Marktwaarde autoverzekering

De marktwaarde van de auto is de waarde wat het voertuig op een speficiek moment waard is. Deze informatie is handig voor wanneer u uw auto wilt verkopen, maar ook als uw auto is gestolen of total-loss wordt verklaard.

Er staat nog al wat verwarring over de begrippen marktwaarde en dagwaarde. In de verzekeringswereld zijn deze in principe gelijkwaardige termen. Verzekeraars gebruiken de markt/dagwaarde wanneer zij schade vergoeden na een diefstal of total-loss. De berekening van de dagwaarde komt tot stand door het in acht nemen van waardevermindering over tijd.

Deze waardevermindering ontstaat door het gebruik van de auto, sltijtage, ouderdom, krassen, deuken en aantal gereden kilometers. Door deze onderdelen mee te nemen in de berekening van de dag/marktwaarde komt de verzekeraar tot een bepaald bedrag van de waade van de auto. Op de site van de ANWB kunt u de dagwaarde / marktwaarde van uw auto berekenen.

Het kan zijn dat uw auto is oververzekerd. Uw auto heeft relatief gezien een lage marktwaarde en is niet de moeite waard om bijvoorbeeld allrisk te verzekeren. Dit is vaak het geval bij auto’s ouder dan 6 jaar. In dit geval raden wij aan om even de autoverzekering te vergelijken om te kijken of u kunt overstappen op bijvoorbeeld een WA verzekering.

Autoverzekering vergelijken