Kenteken overschrijven

Als u een nieuwe auto heeft gekocht ontkomt u er niet aan: het overschrijven kenteken auto. Als u de auto heeft overgeschreven dan bent u pas echt eigenaar. In dit artikel leest u hoe u het kenteken kan overschrijven.

Overschrijven kenteken

Zolang het kenteken van de auto (of ander voertuig) nog op de naam van de vorige oude eigenaar staat, bent u nog niet officieel eigenaar van de auto. Na de overschrijving is de auto officieel uw eigendom en bent u onder andere verantwoordelijk voor het afsluiten van een autoverzekering. De oude eigenaar is na de overschrijving gevrijwaard (en ontvangt een vrijwaringsbewijs).

Hoe een kenteken overschrijven?

U kunt een kenteken overschrijven op het postkantoor, kentekenloket of via de website van de RDW. U heeft voor het overschrijven van een kenteken uw kentekencard (plus tenaamstellingscode en legitimatiebewijs) nodig. U kunt ook nog het oude papieren kentekenbewijs tegenkomen. Bij het overschrijven van een papieren kentekenbewijs heeft u een tenaamstellingsbewijs, het overschrijvingsbewijs en een geldig legitimatiebewijs nodig. Voor het overschrijven van een kentekencard heeft u nodig: de kentekencard, de tenaamstellingscode en een gelding legitimatiebewijs.

Waar kenteken overschrijven?

U kunt het kenteken over laten schrijven op het postkantoor. U kunt deze vinden op de website van PostNL. U kunt ook naar een kentekenloket. Dit zijn autogarages met een volmacht van de RDW. Deze loketten vindt u door heel Nederland. Het is goed mogelijk wanneer u een auto bij een occasion dealer koopt het kenteken daar ter plekke kunt overschrijven.

Regel direct na het overschrijven een autoverzekering. De RDW controleert dagelijks op de verzekeringsplicht.

Check InShared autoverzekering

  • 3 jaar nieuwwaarde regeling
  • Gratis vervangend vervoer

ca. € 29,00 p/m

Kenteken overschrijven via het internet

U kunt ook het kenteken online overschrijven via de RDW website. Hiervoor heeft u een aantal aanvullende zaken nodig. Hierbij heeft u bijvoorbeeld een DigiD nodig om in te loggen bij de RDW website. U heeft daarnaast een modern rijbewijs nodig (na 14 november 2014). Elk geldig paspoort of ID bewijs is ook geschikt. U dient deze te laten scannen met de RDA lezer app op de RDW website. U kunt deze alleen laten scannen met geschikte smartphones. Op deze manier kan je ook een kenteken overschrijven op zondag.

Na het overschrijven kenteken

Als u de auto heeft overgeschreven ontvangt u direct een tenaamstellingsverslag met de eerste vier cijfers van de nieuwe tenaamstellingscode. Daarnaast ontvangt u een vrijwaringsbewijs. Deze kunt u overhandigen aan de verkoper. De sleuteloverdracht van de auto vindt vaak pas plaats na het overhandigen van het vrijwaringsbewijs. U ontvangt het kentekenbewijs volgende werkdag in de brievenbus.

Op zaterdag en zondag kenteken overschrijven

U kunt bij de postkantoren en kentekenloketten terecht op de zaterdagen. U kunt online altijd uw kenteken overschrijven. Op zondagen zijn niet alle postkantoren open. Raadpleeg altijd de openingstijden online. U kunt doorgaans ook een autoverzekering afsluiten op zaterdag of zondag.

Gerelateerde artikelen