook een kenteken overschrijven op zondag.

Na het overschrijven kenteken

Als u de auto heeft overgeschreven ontvangt u direct een tenaamstellingsverslag met de eerste vier cijfers van de nieuwe tenaamstellingscode. Daarnaast ontvangt u een vrijwaringsbewijs. Deze kunt u overhandigen aan de verkoper. De sleuteloverdracht van de auto vindt vaak pas plaats na het overhandigen van het vrijwaringsbewijs. U ontvangt het kentekenbewijs volgende werkdag in de brievenbus.

Op zaterdag en zondag kenteken overschrijven

U kunt bij de postkantoren en kentekenloketten terecht op de zaterdagen. U kunt online altijd uw kenteken overschrijven. Op zondagen zijn niet alle postkantoren open. Raadpleeg altijd de openingstijden online. U kunt doorgaans ook een autoverzekering afsluiten op zaterdag of zondag.

Gerelateerde artikelen