Kilometrage

De kilometrage zijn het aantal verwachte kilometers dat je rijdt met de auto per jaar. Deze verwachting moet je vaak opgeven bij het afsluiten van de autoverzekering. Dit is ook een van de factoren die meegewogen wordt in het bepalen van de hoogte van de premie. De vuistregel is hierbij, hoe meer kilometers per jaar je maakt hoe groter de kans op een ongeval (dus hogere premie).

Mijn verwachte kilometers per jaar veranderd

Als je verwacht dat je meer of minder kilometers per jaar gaat rijden met de auto dan moet je dit doorgeven aan de autoverzekeraar. De autoverzekering premie wordt dan aangepast aan de hand van het aantal kilometers per jaar. Als je minder kilometers rijdt dan zal je minder premie gaan betalen. Wanneer je meer kilometers gaat rijden dan zal de premie stijgen. De impact op de premie is vaak niet heel hoog.

Wat gebeurt er als ik te weinig kilometers per jaar opgeef?

Schatten hoeveel je gaat rijden in de toekomst is moeilijk. Je bent daarom altijd verzekerd ook al schat je het aantal kilometers veel te laag in. Echter wanneer je een schade gaat claimen en het blijkt dat jouw gereden kilometers veel hoger is dan dat je had geschat dan krijg je met terugwerkende kracht een premieverhoging. De autoverzekeraar rekent dan uit hoeveel premie jij meer had moeten betalen wanneer je een hogere schatting had opgegeven. In sommige gevallen houdt de verzekeraar dit bedrag in van het uit te keren schadebedrag.

Wat is naast kilometers per jaar nog meer van invloed op de premie?

Naast het aantal kilometers per jaar is ook je leeftijd, woonplaats, type auto, postcode, soort dekking en het aantal schadevrije jaren van invloed op de hoogte van de autoverzekering basispremie. De mix van factoren bepaalt hoe hoog jouw autoverzekering is.

Autoverzekering vergelijken

Weet je hoeveel kilometer je per jaar gaat rijden en heb je een autoverzekering nodig? Begin dan eerst met de autoverzekeringen vergelijken.


Iets anders weten?

Begrippen
Allrisk
APK
Assurantiebelasting
Basispremie
Bedenktijd
Beperkt casco
Bonus-malus ladder
BPM
Contracttermijn
Contractvervaldatum
Dagwaarde
Eigen risico
Europees Schadeformulier
Gewicht
Groene kaart
Hoofdbestuurder
Kilometrage
Massa ledig voertuig
Meldcode auto
Molest-schade
Nieuwwaarde
No blame no claim
No-claim korting
Oldtimer
Oorspronkelijke cataloguswaarde
Opzegtermijn
RDW
Rechtsbijstand autoverzekering
Regelmatig bestuurder
Restwaarde
Roy Data
Royementsverklaring
Sistercar clausule
Total loss
Trede
Volledige casco
Voorlopige dekking
Vrijwaring
Vrijwaringsbewijs
Waarborgsom
Waarborgfonds Motorverkeer
Wettelijke aansprakelijkheid