Kentekencard | Het nieuwe kentekenbewijs

Sinds 1 januari geeft de RDW het kentekenbewijs op creditcardformaat uit. Het kentekenbewijs is door de jaren heen gewijzigd. Door de tijd heen zijn er verschillende kentekens afgegeven die soms andere namen hadden.

Het kentekenbewijs vanaf 1 januari 2014 | Kentekencard

Per 1 januari bestaat het kentekenbewijs uit een kentekenbewijs op creditcardformaat, ook wel kentekencard genoemd. Daarnaast bestaat uw kentekenbewijs uit de tenaamstellingscode. Deze code is het deel wat nodig is wanneer u het kenteken gaat overschrijven. U moet dit deel thuis bewaren. De tenaamstellingscode is een code die bestaat uit in totaal uit negen cijfers. De eerste vier cijfers krijgt u als u het kenteken op uw naam laat zetten (u krijgt deze van de RDW of van de occasiondealer). De laatste vijf cijfers ontvangt u als u de kentekencard ontvangt.

kentekencard
Kentekencard vanaf 1 januari 2014

In sommige gevallen ontvangt u een kentekenbewijs deel II. Dit papieren deel krijgt u als u een voertuig uitvoert. Het papieren kentekenbewijs bevat de naam en adresgegevens van degene die het voertuig heeft uitgevoerd. De combinatie van de kentekencard en het papieren deel II heeft de functie van uitvoerkentekenbewijs.

Oude kentekenbewijs tot 1 juni 2004

Het oude kentekenbewijs tot 1 juni 2004 bestaat uit:

  • Voertuigbewijs – Deel I: dit is het deel met de voertuiggegevens
  • Tenaamstellingsbewijs – Deel II: dit is het deel met de tenaamstellingsgegevens
  • Overschrijdingsbewijs (of als het kenteken voor 1 januari 1995 is afgegeven, kopie deel 3). Dit is het deel dat nodig is bij overschrijving van het kentekenbewijs en moet u thuis bewaren.
allianz direct logo nieuw

Allianz Direct autoverzekering

  • €0,- eigen risico
  • Altijd vervangend vervoer bij schade

Welke kentekendelen heeft u nodig bij koop en verkoop auto?

Bij het kopen of verkopen van een motorrijtuig heeft u de kentekencard en de tenaamstellingscode nodig of het deel IB en het overschrijdingsbewijs. Om zeker te weten of u de juiste combinatie van papieren kentekenden heeft dan kunt u hieronder zien welke combinatie u moet hebben voor het kopen of verkopen van een motorrijtuig:

Kenteken overschrijven

Als u een auto heeft gekocht of verkocht dan moet u het kenteken overschrijven. Het kenteken overschrijven kan via het postkantoor of RDW. Het is tegenwoordig om online kenteken overschrijven.

FBTO autoverzekering

  • Sluit na het kenteken overschrijven een autoverzekering af bij FBTO
  • Zelfde no-claim voor tweede auto

Kentekencard altijd bij u hebben onderweg

Als u aan het rijden bent dan moet u de kentekencard bij u hebben. De politie kan u vragen om dit bewijs. Als u nog een oud kentekenbewijs heeft dan moet u het voertuigbewijs (deel IA of deel I) en het tenaamstellingsbewijs (deel IB of deel II) bij u hebben.

Tenaamstellingscode thuis bewaren

De tenaamstellingscode heeft u nodig als u de auto gaat verkopen. Bewaar de tenaamstellingscode goed en op een veilige plek.