Kleine schade auto

Heeft u een kleine schade met uw auto gereden. Is het verstandig om de kleine schade claimen of niet. Een kleine schade aan uw auto kan altijd worden verhaald op uw allrisk autoverzekering. Echter de vraag is of dit verstandig is.

Kleine schade zelf herstellen

U kunt kiezen om de kleine schade zelf te herstellen. Dit kan voordeliger zijn dan de schade te claimen bij de autoverzekering. Zo kunt u voor oudere auto’s wellicht langs de sloop om goedkoop onderdelen te kopen om de schade te vervangen. Als u zelf niet handig bent kunt u met dit onderdeel naar een automonteur gaan om de schade te herstellen. Dit kan veel kosten schelen, lees hieronder verder.

Wel eens gedacht aan overstappen van autoverzekering? Bekijk eens de premie bij Centraal Beheer.

Kleine schade claimen bij autoverzekering

Als u een kleine schade claimt bij de autoverzekering dan betekent dit dat u altijd vijf schadevrije jaren zult dalen. De daling van vijf jaren is bij elke autoverzekeraar gelijk. De daling van schadevrije jaren heeft direct effect op de premie die u gaat betalen in de toekomst. Tenzij u een no-claim beschermer heeft bij uw autoverzekering. Dan zakt u niet in premie. Een autoverzekering met no-claim beschermer voorkomt niet de zakking in schadevrije jaren. De vijf jaar daling wordt apart geregistreerd in Roy data. Als u geen no-claim beschermer heeft dan zakt u dus zeker in het no-claim kortingspercentage wat u ontvangt (via de bonus-malus ladder) en gaat u meer premie betalen voor de autoverzekering. De vraag is of deze toekomstige premiestijging opweegt tegen de schade die u gaat claimen. Als u een kleine schade heeft van bijvoorbeeld 500 EUR dan is vaak het claimen bij de verzekeraar niet zinvol. Uw premie kan bijvoorbeeld veel meer stijgen voor de komende vijf jaren dan deze 500 EUR. Het is daarom tevens aan te raden om geld opzij te zetten om eventueel kleine schades te repareren aan uw eigen auto.

Kleine schade claimen met no-claim beschermer

Als u een no-claim beschermer heeft dan zakt u niet in de premie na het claimen van een schade. U zakt echter altijd vijf schadevrije jaren. Wilt u dus bijvoorbeeld na het claimen van de schade overstappen naar een andere verzekeraar? Dan zal de andere verzekeraar uw nieuwe schadevrije jaren in acht nemen in het bepalen van uw kortingspercentage. Dit zal in de regel veel meer zijn dan u betaalt bij de verzekeraar waar u zat met de no-claim beschermer. Soms is het zelfs niet eens meer mogelijk om over te stappen vanwege negatieve schadevrije jaren. Let dus ook met een no-claim beschermer op of het claimen van schade wel verstandig is. Een no-claim beschermer zorgt na het claimen van een schade ervoor dat u indirect “verplicht” bent om te blijven bij uw huidige verzekeraar (want bij een andere verzekeraar gaat u veel meer betalen door de daling van schadevrije jaren).

Schade nu claimen of niet?

Om te bepalen of u nu de schade moet claimen of niet is afhankelijk van uw premiestijging na het claimen van de schade. Ook de hoogte van uw schade is hierbij van belang. Lees hier meer over schades claimen of gelijk betalen.

Gerelateerde artikelen