Kenteken schorsen

Wanneer u besluit uw auto niet te gebruiken voor (tijdelijke) langere tijd dan kunt u het voertuig schorsen bij de RDW. Als uw auto is geschorst dan hoeft u niet te voldoen aan de voertuigverplichtingen zoals de wegenbelasting, verplichte WA-verzekering en de APK plicht. De wegenbelasting wordt vanzelf niet meer geind, maar u moet als u uw auto schorst zelf de autoverzekering opzeggen.

Hoe lang kenteken schorsen?

U kunt het kenteken van uw auto schorsen voor 1, 2 of 3 jaar. Nadat de schorsingsperiode is afgelopen moet u weer voldoen aan de voertuigverplichtingen. Dat betekent dat u de auto weer moet verzekeren, motorrijtuigenbelasting moet betalen en APK keuringen moet laten verrichten. Tijdens de schorsing van uw auto blijft uw kentekenbewijs geldig. Het betekent niet dat u na de schorsing een nieuw kentekenbewijs krijgt.

Waar en hoe kan ik de auto schorsen?

U kunt uw auto schorsen bij de RDW. U kunt online een schorsing aanvragen. Hiervoor heeft u een DigiD nodig en moet het voertuig op uw naam staan. Lees hier meer over schorsing online aanvragen. Mocht het online niet lukken dan kunt u ook langs een kentekenloket of RDW-balie.

Wat kost een auto schorsen?

Afhankelijk van hoe lang u een auto wilt schorsen betaalt u verschillende tarieven. Voor auto’s tot en met 15 jaar oud betaalt u een normaal tarief en voor auto’s ouder dan 15 jaar betaalt u een lager tarief. U kunt de schorsing ook verlengen. Dit kost evenveel als het lager tarief. Het normale tarief voor 1 jaar kost rond de 75 euro. De verlenging (per jaar) kost rond de 25 euro (het lager tarief). Lees hier meer over de tarieven schorsen.

Schorsing auto verlengen

U kunt de schorsing van de auto altijd verlengen. U kunt dit doen 6 weken voordat de schorsing afloopt. De kosten zijn rond de 25 euro per jaar. Wanneer u vergeet de autoschorsing te verlengen dan moet u gewoon weer doen aan alle verplichtingen. Het risico bestaat dat u boetes krijgt als uw auto niet verzekerd is en niet APK gekeurd is.

Schorsing auto opzeggen

Als u nog binnen de schorsingstermijn zit en u wil weer eerder van de auto gebruik gaan maken dan kunt u altijd de schorsing opzeggen. Het opheffen van de schorsing gratis bij de RDW. U krijgt geen geld terug voor de kosten die u heeft gemaakt voor de schorsing. U kunt hier online uw schorsing opzeggen. Als u de schorsing opzegt dan moet de auto weer verzekerd zijn. Vergelijk autoverzekeringen voor het vinden van een juiste verzekering.

Rijden met een geschorste auto

Als uw auto is geschorst dan mag u er niet mee de openbare weg op. Er gelden uitzonderingen. U mag bijvoorbeeld met een geschorst voertuig voor een APK naar een APK keuringsstation rijden. U mag alleen rond de tijd van de afspraak rijden naar het station. Tijdens deze rit moet u minimaal WA verzekerd zijn. U kunt voor deze dag een ontheffing aanvragen bij de belasting voor motorrijtuigenbelasting. Naast het maken van de rit met voor de APK is er ook een uitzondering middels de evenementenregeling voor geschorst motorrijtuig van 15 jaar of ouder. U moet bijvoorbeeld dan denken aan een geschorste oldtimer die een dag meerijdt met een herdenking. Lees hier meer over de evenementenregeling.

Gerelateerde artikelen